Organizacija i prevoz robe kamionom - Firby Logistic 1

Prevoz robe kamionom – Vaš najbolji transportni saveznik na drumu

Prevoz robe kamionom jedan je od najboljih načina da transportujete svoja dobra i pošiljke do željene destinacije. Pritom, govorimo kako o međugradskom, tako i o međunarodnom transportu robe.

Kada preduzetnici traže način da transportuju svoju robu, na prvu loptu se procedura prevoza čini veoma jednostavnom. Međutim, u realnosti to izgleda sasvim drugačije. Transport robe kamionom, kao i organizacija ovog prevoza, mora biti kvalitetan, pouzdan i ekonomičan izbor. Preduzeća svih veličina (mala, srednja, velika), koja imaju brze rokove isporuke svojih proizvoda i dobara, praktično zavise od kamionske industrije.

Verovali ili ne, kamioni prevoze mnogo veću količinu robe u odnosu na vozove, brodove i avione (iako ovi potonji, nesumnjivo, prevoze težu i glomaznu robu). Ekonomije mnogih zemalja upravo zavise od transporta robe kamionom. Kada bi kamionska industrija iz nekog razloga prestala da funkcioniše, celokupna trgovina bi izgubila svoj smisao.

Zbog čega je prevoz robe kamionom važan?

Kamionski prevoz robe je najrasprostranjeniji vid teretnog i drumskog transporta robe. Iako su železnički ili pomorski prevoz robe korisni vidovi transporta dobara na velikim udaljenostima, stručnjaci su saglasni da će transport robe kamionom još dugo ostati dominantan način prevoza.

Treba naglasiti da je prevoz robe kamionom najbrži i najsigurniji način transporta, budući da prevozi robu od početnog do krajnjeg odredišta. Poslovanje velikog broja kompanija, kako u Srbiji, tako i u svetu, zavisi od isporuke proizvoda. Statistički posmatrano, kamioni prevoze skoro 70 odsto domaćih pošiljki i robe. Upravo prevoz robe kamionima omogućava preduzećima da premeštaju svoju robu u druge delove zemlje i da prošire svoje poslovanje.

prevoz robe kamionom Firby Logistic 2

Čak i kada je roba poslata avionom, vozom ili brodom, u jednom trenutku će najverovatnije morati da se izvrši pretovar robe na kamion. Drugim rečima, kamionski prevoz robe je i najpouzdaniji vid prevoza dobara, budući da služi i kao vid međutransporta, kako bi se roba dopremila do krajnje destinacije.

Kao što smo već istakli, transport robe kamionom je pruža jedan od najvećih doprinosa ekonomiji bilo koje države. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj vid transporta državi donosi ok 650 milijardi dolara prihoda na godišnjem nivou.

Koje vrste kamionskog transporta robe postoje?

Vidimo da je značaj kamionskog prevoza robe i dobara ogroman. Pre svega, kamioni prevoze sirovine do proizvođača, odnosno dobavljača. Potom se kamionima gotovi proizvodi prevoze do veletrgovaca i ostalih prodavaca.

Sve u svemu, treba istaći da postoje dva vida prevoza robe kamionom, u zavisnosti od količine robe koja se transportuje.

Prvo, postoji tzv. FTL kamionski prevoz (Full Truck Load). Ovaj način kamionskog prevoza roba odličan je izbor za robu težu od 18.000 kilograma i koja se može upakovati, kako bi se povećao prostor u kamionu. Imajte u vidu – ukoliko je vaša roba krta, krhka ili lomljiva, ovo nije preporučljiv vid prevoza za vas. Robom se tokom putovanja uglavnom ne rukuje, što znači da je rizik od oštećenja minimalan.

Drugo, ako želite da prevezete manju količinu robe od navedene, onda je LTL kamionski prevoz (Less Than Truckloads) bolji izbor. Glavna prednost ovog tipa prevoza robe kamionom sastoji se u manjim troškovima, jer svoju robu delite sa drugim pošiljkama u istom kamionu. Takođe, svoje proizvode možete istovariti i isporučiti ne na jednoj, već na više lokacija. Ekonomičnost, fleksibilnost i brzina su osnovne pogodnosti ovog vida prevoza.

Prevoz robe kamionom vam pruža brojne prednosti

Bez obzira da li ćete se odlučiti za FTL ili LTL transport, prevoz robe kamionom ima značajnih prednosti u odnosu na bilo koji drugi vid prevoza.

Na prvom mestu, kamionski prevoz robe je najbolji način za uslugu transporta robe od vrata do vrata. Naime, transport dobara kamionima je najprikladnije rešenje za kraće i direktne rute. Utovar i istovar robe se mnogo lakše i efektnije izvršava u poređenju sa železničkim ili vodenim transportom. Direktan transport robe do željene lokacije korisnika (kupca) znači minimalno rukovanje robom, što znači da će se roba isporučiti u najkraćem mogućem roku, bez oštećenja. U tom smislu, transport robe kamionom nije samo od koristi za pošiljaoca robe, već i za krajnjeg korisnika, jer će na njegovu adresu bez odlaganja stići željena roba.

prevoz robe kamionom Firby Logistic 3

Samim tim, prevoz robe kamionom je i najbrži metod transporta robe. U najvećem broju slučajeva, osim u ekstremnim situacijama, ovaj vid prevoza ne zavisi od vremenskih uslova. Takođe, kamionski prevoz robe spada u najjeftiniji vid transporta i u najpouzdaniji vid transporta, za slučaj nepredviđenih okolnosti.

Kamioni imaju više mogućnosti da upravljaju rasporedom vožnje, odnosno da se prilagode novonastalim okolnostima. Drugim rečima, fleksibilnost u transportu je nešto što krasi prevoz robe kamionom.

I na kraju, ali ne i najmanje bitno, jedna od najvećih prednosti prevoza robe kamionom jeste i svestranost. Drugim rečima, putem kamiona može se prevoziti osetljiva roba, kvarljiva roba, ali i opasni materijali kojima se mora pažljivo rukovati.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor za transport robe

Kao što možemo da vidimo, prevoz robe kamionom je izuzetno efikasan način za transport robe i dobara do bilo koje odredišne lokacije. Ukoliko želite da pošaljete svoju robu kamionom na željenu destinaciju, onda je kompanija Firby Logistic jedino pravo rešenje za vas.

Naša agencija za organizaciju i prevoz robe i dobara pruža najkvalitetnije usluge u pogledu transporta robe. Organizujemo prevoz robe ne samo na teritoriji Srbije, već i za Evropu, kao i za ceo svet. Zahvaljujući bogatoj mreži agenata i partnera, sa kojima smo uspostavili odlične poslovne veze, za veoma kratko vreme vršimo organizaciju kompletnog prevoza robe.

Pored transporta, svim našim klijentima nudimo, po najpovoljnijim cenama, usluge pakovanja i skladištenja robe, na duži ili kraći period. U slučaju međunarodnog transporta ili međunarodnih selidbi, sređujemo neophodnu dokumentaciju i, samim tim, olakšavamo proceduru carinjenja robe koju biste da prevezete/preselite.

Kvalitet, istrajnost i inovativnost osnovni su principi na kojima se zasniva poslovanje naše agencije. Izaberite Firby Logistic i prevezite svoju robu do bilo koje tačke na planeti Zemlji.

Comments (11)

  1. […] Na koji način će se roba prevoziti drumom, zavisi od mnogo faktora. Ti faktori uključuju stepen razvijenosti infrastrukture, udaljenost, vrstu, težinu, količinu i tip robe koja se prevozi. Ukoliko je relacija kratka, dok je količina ili zapremina robe relativno mala, sasvim je dovoljno koristiti kombi. Međutim, za relativno veće pošiljke, čak i ako treba prevaliti kraću razdaljinu, trebalo bi iskoristiti sve pogodnosti kamionskog prevoza robe. […]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *