transport robe Litvanija Firby Logistic 1

Transport robe Litvanija

Ukoliko vaša firma posluje sa kompanijama iz Litvanije, onda je sigurno da će vam biti neophodan efikasan i kvalitetan transport robe Litvanija. Saznajte u našem blogu zbog čega je kamionski prevoz robe Litvanija najbolji vid transporta do/iz ove zemlje. Otkrijte na koji način vaša kompanija može profitirati kada je u pitanju transport robe kamionom na relaciji Srbija – Litvanija.

Litvanija je država koja se nalazi u baltičkom delu Evrope. Štaviše, ona je jedna od tri države na Baltiku i nalazi se na istočnoj obali Baltičkog mora. Litvanija se na severu graniči sa Letonijom, Belorusijom na istoku i jugu, Poljskom na jugu, kao i Kalinjingradskom oblašću Rusije na jugozapadu. Prostire se na površini od 65.300 kvadratnih kilometara i u ovoj državi živi oko 2.8 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad Litvanije je Vilnjus. Drugi veći gradovi su Kaunas i Klajpeda.

Iako je nakon raspada bivšeg Sovjetskog saveza Litvanija bila u krizi, ova država uspela je da sprovede uspešne ekonomske reforme. Ona je postala ekonomski razvijena zemlja sa visokim prihodima. Poseduje jednu od najviših stopa rasta BDP-a u Evropi, sa suficitom u budžetu. Stopa nezaposlenosti u ovoj državi manja je od 12%. Najveći udeo u BDP-u ove države ima uslužni sektor (68.3%). Potom slede industrija (28.5%) i poljoprivreda (3.3%). Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi čine najveći udeo u izvozu ove zemlje. Nakon njih slede hemijski i proizvodi od plastike, mašinska oprema, drvo, nameštaj, mineralni proizvodi i drugo.

Transportna uloga Litvanije je velika. Ona povezuje Rusiju i Belorusiju sa srednjom Evropom i Baltičkim morem. Dužina putne mreže Litvanije je skoro 83.000 kilometara, a železničke 1.770 kilometara. Sve u svemu, Litvanija je atraktivna destinacija za transport, odnosno za izvoz i uvoz robe.

Kamionski transport robe Litvanija – Najbolje rešenje za vas 

Prema zvaničnim podacima, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Litvanije u periodu od januara do oktobra 2021. godine iznosila je 70.98 miliona evra. Od toga, izvoz iz Srbije u Litvaniju iznosio je 47.05 miliona evra, a uvoz iz Litvanije u Srbiju 23.93 miliona evra. Najveći deo ove razmene obavljen je zahvaljujući drumskom transportu robe na relaciji Srbija – Litvanija. Tačnije, ovaj vid prevoza odnosi se na kamionski transport robe Litvanija.

transport robe Litvanija Firby Logistic 2

Zbog čega je ovaj tip prevoza jedan od najefektnijih kada je u pitanju transport robe do/iz Litvanije? Više je razloga za to:

 • Roba se brzo, lako i jednostavno otprema do bilo koje destinacije u Srbiji, odnosno Litvaniji;
 • U pitanju je najpogodniji vid prevoza za tzv. uslugu transporta po principu „od vrata do vrata“;
 • Odlično rešenje za direktni transport robe. Tačnije, čim vaša roba uđe na tržište Litvanije, odnosno Srbije, ona se direktno otprema do krajnje adrese primaoca;
 • Minimalno manevrisanje robom za vreme transporta, što znači da transport robe Litvanija kamionom nudi veći stepen bezbednosti;
 • Isporuka robe u najkraćem mogućem roku;
 • Praktičan, pouzdan i ekonomičan vid transporta.

U poređenju sa avio, železničkim i pomorskim transportom, kamione, kao prevozna sredstva, odlikuje izuzetna fleksbilnost. Drugim rečima, kamioni (šleperi) se, u skladu sa zahtevima pošiljaoca, prilagođavaju vrsti robe, njenoj zapremini, težini, dimenzijama. Dakle, do/iz Litvanije se može izvršiti vangabaritni transport robe, transport opasne (ADR) robe, frigo transport robe, transport lako kvarljive robe i slično.

Postoje dva vida kamionskog transporta robe Litvanija:

 1. FTL prevoz robe kamionom Litvanija (solo vozilo);
 2. LTL transport robe kamionom Litvanija (zbirni transport).

Prevoz robe na relaciji Srbija – Litvanija i pun utovar

FTL (Full Truck Load) transport robe Litvanija odnosi se na prevoz po principu punog utovara (solo vozilo). To znači da roba jedne kompanije (pošiljaoca) u celosti popunjava utovarni kapacitet jednog ili više kamiona (u zavisnosti od količine robe). Drugim rečima, jedan ili više kamiona prevozi robu isključivo jednog pošiljaoca. Sistem punog utovara se koristi kada je neophodno prevesti veću, kabastu ili težu robu. Pored toga, FTL prevoz je prikladan kada je neophodno otpremiti roba čija količina je taman dovoljna da ispuni celokupi utovarni prostor kamiona (šlepera).

Prednosti transporta robe Litvanija po sistemu punog utovara

 • Jednostavan prevoz teških, velikih i glomaznih pošiljki;
 • Utovarni prostor kamiona je veći;
 • Vrhunska efikasnost transporta. Kako smo već istakli, kamion direktno, bez odlaganja, prevozi vašu robu do krajnje destinacije. Samim tim, vreme isporuke je znatno brže, odnosno rokovi za isporuku su kraći;
 • Bez limita u pogledu težine ili dimenzija robe, posmatrano iz perspektive prevoznika. Desiće se nekada da količina robe bude manja od utovarnog kapaciteta kamiona. Ili, pak, da veličina pošiljke bude manja od dimenzija kapaciteta kamiona. U ovim i sličnim slučajevima prevoznici neće prevesti robu sve dok utovarni kapacitet kamiona ne bude u celosti popunjen. Naravno, ne dešava se ovo uvek. Međutim, ukoliko treba transportovati robu koja, prema svojoj veličini ili kubikaži, prelazi utovarni kapacitet kamiona, ostatak robe se lako može prevesti drugim kamionom.
 • Finansijska isplativost. Neretko se dešava da vozari (prevoznici) nude manje transportne tarife, kada je u pitanju sistem solo vozila;
 • Odlična opcija za transport osetljive robe;
 • Sigurnost. Tokom transporta vašom robom se minimalno upravlja, jer se ona, kako smo rekli, direktno isporučuje do krajnje adrese primaoca. Samim tim će biti i veći nivo zaštite sadržaja vaše robe za vreme prevoza.

Zbirni transport robe Litvanija (LTL prevoz)

LTL (Less Than a Truckload) kamionski transport robe Litvanija znači da vaša roba, za razliku od FTL prevoza, ispunjava samo deo utovarnog prostora kamiona. Preostali deo utovarnog kapaciteta kamiona svojom robom popunjavaju druge kompanije (pošiljaoci). Drugim rečima, ovde je u pitanju tzv. zbirni prevoz robe Srbija – Litvanija. Vaša roba se, u ovom slučaju, šalje u specijalnim paletama. Upravo ova karakteristika zbirni transport robe do/iz Litvanije čini pogodnim rešenjem za manje pošiljke, odnosno za manju količinu robe.

transport robe Litvanija Firby Logistic 3

Glavna karakteristika zbirnog transporta robe jeste to da se roba više pošiljalaca konsoliduje, odnosno grupiše u istom kamionu. Posledica toga jeste smanjenje ukupnih troškova transporta. To smanjenje u praksi može ići i do 30 odsto! Prema tome, jedan od glavnih benefita LTL prevoza robe na relaciji Srbija – Litvanija jeste ekonomičnost prevoza.

Prednosti LTL kamionskog transporta Litvanija 

 • Brzina isporuke. Budući da vaša roba zauzima samo deo utovarnog prostora kamiona, niste u obavezi da čekate da celokupan kapacitet ovog transportnog sredstva bude ispunjen da bi transport bio realizovan. Samim tim, brza isporuka vaše pošiljke u relativno kraćem roku stvar je na koju definitivno možete računati.
 • Bezbednost transporta. Pre transporta za/iz Litvanije, vaša pošiljka se pakuje u posebne palete ili specijalne zaštitne sanduke. Pored toga, na robu se stavljaju i dodatni zaštitni omoti kako bi se povećala njena bezbednost, odnosno smanjio rizik od bilo kakvih negativnih spoljašnjih efekata. Kao i kod FTL transporta, i u ovom slučaju se vašom robom rukuje minimalno. S druge strane, najbolje rešenje za potpunu bezbednost vaše robe pre, za vreme i nakon transporta jeste angažovanje profesionalizovane i licencirane kompanije za organizaciju i transport robe.
 • Finansijska isplativost. Pored toga što prostor kamiona delite sa drugim pošiljaocima, vi sa njima takođe delite i troškove prevoza. Drugim rečima, vi plaćate najam samo onog dela tovarnog prostora kamiona u kojem se nalazi vaša pošiljka. Ujedno, kada se roba više različitih kompanija grupiše u istom kamionu, smanjuje se i ukupna količina goriva potrebna za realizaciju transporta robe do/iz Litvanije.
 • Ostale pogodnosti. Angažovanjem specijalizovane kompanije za transport robe, bićete u prilici da u bilo kom trenutku saznate lokaciju kamiona i status svoje robe u stvarnom vremenu. Konsolidacija robe u istom prevoznom sredstvu za rezultat ima smanjenje emisije štetnih gasova i karbonskog otiska. Na putu će biti manje vozila u odnosu na situaciju kada bi se svaka pošiljka prevozila posebnim transportnim sredstvima. Na taj način, LTL prevoz robe Litvanija je eco-friendly rešenje, jer se smanjuje zagađenje životne sredine.

Firby Logistic – Kvalitetan i prvoklasni transport robe do/iz Litvanije 

Kompanija Firby Logistic od svog osnivanja u svojoj standardnoj ponudi ima transport robe Litvanija. Vršimo i organizujemo efikasan, povoljan, kvalitetan i brz prevoz robe do/iz Litvanije! Za svakog klijenta individualno biramo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta, kako bismo vam maksimalno smanjili troškove prevoza. Naše dugogodišnje iskustvo u transportu robe i usluga prevoza u celosti posvećena zadovoljstvu klijenata učinili su da imamo veliki broj klijenata i zahteva za ponudu na svakodnevnom nivou!

Zahvaljujući odličnim poslovnim odnosima sa brojnim agentima i partnerima iz celog sveta, u stranju smo da organizujemo i obavimo brz i jednostavan transport robe Litvanija. Kontinuiranim ulaganjem u ove poslovne odnose, vozila i profesionalnu opremu učinili su to da Firby Logistic može ispuniti sve zahteve klijenata kada je u pitanju prevoz robe do/iz Litvanije.

Zato vam nudimo transport standardnih tereta – paletizovanih ili nepaletizovanih – kao i transport specijalnih tereta. Tačnije, sa nama se možete pouzdati u transport opasnih materija, transport tobe hladnjačama, kao i transport vangabaritnog tereta.

Organizacija i transport robe Litvanija 

Poštujući sve potrebe naših klijenata, transport robe do ili od Litvanije možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid transporta (avio, drumski, železnički ili vodni). Na taj način klijentima smanjujemo vreme i troškove prevoza, budući da nema pretovara ili prepakivanja robe.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju koristimo kombinaciju navedenih modela prevoza. Ovo je najbolji oblik međunarodnog transporta robe za duže relacije kakva je, između ostalog, između Srbije i Litvanije.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj vid transporta možemo organizovati kao kombinovani ili kao direktni transport, u zavisnosti od zahteva klijenata. Naročito bismo ovde izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog transporta robe. To je zato što je ovo jedan od najkompaktnijih oblika transporta kada je neophodno prevesti manju količinu robe. U tom slučaju, poput LTL prevoza, klijent ne plaća zakup celog kontejnera ili transportnog vozila.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente 

Pored osnovne usluge transporta robe do/iz Litvanije, svim klijentima nudimo i dodatne, odnosno prateće usluge koje pojednostavljuju celokupnu proceduru transporta.

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa nama, budite slobodni da nam pošaljete svoj zahtev za ponudu bilo kada, 24/7. Ako imate dodatnih pitanja i nedoumica kada je u pitanju transport robe Srbija – Litvanija, ne ustručavajte se da nas pozovete ili pošaljete e-mail. Naše ljubazno osoblje će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *