Utovar i istovar robe viljuškarom - Agencija za prevoz robe - Firby Logistic 1

Utovar i istovar robe viljuškarom

Utovar i istovar robe viljuškarom je od krucijalnog značaja za pravilno i bezbedno upravljanje robom u skladištu.

Transport robe ne znači samo puki prevoz robe od tačke A do tačke B. U toku transporta bilo koje robe odigravaju se brojne procedure čiji je cilj da roba bezbedno i bez gubitka kvaliteta bude dopremljena do krajnjeg odredišta. Jedna od najvažnijih operacija svakako je utovar, pretovar i istovar robe. Bez korišćenja viljuškara, ova transportna procedura bila bi izvedena sa brojnim manjkavostima i nedostacima. A to bi, eventualno, uzrokovalo oštećenje robe i tereta.

U tom smislu, viljuškari predstavljaju izuzetno korisna motorna industrijska vozila koja se upotrebljavaju za podizanje i premeštanje robe i tereta unutar skladišta. Pomoću viljuškara vrši se efikasan transport, utovar i istovar većih komada robe, manjih komadnih tereta na paletama, ali i rasute robe u korpama ili sanducima.

Njihova osnovna karakteristika jeste uređaj za podizanje, upravljanje, slaganje i premeštanje robe u obliku rama. Na tom ramu se nalazi zahvatni deo – viljuška – po kome su i viljuškari dobili naziv.

U najkraćim crtama, da bi bilo koji tip transporta robe (avio, drumski, vodeni ili železnički) bio uspešno izveden, neophodan je i kvalitetan utovar i istovar robe viljuškarom.

Utovar i istovar robe viljuškarom – Prednosti 

Utovar i istovar robe u savremenim skladištima nezamisliv je bez korišćenja viljuškara. Zbog sve većih i glasnijih zahteva za bržim, ispativijim i ekonomičnim obavljanjem transporta i drugih poslova, viljuškari, uz dizalice, predstavljaju sve traženije pretovarno sredstvo.

utovar i istovar robe viljuškarom Firby Logistic 2

Treba naglasiti da je osnovna funkcija viljuškara manipulacija teškom robom, dok njihova transportna uloga zauzima drugu po važnosti funkciju.

Bez upotrebe viljuškara, skladišta, magacinski prostori i drugi logistički centri ne bi mogli efektivno i lako da funkcionišu. Njihova najznačajnija prednost se ogleda u jednostavnom manevrisanju i premeštanju teške robe sa jednog na drugo mesto u skladištu. Utovar i istovar robe viljuškarom, bez dodatnog napora, skraćuje vreme obavljanja posla.

Razlog zbog čega se viljuškari danas sve više i intenzivnije koriste sastoji se u njihovim velikim manevarskim kapacitetima. Naime, ove mobilne mašine omogućavaju da se u celosti iskoristi sav raspoloživ prostor u skladištu, kao i da se pravilno utovaruje i istovaruje roba. Adapttibilnsot viljuškara jeste njihova ogromna prednost, budući da se oni vrlo lako prilagođavanju svim promenama tehnološkog procesa.

Viljuškari su male, ali izuzetno kompaktne i okretne mašine, dizajnirane za rad u uskim prostorima i za podizanje većih tereta i robe. Pored mogućnosti za veliku nosivost, savremeni viljuškari su sigurniji i bezbedniji za rad više nego ikada. Zahvaljujući njima, primetan je trend drastičnog pada broja povreda na radu.

Kako manipulisati sa robom dok se nalazi na viljuškaru? 

Vljuškari se mogu koristiti samo u one svrhe u koje su dizajnirani i konstruisani – manipulacija i prevoz robe na kraćim distancama. Koliko god, zbog svih prednosti viljuškara, upravljanje viluškarom delovalo jednostavno, utovar i istovar robe viljuškarom podleže odgovarajućim pravilima.

Poštovanje odgovarajućih sigurnosnih procedura obezbeđuje da utovar i istovar robe viljuškarom protekne efikasno, bez problema i bilo kakve štete. Nepridržavanje ovih procedura, loša organizacija i kontrola, neispravno rukovanje, kao i nedovoljna obučenost osoblja mogu uzrokovati neefikasnu organizaciju transporta robe, povećane troškove, povrede na radu i oštećenja robe i tereta.

Zato viljuškarom treba da upravlja samo obučeno lice – viljuškarista.

Utovar i istovar robe viljuškarom – Pravila za manipulaciju robe na viljuškaru

PRE STAVLJANJA ROBE NA VILJUŠKAR

 • Težine robe koja se stavlja na viljuškar ne sme biti veća od maksimalnog limitiranog opterećenja ove mašine;
 • Robu treba pažljivo pregledati i utvrditi njenu nosivost;
 • Proveriti da li je viljuškar pogodan, neoštećen, ispravan i stabilan za podizanje robe;
 • Proveriti da li je roba ispravno i ravnomerna postavljena kako se ne bi oštetila prilikom manipulacije;
 • Koristiti samo palete koje mogu da izdrže težinu robe i komadnih tereta;
 • Površina mora biti ravna – nikada ne treba utovarivati i istovarivati robu ako se viljuškar nalazi na neravnoj podlozi;
 • Ako se roba utovaruje i istovaruje iz kamiona, prethodno treba proveriti da li su kočnice postavljene tako da zaustavljaju kretanje vozila.

utovar i istovar robe viljuškarom Firby Logistic 3

STAVLJANJE ROBE NA VILJUŠKAR

 • Osigurajte da je roba ravnomerno i pravilno postavljena preko obe viljuške, kako ne bi došlo do urušavanja i oštećenja robe;
 • Nikada ne preopterećujte viljuškar;
 • Ne dizati teret, odnosno robu jednom viljuškom;
 • Ne koristiti vrh viljuški kao polugu za podizanje robe i tereta;
 • Uvek znajte maksimalni kapacitet opterećenja viljuškara, jer preopterećenje može izazvati podizanje zadnjih točkova sa zemlje i dovesti do prevrtanja;
 • Stabilnost viljuškara zavisi ne samo od težine robe, već i od njenog položaja
 • Težište robe treba držati što niže prema zemlji i što bliže prednjim točkovima;
 • Robu viljuškarom treba prevoziti u najnižem mogućem položaju – 10 do 15 cm od zemlje.

SKIDANJE (ISTOVAR) ROBE SA VILJUŠKARA 

 • Pre istovara u kamion ili drugo prevozno sredstvo treba prelgedati teret kako biste se uverili da se roba nije pomerala;
 • Područje gde se vrši istovar robe mora biti pogodno kako bi istovar bio bezbedan;
 • Proverite da li su postavljene kočnice na viljuškaru, kako biste se osigurali da se on ne pokrene naglo prilikom istovara;
 • Izravnajte paletu prema mestu na kojem želite da stavite robu.

Iskoristite pogodnost iznajmljivanja viljuškara

Viljuškari, dakle, omogućavaju znatno efikasan i ekonomičan rad u skladištu – kako na dnu, tako i na većim visinama. Bilo kako bilo, utovar i istovar robe viljuškarom će vam omogućiti da iskoristite sve pogodnosti i prednosti skladištenja i transporta robe.

Kompanija Firby Logistic vam pruža jedinstvenu mogućnost iznajmljivanja viljuškara i to po najpovoljnijim cenama u zemlji. Svi viljuškari koje iznajmljujemo su tehnički pregledani i pogodni za korišćenje u letnjim, ali i u zimskim uslovima. Pored toga što makismalno efikasno koriste raspoloživ prostor u skladištu, naši viljuškari su konstruisani za manipulaciju u mnogo užim prostorima od uobičajenih.

utovar i istovar robe viljuškarom Firby Logistic 4

Viljuškari koje naša agencija za organizaciju prevoza robe izdaje su udobni, dizajnirani po poslednjim standardima i opremljeni  najnovijom tehnologijom. Ove karakteristike omogućavaju da utovar, pretovar i istovar robe bude obavljen brzo, lako i jednostavno. Naši viljuškaristi, koje obezbeđujemo uz viljuškar, licencirani su i obučeni za profesionalno rukovanje ovom industrijskom mašinom i u najnezgodnijim situacijama.

Pre samog iznajmljivanja neophodno je da proverite koji oblik transporta robe treba da bude izvršen. Takođe, proverite vrstu, težinu, oblik i dimenzije robe za transport, kako bismo znali koji viljuškar odgovara vašim poslovnim potrebama. Za sve ostale informacije u vezi sa iznajmljivanjem viljuškara, budite slobodni nas pozovete u bilo koje doba dana.

Firby Logistic je tu da vam obezbedi brzu, efikasnu i sigurnu organizaciju međunarodnog i domaćeg transporta robe.

Comments (1)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *