Prevoz automobila

Prevoz automobila kao logistički izazov

Iako o automobilima mislimo kao o nečemu što je više od obične robe i tereta (za neke su oni čak i “limeni ljubimci”, i “članovi porodice”), prevoz automobila predstavlja pravi logistički izazov. Pogotovo ukoliko su neregistrovani, poptuno novi, ili u kvaru i neprovereni. Prevoz automobila od tačke A do tačke B nije nimalo jednostavan zadatak.

Prva stvar je to da je automobil teret velikog gabarita. Prosečan auto ima oko 1 tonu, dugačak je 3,5 a širok 1,7 metara. I ne samo to. Za razliku od kutije prepune sitnica iz kuhinje, ili starog kancelarijskog nameštaja, automobil ne sme da se izgrebe, ošteti ili ulubi.

Slučaj #1

Zamislite situaciju: nova BMW X6-ica ili Audi A8-ica koja posredi vozačevih vrata imaju jasno vidljivu ogrebotinu dužine 30cm. U svetu automobilske industrije, ovakvo oštećenje umanjuje vrednost automobila za znatno veću cifru nego što je to cena popravke iste. Zašto? Zato što je deo vrednosti novog auta baš u tome što nikada nije popravljan. Da li je to u redu? Mnogi bi rekli da nije, ali lični stav u ovom slučaju ne negira realnost tržišta.

Firby logistic auto transport

Slučaj #2

Druga stvar se tiče carinskih procedura. Ovakvih primera je bilo puno, i dobra je šansa da ste se i vi susreli sa nečim sličnim. Odlučujete da hoćete da kupite polovan auto. Preferirate udobnost i odlučujete se za francusku marku. Našli ste aukciju u Lionu, malom gradu nadomak Pariza, i rešili da uzmete jedan dobro očuvan primerak Pežoa 308 u karavanskoj varijanti iz 2014. godine.

Cene na njihovim aukcijama su znatno niže nego kada već stignu kod nas. Umesto za uobičajenih 7, 8 ili čak 9 hiljada eura pronalazite primerak za nešto ispod 5. Sve je kako treba, proverili ste šasiju i kilometražu i ostao je samo uvoz. No, niste dobro razumeli carinske i granične procedure. Možda nemate EUR1 obrazac i sada će vam preko normalne PDV provizije uzeti još 12,5% na obračunatu osnovicu. Ali – da li osnovica kod nas uključije PDV ili ne?

Druga stvar je da auto mora da ostane u naznačenom carinskom skladištu između 3 i 5 dana. Ovde se iznova proverava šasija i upoređuje sa drugim dokumentima. Šta vi radite za to vreme? Da li da se vratite ili uzmete smeštaj? Često ne mislimo o tome ali i to su realni troškovi.

Ponovo proveravate zakon. Vidite da član 273 Zakona o bezbednosti saobraćaja kaže da vozilom registrovanim u inostranstvu na našim putevima ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Srbiji. Šta to znači? Da li ista stvar važi ako se potrudite da na granici uzmete probne tablice. Da li onda potpadate u ovu grupu?

Najbitnija stvar: sigurnost automobila i predvidivost svih troškova

Sve su ovo problemi sa kojima se susrećemo kada se bavimo prevozom automobila. Naravno, ovo je mali isečak problema sa kojima se možemo suočiti. I svaki modalitet ima svoj niz problema. Neki su vezani za uvoz, a neki za izvoz; neki kada kupujemo za ličnu potrebu a neki kada radimo sa velikim brojem vozila.

Najsigurniji način da se obezbedite i da nemate druge nepredviđene troškove, jeste da ovaj posao prepustite profesionalcima. Firby Logistic je veteran industrije. Prevezli smo hiljade automobila. Uvozili smo iz Nemačke, Francuske, Italije, Švajcarske, Amerike, ali i Kine i Koreje. Znamo šve što treba da bi ovaj proces bilo ubedljivo najbezbolniji za vas. Znamo kako da osiguramo vozilo, kojim putevima da idemo, koje granične prelaze da izbegavamo, gde se najbolje a gde najgore ophode prema vašem automobilu. U nastavku teksta ćemo da razmotrimo četiri najčešća slučaja vezana za prevoz automobila.

Firby Logistic uvoz automobila

Prevoz automobila u inostranstvo: selidba

Prevoz automobila u inostranstvo često stvara mnoga pitanja, posebno ako se selite iz gradova kao što su Beograd ili Novi Sad u Hamburg, Salzburg, ili čak dalje destinacije poput Čikaga i ShenZhena. Selidba nije samo stvar pakovanja kofera; ako ste prošli fazu dvadesetih, verovatno imate mnogo više stvari koje želite sa sobom da ponesete. U ovakvim situacijama, agencija za logistiku postaje vaš najbolji saveznik. Nije samo pitanje kako prevesti nameštaj ili kućne aparate, već i šta da radite sa automobilom. Da li da ga prodate, ostavite, ili ga ipak prevezete?

Firby Logistic nudi sveobuhvatna logistička rešenja koja uključuju i prevoz automobila kao integralni deo vaše selidbe. Optimizacijom procesa, naš cilj je da smanjimo vaše ukupne troškove selidbe dok u isto vreme osiguravamo visok nivo udobnosti i sigurnosti za vaš automobil. Uzimajući u obzir da svaki automobil ima svoju vrednost, bilo finansijsku ili sentimentalnu, naša usluga je prilagođena da zadovolji sve vaše potrebe.

Ali šta ako se selite na međunarodni nivo, na primer u Čikago ili Shen Zhen? Tada je potrebno razmisliti o različitim logističkim aspektima kao što su kontejnerski i zbirni transport, morski i rečni putevi, kao i različite carinske procedure. Firby Logistic je dobro opremljen znanjem i resursima da vas provede kroz ovaj složeni proces. Poznavanje različitih ruta i transportnih mogućnosti omogućava nam da prilagodimo uslugu tako da bude što isplativija i efikasnija za vas.

U svakom slučaju, prevoz automobila ne bi trebalo da bude stresan deo vaše selidbe. Bez obzira na destinaciju ili specifične potrebe koje imate, prava logistička podrška može da učini ovaj korak lakšim nego što ste možda mislili. Kada koristite profesionalne usluge kao što su one koje nudi Firby Logistic, možete biti sigurni da je vaš automobil u sigurnim rukama.

Firby Logistic Prevoz automobila

Prevoz automobila iz inostranstva: kupovina na aukcijama

Kada je reč o prevozu automobila iz inostranstva, kupovina na aukcijama izdvaja se kao sve popularnija opcija. Ovaj pristup kupovini omogućava vam da eliminišete posrednike iz jednačine, što ne samo da smanjuje ukupnu cenu vozila, već i smanjuje šanse za neprijatna iznenađenja kao što su prikriveni mehanički problemi. Ova metoda je naročito korisna ako ciljate na vozila iz zemalja sa visokim standardima održavanja, kao što su Danska, Norveška i Švedska.

Međutim, kada završite sa kupovinom, stoji veliki izazov prevoza automobila do vaše lokacije. Skandinavske zemlje su postale poznate kao izvor visokokvalitetnih, dobro očuvanih vozila. Njihov visok životni standard i izvrsna putna infrastruktura čine da je automobil sa 120,000 pređenih kilometara u Danskoj često u znatno boljem stanju nego sličan automobil sa manje kilometraže u Srbiji, Bosni, Makedoniji ili Albaniji.

Ako se odlučite da samostalno organizujete prevoz automobila, budite svesni potencijalnih rizika i nepredviđenih troškova. Ovi dodatni troškovi mogu uključivati carinske takse, dodatno vreme provedeno na granici i čak kazne koje mogu ozbiljno ugroziti isplativost vaše investicije.

U tom smislu, naša logistička agencija za prevoz automobila može vam ponuditi rešenje koje donosi predviđenost i transparentnost. Poznavanje efikasnih ruta i graničnih prelaza, na kojima se vozilo može zadržati i do 6 dana, čini nas idealnim partnerom u ovom procesu. Naše dugogodišnje iskustvo i stručnost su vam potpuno na raspolaganju.

Sa finansijske strane, naša usluga može pomoći u optimizaciji troškova prevoza automobila. Kada već koristite aukcijsku platformu da biste izbegli posrednike i uštedeli novac, dodatna ušteda na prevozu može samo pojačati ukupnu vrednost vaše investicije.

Kupovina na aukcijama može biti isplativa, ali ključ uspeha leži u pravilno organizovanom prevozu automobila. Zato je angažovanje profesionalne logističke agencije kao što je naša, sa znanjem i iskustvom u ovoj oblasti, od suštinske važnosti za zaštitu vaše investicije i uštedu vašeg vremena i novca.

Firby Prevoz automobila

Prevoz automobila iz inostranstva: uvoz više vozila

Prevoz automobila nije samo pitanje pojedinaca koji žele da uvezu ili izvezu automobil za lične potrebe. Naprotiv, govorimo o masovnom tržištu koje svakodnevno generiše milionske iznose. Na primer, ukoliko imate auto plac i želite da uvezete celu flotu automobila, ili ste osnivač taksi službe koja je u potrazi za novim vozilima, ovo je tema koja se direktno tiče vas.

Kada je u pitanju prevoz automobila na ovako velikom nivou, jasno je da to nije posao koji možete obaviti sami. Svaka ušteda je kritična u ovakvom poduhvatu i mogućnosti za smanjenje troškova su brojne. Na primer, vrsta kamiona koji se angažuje može dramatično uticati na ukupne troškove. Možete se odlučiti za zaseban transport ili pridruživanje već aktivnom transportu, svaka opcija ima svoje prednosti i mane.

Poznavanje logističke infrastrukture znači uštedu

Rute koje koristite za prevoz automobila takođe igraju ključnu ulogu. Izbegavanje saobraćajnih gužvi, putarine i drugih potencijalnih prepreka može doneti značajne uštede. Precizno planiranje i optimizacija putne mape su esencijalni koraci u ovom procesu.

Dokumentacija je još jedna kritična komponenta u procesu prevoza automobila. Pravilno uređeni papiri mogu značajno skratiti vreme zadržavanja na granici, što direktno utiče na brzinu isporuke i troškove. Od carinskih deklaracija do dokaza o vlasništvu, svaki dokument treba biti na svom mestu.

Sve u svemu, efikasan prevoz automobila na međunarodnom nivou zahteva pažljivo planiranje i stručno znanje. Izbor pravog partnera za transport, kao i za pravne i carinske poslove, može napraviti ogromnu razliku u ukupnoj efikasnosti i profitabilnosti. Svaka odluka koju donesete imaće dugoročne implikacije, tako da je važno pristupiti ovom poslu sa punom pažnjom.

Ulaganje u profesionalnu logistiku i pravne savete ne samo da će maksimizovati vaš profit, već će i smanjiti rizike povezane sa prevozom automobila. Kroz stručno vođenje ovog procesa, šanse za uspeh su znatno veće. I zapamtite, dobra organizacija i pravilni izbori mogu učiniti vašu investiciju u prevoz automobila ne samo isplativom, već i dugoročno održivom.

Firby Transport automobila

Prevoz automobila unutar Srbije

Prevoz automobila u Srbiji je sve više tražena usluga, pogotovo kada su u pitanju specijalni ili retki modeli. Vlasnici često žele da njihovi dragulji na četiri točka stignu na destinaciju sa minimalnim brojem kilometara na odometru. Razlog je jednostavan: stanje odometra direktno utiče na vrednost automobila. Na primer, nova kola sa 22 kilometra i isti model sa 450 pređenih kilometara nisu u istoj kategoriji. Takođe, Mercedesovi oldtajmeri E i R klase ne mogu da podnesu tako dugačko putovanje. Oni se, na kraju krajeva, upotreblajvaju za filmove, spotove i posebe događaje.

Međutim, prevoz automobila nije isključivo za one sa dubljim džepom ili posebnim ukusom. Ova usluga je često ključna i prilikom selidbi poslovanja. Pretpostavimo da želite prevesti automobil iz Niša do Novog Sada. Ako se radi o jednom vozilu, najrentabilnija opcija je, naravno, da se sami odvezete. Međutim, šta kada je potrebno prevesti više automobila na istu destinaciju?

U tom slučaju, logika selidbe i prevoza automobila se menja. Ako treba prevesti 10 ili čak 50 automobila, ekonomija celog poduhvata postaje kompleksnija. Razmislite o troškovima goriva, putarina, habanja automobila i angažovanja vozača. Kada se sve ove stavke saberu, mnogo je isplativije i praktičnije angažovati profesionalnu uslugu koja se bavi prevozom automobila, i koja će sve ove aspekte objediniti u jedan paket.

Firby Logistic – Partner za prevoz automobila

Kada je reč o prevozu automobila, izbor pravog partnera može učiniti svu razliku. Firby Logistic je upravo ta firma koja vam može pružiti sveobuhvatnu podršku. Bilo da treba da prevezete samo jedan automobil ili celu flotu, mi imamo rešenje za vas. Naša specijalnost obuhvata rešavanje svih vrsta logističkih, pravnih i proceduralnih izazova. Pored osnovnih usluga, nudimo i opcije osiguranja koje možete prilagoditi prema svojim specifičnim potrebama. Dakle, opcija je mnogo, i sve su prilagođene vašem jedinstvenom zahtevu za prevoz automobila.

Ne čekajte da vas problemi sa transportom uhvate nespremne. Firby Logistic je tu da vam olakša celokupni proces. Pozovite nas, pošaljite poruku ili napišite mejl – u svakom slučaju, garantujemo da ćemo vam izaći maksimalno u susret. Naš cilj je da za vas napravimo najbolju moguću ponudu, tako da vaša jedina briga bude na kojoj destinaciji želite da vaš automobil stigne. Kada je u pitanju prevoz automobila, Firby Logistic je partner na kojeg možete da se oslonite.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *