prevoz robe Severna Evropa - Firby Logistic 1

Prevoz robe Severna Evropa

Prevoz robe Severna Evropa kamionskim putem jedan je od najboljih načina za transport pošiljki do i iz neke države iz severnog dela Starog kontinenta. Ako vama kompanija sarađuje sa jednom ili više firmi iz zemalja Severne Evrope, transport robe kamionom predstavlja optimalno rešenje za vas. Saznajte u našem blogu i zbog čega.

Prevoz robe Severna Evropa – Pojam i ekonomija

Severna Evropa, kao geografska odrednica, ima više značenja. Pojedine definicije Severne Evrope uključuju britanska ostrva, nordijske zemlje i baltičke države. Ponekad u pojam Severne Evrope ulaze i Grenland, severna Nemačka, severna Belorusija i severozapadna Rusija. Prema UN klasifikaciji, u države Severne Evrope ulaze Danska, Estonija, Finska, Island, Irska, Letonija, Litvanija, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Međutim, u kontekstu ovog bloga, prevoz robe Severna Evropa odnosiće se na transport pošiljki u države Skandinavije, koje čine okosnicu Severne Evrope. To su Danska, Finska, Švedska i Norveška.

Nordijski (skandinavski) ekonomski model obuhvata ekonomsku i socijalnu politiku, kao i tipične privredno-kulturne prakse zajedničke nordijskim zemljama. Ovo uključuje sveobuhvatnu državu blagostanja i kolektivno pregovaranje na više nivoa. To je zasnovano na ekonomskim osnovama društvenog korporatizma i privatnoj svojini unutar tržišno zasnovane mešovite ekonomije. U tom smislu, Norveška je delimičan izuzetak zbog velikog broja državnih preduzeća i državnog vlasništva u firmama koje se kotiraju na berzi. Dakle, ekonomija Severne Evrope mogla bi da se opiše kao kapitalistički privredni sistem meštovitog tržišta sa visokim stepenom privatnog vlasništva.

Veliki procenat stanovništva zaposlen je u javnom sektoru (najviše zdravstvo i visoko obrazovanje) i on iznosi oko 30 odsto radne snage. U Norveškoj, Finskoj i Švedskoj, mnoge kompanije i/ili industrije su u državnom ili državnom vlasništvu. Govorimo o sledećim industrijama: komunalne usluge, pošta, železnički transport, avio-kompanije, elektroprivreda, hemijska industrija, čeličana, elektronska industrija, mašinska industrija i slično.

Sve u svemu, države Severne Evrope (Skandinavije) predstavljaju veoma atraktivnu lokaciju za uvoz i izvoz robe.

Kamionski transport robe Severna Evropa – Prednosti

prevoz robe Severna Evropa - Firby Logistic 2

Kao što smo istakli na početku, najbolji način za prevoz robe Severna Evropa jeste, zapravo, drumski transport robe Severna Evropa. Dakle, ovde se radi o transportu robe kamionom na relaciji Srbija – Skandinavija.

Postoji više razloga zbog čega je ovaj vid transporta jedan od najefikasniih oblika transporta robe do/iz ove evropske oblasti.

 1. Vaša roba se brzo i lako isporučuje do krajnje destinacije u u nekoj od država Severne Evrope, odnosno u Srbiji;
 2. Najefikasniji oblik transporta za unikatnu uslugu prevoza po principu „od vrata do vrata“;
 3. Najpogodniji oblik transporta za tzv. direktan transport robe. Onog momenta kada se vaša pošiljka nađe na tržištu Severne Evrope, odnosno Srbije, ona se direktno otprema do krajnje adrese primaoca. To znači da će rukovanje vašom robom za vreme transporta biti minimalno. Upravo to kamionski prevoz robe do/iz Severne Evrope čini sigurnim i bezbednim izborom;
 4. Vaša pošiljka se isporučuje u najkraćem mogućem roku.

Takođe, kamionski transport robe Severna Evropa je praktičan, pouzdan i isplativ transporta. U poređenju sa železničkimkontejnerskim i avio saobraćajem, kamione karakteriše visok nivo fleksibilnosti tokom prevoza. Kamioni se, kao prevozna sredstva, prilagođavaju zahtevima pošiljalaca u pogledu vrste robe, njenih dimenzija, kubikaže, težine i slično. To znači da se do/iz Skandinavije može obaviti transport opasne (ADR) robelako kvarljive robevangabaritnog teretafrigo transport i slično.

Postoje dva vida kamionskog prevoza robe do i iz Severne Evrope:

 • FTL prevoz robe Severna Evropa (solo vozilo – pun utovar);
 • LTL transport robe Severna Evropa (zbirni transport – zbirni utovari).

FTL prevoz robe Severna Evropa (pun utovar – solo vozilo)

FTL (Full Truck Load) prevoz robe Severna Evropa odnosi se na transport pošiljke po sistemu punog utovara, odnosno solo vozila. U ovom slučaju, roba jednog pošiljaoca (kompanije) popunjava celokupni tovarni kapacitet jednog kamiona. Jedan ili više kamiona (imajući u vidu količinu robe) transportuje robu od isključivo jednog pošiljaoca. Sistem punog utovara (FTL transport) u najvećem broju slučajeva koristi se kada je potrebno prevesti veću, težu ili kabastu robu. Istovremeno, sistem solo prevoza pogodan je i kada je neophodno otpremiti robu čija je količina dovoljna da popuni kompletni utovarni prostor kamiona.

Prednosti punih utovara robe Severna Evropa (Skandinavija)

 • Jednostavan, brz i efikasan transport velike, glomazne i teške robe;
 • Utovarni prostor kamiona je veći;
 • Maksimalna efikasnost transporta. Kamion, kao što smo istakli, bez odlaganja i direktno transportuje vašu robu do krajnje destinacije. Zato je vreme isporuke robe brže, odnosno rokovi za isporuku pošiljke su kraći;
 • Bez ograničenja u pogledu mase ili dimenzija robe, posmatrano iz ugla prevoznika. Ponekad će se u praksi dogoditi da, kada je količina robe manja od utovarnog kapaciteta kamiona ili je ona manjih dimenzija od ovog kapaciteta, prevoznici neće transportovati ovu pošiljku sve dok tovarni prostor kamiona ne bude u celosti popunjen. U ovom slučaju, uvek možete izabrati opciju zbirnog utovara, o kojem će uskoro biti više reči. S druge strane, ako se transportuje roba koja, prema svojoj veličini ili kubikaži, prevazilazi kapacitet tovarnog prostora kamiona, ostatak robe se može lako prevesti drugim kamionom.
 • Ekonomičnost. Kada je u pitanju prevoz robe Severna Evropa po sistemu punog utovara, neretko se događa da prevoznici nude i manje transportne tarife;
 • Odličan vid transporta za osetljivu robu;
 • Bezbednost i sigurnost. Vašom pošiljkom se za vreme transporta rukuje minimalno, s obzirom na to da se ona isporučuje direktno do krajnje adrese primaoca. To znači da će i stepen zaštite kvaliteta i sadržaja robe tokom transporta biti veći.

LTL transport robe Severna Evropa (zbirni utovari)

prevoz robe Severna Evropa - Firby Logistic 3

LTL (Less Than a Truckload) kamionski prevoz robe Severna Evropa podrazumeva to da vaša roba popunjava samo deo tovarnog prostora kamiona. Ostali deo utovarnog kapaciteta kamiona svojim pošiljkama popunjavaju drugi pošiljaoci, odnosno kompanije. LTL transport robe do i iz Severne Evrope odnosi se, dakle, na zbirni prevoz robe Severna Evropa. U ovom slučaju, vaša roba se šalje u specijalnim paletama ili zaštitnim sanducima, što znači da je zbirni transport robe Skandinavija (Severna Evropa) savršen izbor za manje pošiljke, odnosno manju količinu robe.

Kod zbirnog kamionskog transporta, roba više pošiljalaca se grupiše (integracija, konsolidacija) u istom kamionu. Zbog toga dolazi i do smanjenja ukupnih troškova transporta, koje u praksi može ići i čak do 30 odsto! Na taj način, zbirni transport robe Severna Evropa jeste i isplativo i profitabilno rešenje za vašu kompaniju.

Prednosti LTL prevoza robe Severna Evropa

 • Brzina isporuke. Budući da vaša roba zauzima samo deo utovarnog prostora kamiona, niste u obavezi da čekate da kompletni kapacitet ovog transportnog sredstva bude popunjen, kako bi prevoz robe do/iz Severne Evrope bio realizovan. Možete se osloniti, dakle, na brzu isporuku robe u relativno kraćem vremenskom periodu.
 • Bezbednost. Vaša roba se, pre transporta u ili iz Severne Evrope, pakuje u posebne palete ili zaštitne sanduke, što omogućava veći nivo zaštite njenog kvaliteta. Pored toga, na robu se stavljaju i dodatni, zaštitni omoti koji smanjuju rizik od bilo kakvih neželjenih nepredviđenih okolnosti. Kao i kod FTL transporta, i ovde se vašom robom rukuje minimalno. Međutim, ako želite da bezbednost vaše pošiljke bude na maksimalnom nivou, onda je potrebno da angažujete profesionalizovanu i licenciranu kompaniju za organizaciju i transport robe,
 • Ekonomičnost i ušteda. Ne samo da tovarni prostor kamiona delite sa drugim pošiljaocima, već sa njima istovremeno delite i troškove prevoza. Vi plaćate zakup samo onog dela prostora kamiona u kojem se nalazi vaša pošijka. Cena transporta robe Severna Evropa za jednu kompaniju biće srazmerna zapremini robe, odnosno delu tovarnog prostora kamiona u kojem se ona nalazi. Naravno, kada se roba više različitih pošiljalaca grupiše u istom kamionu, biće smanjena i ukupna količina goriva koje je potrebna za realizaciju transporta.
 • Ostale prednosti. Ako unajmite specijalizovanu kompaniju za transport robe, moći ćete u svakom trenutku da saznate status svoje robe, kao i lokaciju kamiona, u realnom vremenu. Pored toga, integracija pošiljki u jednom kamionu znači da dolazi do smanjenja emisije štetnih gasova. U ovom slučaju, na putu će biti manje prevoznih sredstava u odnosu na situaciju kada bi se svaka pošiljka transportovala posebnim transportnim sredstvom. Dakle, zbirni kamionski prevoz robe Severna Evropa nudi viši nivo zaštite životne sredine.

Firby Logistic – Kvalitetan i efikasan prevoz robe Severna Evropa

Kompanija Firby Logistic još od osnivanja u svojoj standardnoj ponudi ima uslugu prevoza robe do i iz bilo koje države u Skandinaviji, odnosno Severnoj Evropi! Godinama kontiuirano obavljamo i organizujemo brz, kvalitetan i efikasan transport robe Severna Evropa. Ukoliko klijent zahteva, vršimo i organizujemo uvoz robe iz Severne Evrope u Srbiju, ali i izvoz robe u države Severne Evrope.

Zahvaljujući našem višegodišnjem iskustvu, kao i razvijenoj mreži saradnika, agenata i partnera širom sveta, svakom klijentu omogućavamo maksimalno kvalitetnu i pristupačnu uslugu transporta robe do i iz Severne Evrope. Obezbedićemo vam u najkraćem roku transportno sredstvo i omogućiti uslugu prevoza sa bilo koje destinacije po vrlo povoljnim cenama! Za svakog klijenta individualno temeljno razrađujemo plan transporta i biramo optimalnu i ekonomiču rutu prevoza, imajući u vidu zahteve klijenta, vrstu robe i rokove za transport. To činimo kako bismo klijentima maksimalno smanjili troškove prevoza.

Neprekidno već dugi niz godina investiramo u najmoderniju transportnu opremu, ljudstvo, vozni park i mehanizaciju, kako bismo mogli da obezbedimo pouzdan, praktičan, ekonomičan i bezbedan prevoz robe Severna Evropa. Zbog toga smo u stanju da ispunimo čak i najkomplikovanije zahteve klijenata kada je u pitanju transport robe do i iz Severne Evrope.

Nudimo vam transport konvencionalnih tereta – paletizovanih ili nepaletizovanih – kao i transport specijalnih tereta. Naše usluge, između ostalog, uključuju transport opasnih materijatransport robe hladnjačama, kao i transport vangabaritnog tereta.

Organizacija i transport robe Severna Evropa

Poštujući sve zahteve klijenata, ali i imajući u vidu vrstu robe koja se prevozi, dogovorene rokove, mesta za utovar i istovar robe, transport robe Severna Evropa, pored drumskog, možemo organizovati i u obliku avioželezničkog i pomorskog transporta. U nastojanju da svim klijentima omogućimo najefikasniji i najpristupačniji prevoz robe Severna Evropa, ovaj transport možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid transporta (drumskiželezničkiavio ili vodeni transport). Na ovaj način klijentima smanjujemo troškove i vreme neophodno za transport robe do/iz Severne Evrope. To je zato što izbegavamo dodatni pretovar i prepakivanje robe.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju obavljamo kombinaciju navedenih oblika saobraćaja. Ovo je jedno od najbojih rešenja za međunarodni transport robe na dužim relacijama, kao što je između Srbije i država Severne Evrope. Na ovaj način dolazi do smanjenja troškova transporta, ali i do skraćenja vremena potrebnog za isporuku robe.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj oblik transporta, u skladu za potrebama i zahtevima klijenata, možemo organizovati kao direktni ili kombinovani transport. Ovde bismo naročito izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog prevoza robe Severna Evropa. Ovo je najprikladniji oblik transporta kada je neophodno prevesti manje količine robe, s obzirom na to da klijent ne plaća zakup celog kontejnera ili prevoznog sredstva.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente

Pored osnovne usluge transporta robe do i iz Severne Evrope, svim klijentima Firby Logistic nudi i dodatne (prateće) usluge koje pojednostavljuju celokupnu proceduru prevoza.

Pored toga, obavljamo i selidbe stambenih i poslovnih prostora do i iz Severnre Evrope, zahvaljujući specijalizovanim vozilima.

Ukoliko vam je potreban efikasan, povoljan, brz i kvalitetan prevoz robe Severna Evropa, budite slobodni da nam bilo kada, 24/7, pošaljete svoj zahtev za ponuduAko imate bilo kakvih drugih pitanja ili nedoumica kada je u pitanju prevoz robe do i iz Skandinavije/Severne Evrope, budite slobodni da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *