Transport kvarljive robe - Agencija za prevoz robe - Firby Logistic 1

Transport kvarljive robe

Transport kvarljive robe podrazumeva prevoz robe koja je zbog svojih specifičnih svojstava podložna kvarenju i gubicima u kvalitetu. Zbog osetljivosti kvarljive robe, neophodan je njen bezbedan, siguran i brz transport odgovarajućim prevoznim sredstvima.

Današnji moderan način života i sve brža industrijalizacija nametnuli su potrebu za bržim i, ujedno, kvalitetnim transportom svih kategorija robe. Prevoz bilo koje vrste robe, bez obzira na to da li je u pitanju domaći ili međunarodni transport, predstavlja složen poduhvat. Ovo naročito dolazi do izražaja kada je u pitanju prevoz lako kvarljive robe.

Kvarljiva roba podrazumeva sve one namirnice koje nisu predodređene da budu trajno konzervirane i koje imaju relativno kratak rok trajanja. Drugim rečima, u kvarljivu robu ulazi svaka namirnica ili proizvod čiji se kvalitet može pogoršati usled uticaja spoljašnjih temperaturnih faktora tokom vremena. Tu prvenstveno spadaju: voće, povrće, mleko i mlečni proizvodi, riba i morski plodovi, ali i cveće, farmaceutski proizvodi i pojedine hemikalije.

S obzirom na to da je glavni cilj da se ova vrsta robe dopremi do krajnjih potrošača u neoštećenom stanju, neophodan je kvalitetan, brz i bezbedan transport kvarljive robe.

Zbog čega se transport kvarljive robe razlikuje od prevoza druge vrste robe? 

Održavanje svežine odličnog stanja voća, povrća i druge kvarljive robe od trenutka preuzimanja, pa sve dok ne stigne do krajnjeg potrošača nije jednostavan zadatak. Neophodan je kvalitetan transportni sistem tokom cele logističke procedure – do poslednje tačke distribucije (kupca).

transport kvarljive robe Firby Logistic 2

Zbog posebnih karakteristika kvarljive robe, transport ove robe se umnogome razlikuje od transporta bilo koje druge vrste robe i tereta. Održavanje kvarljive robe tokom transporta na odgovarajućoj temperaturi osnovni je uslov kvaliteta i bezbednosti ove robe. Kada ovaj uslov nije ispunjen, kvarljiva roba u prevozu može pretrpeti ozbiljna oštećenja. Govorimo, pre svega, o promenama u sadržini, ukusu, boji, mirisu i drugim vrstama degradacije lako kvarljive robe.

S druge strane, teže promene kvaliteta kvarljive robe dovode do smanjenja njenih hranljivih, nutritivnih i upotrebnih vrednosti, zbog čega može doći do njihovog apsolutnog kvarenja. Tada je kvarljiva roba u celosti nepodobna (štaviše i opasna) za ljudsku konzumaciju.

S obzirom na to da kvarljiva roba ne trpi velike oscijalicije u temperaturi, transport kvarljive robe mora ispunjavati određene temperaturne uslove. Ovi temperaturni uslovi moraju biti usklađeni sa hemijskim i fiziološkim karakteristikama robe koja se prevozi. Sa kvarljivom robom se u transportu mora postupati i rukovati sa posebnom pažnjom, kako bi se maksimalno očuvao njen kvalitet.

Zato se kvarljiva roba konzervira, zbog čega se njen prevoz, naročito pri velikim udaljenostima, znatno pojednostavljuje.

Vozila i oprema za prevoz kvarljive robe

Kada je u pitanju transport kvarljive robe, vozila i druga prevozna sredstva moraju biti opremljena odgovarajućim sistemima za hlađenje. Ovi rashladni sistemi, u zavisnosti od vrste kvarljive robe, moraju obezbediti temperaturni raspon od -25 stepeni Celzijusovih do + 25 stepeni Celzijusovih, upotrebom odgovarajućih agregata. I to nevezano od spoljašnje temperature.

U zavisnosti od uslova koji obezbeđuju kvarljivoj robi, sva vozila za prevoz kvarljive robe mogu se podeliti u sledeće kategorije:

  • Sa izotermalnom izolacijom. Poseduju odgovarajuće izolacione zidove, plafon, pod i vrata što ograničava razmenu spoljašnje i unutrašnje temperature.
  • Hladnjače bez sopstvene proizvodnje hladnoće. Poseduju nemehanički izvor hladnoće koji može smanjiti unutrašnju temperaturu i održavati je kada je spoljašnja temperatura u proseku između + 30ºC i – 20ºC.
  • Hladnjače sa sopstvenom proizvodnjom hladnoće (zamrzivači). Poseduju sistem hlađenja koji može smanjiti unutrašnju temperaturu i držati je na konstantnoj temperaturi između – 12ºC i – 20ºC.

Vozila za prevoz kvarljive robe se ne smeju koristiti u druge svrhe, osim za prevoz ove vrste robe i tereta. Ukoliko se vrši zbirni prevoz kvarljive robe, onda se ona mora na adekavatn način razdvojiti. Što je najvažnije, ova vozila moraju biti maksimalno osposobljena za držanje, čuvanje i transport robe na odgovarajućim temperaturama. Zato se koriste odgovarajući kontrolni uređaji i pokazivači temperature.

transport kvarljive robe Firby Logistic 3

Vozila moraju osigurati balansirani raspored protoka vazduha unutar hladnjača, kako ne bi došlo do temperaturnih razlika unutar vozila.

Budući da se kvarljivom robom mora pažljivo rukovati, oprema koja dolazi u kontakt sa ovom robom mora biti:

  • očišćena i dezinfikovana;
  • napravljena od posebnog materijala koji sprečava mogućnost kontaminacije robe;
  • svi premazi za zaštitu od korozije moraju biti tehnološki i zdravstveno ispravni.

Kako se može izvršiti transport kvarljive robe? 

Transport kvarljive robe se može izvršiti na tri načina: kopnenim, vodenim i avionskim putem.

PREVOZ KVARLJIVE ROBE KOPNENIM PUTEM

  • Kamionski prevoz (hladnjače). Kamioni koji prevoze kvarljivu robu imaju različite rashladne sisteme koji mogu, ali i ne moraju biti mehanizovani (često se koristi led, gel pakovi ili suvi led).
  • Železnički prevoz.  Vagoni poseduju odgovarajuću izolacionu podlogu, kao i specijalne sisteme za hlađenje, utovar i istovar robe. Ovde se neretko koristi suv led.

PREVOZ KVARLJIVE ROBE VODENIM PUTEM

Ako se kvarljiva roba transportuje pomorskim putem, to se vrši putem odgovarajućih kontejnera hladnjača koji su u potpunosti opremljeni rashladnim sistemima. Ovi sistemi za hlađenje osiguravaju pravilnu cirkulaciju vazduha i temperatura unutar kontejnera. Najčešća kvarljiva roba koja se prevozi vodenim putem su sveži proizvodi (voće, povrće, meso) i smrznuti proizvodi (voće, koncentrati, voćne kaše, meso, itd).

PREVOZ KVARLJIVE ROBE AVIONSKIM PUTEM

Transport kvarljive robe avionskim putem jedna je od najboljih opcija za prevoz ove vrste robe. Svaki aerodrom raspolaže posebnim prostorom za rukovanje lako kvarljivom robom, gde se temperatura može kontrolisati pomoću rashladnih komora i zamrzivača. Pored toga, tu se nalazi i visokokvalifikovano specijalizovano osoblje koje obezbeđuje da se roba čuva i održava na optmalnoj temperaturi.

I ovde se, po pitanju kvarljive robe, najčešće prevoze sveži i smrznuti proizvodi.

Firby Logistic – Za siguran prevoz kvarljive robe

Ako želite najpouzdaniji i najbezbedniji transport kvarljive robe do bilo koje destinacije, onda vaš izbor treba da bude Firby Logistic. Naša ovlašćena i licencirana agencija za prevoz robe organizuje vrlo efikasan, brz i siguran transport svih kategorija robe pod najrazličitijim temperaturnim režimima.

transport kvarljive robe Firby Logistic 4

Za prevoz kvarljive robe koristimo najsavremenije hladnjače, kao i druga specijalizovana frigo prevozna sredstva koja su posebno opremljena za transport robe na koju mogu uticati temperaturne promene. Frigo prevoz kvarljive robe pod kontrolisanim temperaturnim režimom organizujemo u celokupnoj logističkoj proceduri – od trenutka preuzimanja do momenta konačnog otpremanja.

Ujedno, naša frigo vozila opremljena su posebno dizajniranim uređajima i rashladnim sistemima koji mere i održavaju optimalnu temperaturu u utovarnom prostoru. Frigo vozila kompanije Firby Logistic takođe imaju ugrađene uređaje i sisteme za maksimalnu zaštitu robe od kvarenja, curenja ili oštećenja. Na taj način osiguravamo svežinu i kvalitet transportnog tereta bez gubitka inherentnih vrednosti.

Pored usluge transporta kvarljiva robe, Firby Logistic vam nudi i uslugu pakovanja i skladištenja robe osetljive na temperaturne režime. Pakovanje robe određujemo i vršimo za svaku individualnu pošiljku, u zavisnosti od vrste, dimenzija, težine i količine robe, ali i od zahtevane temperature za održavanje kvaliteta robe i vremena trajanja transporta.

Zahvaljujući tehnološko-inovativnim rešenjima ugrađenim u naš vozni park, u mogućnosti smo da pratimo celokupni tok isporuke i kretanje temperature u vozilu. Ukoliko klijent zahteva, informacije o ispravnosti robe i temperaturnom režimu dostavljamo u najkraćem roku.

Agencija Firby Logistic je u službi vaših najboljih interesa. Pozovite nas u bilo koje vreme i odmah rezervišite svoje vozilo za prevoz lako kvarljive robe.

Comments (12)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *