Železnički prevoz robe - Agencija za organizaciju prevoza robe - Firby Logistic 1

Železnički prevoz robe

Železnički prevoz robe predstavlja jedan od najpouzdanijih i najsigurnijih vidova transporta robe. Železnički transport robe, kao što mu i naziv kaže, koristi železnicu, odnosno voz, koji saobraća na šinama, radi prevoza robe na odgovarajuću destinaciju.

U pitanju je jedan od najvažnijih i najčešće korišćenih ekonomičnih načina prevoza robe. Ovaj tip prevoza se koristi kako na kratkim, tako i na dužim relacijama.

Železnički prevoz robe funkcioniše na metalnim (ulavnom čeličnim) činama, što mu daje veliku prednost u odnosu na ostale vidove transporta robe. Ta prednost se sastoji u manjem trenju na otpornost. To, drugim rečima, omogućava da se na lokomotivu zakači veći broj vagona, odnosno veća količina robe i tereta.

Okosnice železničkog transporta robe svakako jesu lokomotive i vagoni koji čine voz. Vozove obično pokreću motori lokomotiva koji rade na struju ili na dizel. Preteče železničkog transporta robe možemo naći još u antičkoj Grčkoj u vidu vučnih uređaja. Međutim, danas železnički transport robe i tereta predstavlja složen i savremen sistem prevoza koji se koristi gradskom, međugradskom i međunarodnom transportu robe.

Železnički prevoz robe – U čemu se sastoji njegova važnost?

Celokupni kopneni transport robe se deli na drumski prevoz robe i železnički prevoz robe. U velikom broju slučajeva, kada robu treba transportovati na kraćoj udaljenosti, preimućstvo će imati kamionski prevoz robe. Međutim, železnički tranposrt robe stiče sve veću i veću popularnost za prevoz tereta na dužim razdaljinama. I to nije slučajno.

železnički prevoz robe Firby Logistic 2

Najpre, železnički transport robe sa velikom lakoćom prevazilazi sve probleme koji mogu nastati prilikom drumskog transporta robe. Takože, prevoz robe železnicom ima svoj udeo u tzv. održivom vidu transporta. Voz, kao takav, jeste delotvoran u modalnim strategijama, koje kompanije koriste kako bi pronašle alternativu za drumski prevoz.

Ono što svakako treba podvući jeste da su usluge železničkog transporta robe uniformnije, redovnije i sigurnije u poređenju sa ostalim vidovima prevoza. Kada neko želi da u kratkom roku, kopnenim putem, otpremi svoju robu, železnički transport robe jeste idealno rešenje.

Ne treba zanemariti ni to da je železnički prevoz robe jedan od osnovnih pokretača ekonomije i trgovine svake države. Železničkim transportom se ubrzava razvoj industrije i poljoprivrede jedne države. Pored toga što služi za transport robe, železnicama se, kao što je poznato, mogu prevoziti i putnici. Adaptacije i varijacije se odnose na putničke železnice, podzemne i nadzemne železnice, urbane metro železnice i prevoz robe i tereta.

Zašto treba izabrati železnički transport robe? 

Ne treba zanemariti činjenicu da je železnički prevoz robe jedan od najstarijih vidova transporta tereta. Hiljadama godina unazad pruge su služile i dalje služe za prevoz mnogih sirovina poput uglja, ruda, metala, vode, građevinskih materijala i slično. Pored toga što je železnički transport robe najbrži vid kopnenog prevoza robe, on je ujedno i najpouzdanija vrsta transporta.

Na vozove gotovo da ne utiču uobičajene vremenske neprilike poput kiše, snega ili magle, što železnički transport čini izuzetno organizovanim vidom prevoza. Kapacitet nosivosti robe je veliki i fleksibilan, odnosno može se lako povećati dodavanjem još vagona. Velika pogodnost za pošiljaoca i primaoca robe ogleda se u fiksnim rutama i rasporedu prevoza, što znači da tačno mogu da izračunaju vreme slanja i prijema robe.

Ali, ovo nisu svi benefiti železničkog prevoza robe.

Železnički prevoz robe – Prednosti

železnički prevoz robe Firby Logistic 3

SIGURNOST

 • Bezbednost je najznačajnija prednost železničkog transporta robe, naročito ako imamo u vidu prevoz kabastog tereta, životinja i opasnih materija. Štaviše, pouzdanost prevoza robe železnicama je za 50 odsto veća u poređenju sa drugim tipovima transporta!
 • Sigurnost se ogleda i u minimalnom rukovanju teretom, njegovoj strogoj kontroli i praćenju pošiljke.
 • Roba koja se prevozi železnicom je upakovana i osigurana, tako da se minimalizuje i eliminiše rizik od oštećenja i gubitka.
 • Manje oslanjanje na ljudski faktor smanjuje rizik od grešaka pri rukovanju robom.

EKONOMIČNOST

 • Isplativost i niske cene najveći su aduti ovog tipa prevoza. Odlikuju ga relativno mala potrošnja goriva, manji troškovi prevoza pri većim relacijama, kao i dobra povezanost železničkih saobraćajnica.
 • Robu i teret je moguće prevoziti sa fiksnim godišnjim cenama.
 • Pogodan je za prevoz robe kontejnerima koji se postavljaju na vagone, što omogućava zbirni transport robe bilo koje vrste. Zbirni transport robe, sa svoje strane, smanjuje firmama troškove prevoza tereta.
 • Kontejneri se mogu slagati jedni na druge, što povećava opseg robe za transport, čime se smanjuju ukupni troškove logistike i prevoza.

BRZINA

 • Kao što smo istakli, železnički prevoz robe jeste najbrži vid kopnenog transporta, zbog neprekidnog i redovnog prevoza.
 • Formalnosti i vreme čekanja na granicama su svedeni na minimum.
 • Neprekinuti i nesmetani prevoz robe železnicom moguć je i leti i zimi, zbog minimalnog ili nepostojećeg uticaja vremenskih uslova.

EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO REŠENJE

 • Železnički transport robe je ekološki prihvatljivija opcija u odnosu na druge tipove prevoza.
 • U pitanju je environment-friendly rešenje u smislu potrošnje goriva.
 • Železnički transport robe je pionir u borbi protiv zagađenja bukom.

Firby Logistic – Za bezbedan i kvalitetan transport robe železnicom

Ukoliko želite najkvalitetniji železnički prevoz robe, po izuzetno povoljnim cenama, onda je Firby Logistic pravo rešenje za vas. Naša agencija za prevoz robe organizuje železnički transport robe sa bilo koje lokacije u našoj državi ka bilo kojoj tački na planeti Zemlji – uz brzu realizaciju transporta.

Zahvaljujući saradnji koju smo ostvarili sa brojnim međunarodnim železničkim operaterima, našim klijentima obezbeđujemo sve pogodnosti železničkog prevoza robe. To može biti direktan prevoz robe železnicom ili u kombinaciji sa drugim vidovima prevoza (vodeni, avio, drumski).

železnički prevoz robe Firby Logistic 4

Imajući u vidu naše višegodišnje iskustvo, kao i posedovanje najsavremenije opreme za železnički prevoz, Firby Logistic vam nudi i usluge vangabaritnog prevoza robe i transporta opasne robe.

U zavisnosti od vaših zahteva, kao i specifikacije robe (vrsta, dimenzije, količina, težina), žreleznički prevoz robe možemo organizovati u regularnim ili posebnim vagonima i lokomotivama, kao i u otvorenim i zatvorenim vagonima. Takođe, kompanija Firby Logistic vam pruža i uslugu multimodalnog transporta roba – korišćenjem dva ili više vidova prevoza. On podrazumeva utovar robe na dogovorenoj lokaciji, prevoza do železničkog terminala i otpreme robe na željenom odredištu.

Pored usluge samog prevoza, svim našim klijentima omogućavamo i sledeće pogodnosti:

 1. Utovar, pretovar i istovar robe na željenoj adresi;
 2. Priprema i pribavljanje neophodne dokumentacije, tovarnog lista, dozvola i odobrenja;
 3. Obavljanje procedure u vezi sa carinjenjem robe;
 4. Praćenje pošiljke;
 5. Izveštavanje o vremenu dospeća robe na željeno mesto.

S obzirom na to da posedujemo i magacinski prostor, pružamo vam mogućnost potpuno efikasnog skladištenja i čuvanja robe pre i posle železničkog prevoza. Budite slobodni nas pozovete u bilo koje doba dana. Firby Logistic je u službi organizacije najkvalitetnijeg železničkog prevoza robe.

Comments (8)

 1. Beijiao, Shunde District, Фошан, Гуангдунг, Кина
  imamo robu laser iz kine do cacka oko8 tona 40Q ceo kontejner
  interesuje me cena i sigurnost masine
  vreme preuzimanja je oko 15 dana mozda i pre
  0038163290672 djordje slavica

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *