frigo transport robe - transport robe hladnjačama - Firby Logistic 1

Frigo transport – Transport robe hladnjačama

Transport robe hladnjačama, odnosno frigo transport robe, jeste najefektniji i najbezbedniji način za prevoz lako kvarljive robe. Postoje brojni razlozi za to.

Nikada se više nisu kupovale i pazarile prehrambene namirnice kao što se to čini u današnjem vremenu. To se može videti u marketima i samouslužnim radnjama čiji su rafovi uvek puni sa voćem, povrćem i drugim namirnicama. Slična je stvar i na pijacama, gde se na tezgama uvek može naći sveže voće i povrće – i to u bilo koje doba godine, nevezano za sezonu. Drugim rečima, potražnja za hranom iz godine u godinu biva veća. Upravo ova okolnost značajno intenzivira i pojačava potrebu za transportom ove vrste robe iz bilo kog dela sveta.

Glavni razlog zbog kojeg je hrana na pomenutim tezgama i rafovima uvek sveža leži u određenom vidu transporta robe koji čuva kvalitet i svežinu robe. U pitanju je transport robe hladnjačama putem kojeg se prevozi roba pod specifičnim temperaturnim režimom.

Firby Logistic vrši i organizuje efikasan, brz i kvalitetan prevoz zamrznute robe, odnosno prevoz smrznute robe.

Šta je frigo transport robe?

Kao što smo već istakli, frigo transport robe podrazumeva prevoz robe pod odgovarajućim i strogo kontrolisanim temperaturnim okolnostima i režimom. U ove svrhe, roba se stavlja u posebna frigo vozila koja imaju ugrađeni sistem hlađenja iznutra. Upravo na ovaj način postaje moguće održavanje adekvatne temperature tokom celog procesa transporta. Samim tim, može se zaključiti da se hladnjačama prevozi kvarljiva roba.

frigo transport robe - transport robe hladnjačama - Firby Logistic 2

Kada bi se kvarljiva roba prevozila pod standardnim (uobičajenim) temperaturnim režimom, sasvim je izvesno da bi za kratko vreme došlo do gubitka njenog kvaliteta. Tu, između ostalog, spada degradacija boje i teksture, promena ukusa, arome i mirse, razmnožavanje bakterija, mikroba…  Svrha frigo transporta robe jeste da roba, koja se prevozi hladnjačama, bude apsolutno bezbedna za konzumaciju i upotrebu u momentu njene isporuke.

Transport robe hladnjačama podrazumeva prevoz robe koja je:

 • smrznuta na – 80ºC;
 • smrznuta na – 20ºC;
 • rashlađena na +2 do +10ºC;
 • kontrolisana ambijentalna roba na +11 do +25ºC;
 • roba koja se održava na telesnoj temperaturi.

Iz ovih karakteristika možemo primetiti da je frigo transport robe najsloženiji, ali i najzahteviniji vid transporta robe.

Koja roba se prevozi hladnjačama?

Do sada smo govorili o tome da je transport robe hladnjačom najpogodniji vid prevoza za lako kvarljivu robu. Međutim, nameće se pitanje – koja je to lako kvarljiva roba? Ova kategorija robe podrazumeva bilo koji predmet, objekat, proizvod ili namirnicu za koju postoji rizik da izgubi na svom kvalitetu ukoliko se ne isporuči u kraćem vremenskom periodu.

Drugim rečima, u kategoriju robe, koja se prevozi hladnjačama, ulaze sve one namirnice i proizvodi koji mogu izgubiti svoje glavne osobine usled uticaja spoljašnjih faktora i temperature. Pored toplote, na gubitak kvaliteta lako kvarljive robe mogu uticati vlažnost vazduha, njegov sastav, pritisak vazduha i drugo.

Kvarljiva roba koja se prevozi hladnjačama ima specifična hemijska i/ili fiziološka svojstva zbog kojih ova roba ima relativno kratak rok (vek) trajanja. Iz tih razloga, za razliku od druge robe, kvarljiva roba je, kao što joj naziv govori, podložna nepovratnim oštećenjima tokom prevoza ukoliko se ne transportuje na tačno određen način. Odnosno, ako se ne transportujte pod specijalnim temperaturnim režimom.

frigo transport robe - transport robe hladnjačama - Firby Logistic 3

U tom smislu, frigo transport robe podrazumeva prevoz sledeće vrste robe:

 • Voće;
 • Povrće;
 • Riba i riblji proizvodi:
 • Mesno i mesne namirnice;
 • Mleko i mlečni proizvodi;
 • Sladoled.

Pored toga, u robu koja se prevozi hladnjačama spadaju farmaceutski i medicinski proizvodi, sa kojima se mora rukovati sa naročitom pažnjom. Razlog leži u tome što farmaceutski i medicinski proizvodi imaju veoma veliku osetljivost na temperaturne promene. Dakle, u slučaju neadekvatnog transporta, ovi proizvodi vrlo lako mogu izgubiti na svojoj vrednosti, delotvornosti i efikasnosti. Zato je neophodno, tokom celog procesa transporta, obezbediti odgovarajuću (optimalnu) temperaturu – od momenta preuzimanje robe sve do konačne isporuke.

Zato se i rad sa temperaturno osetljivom robom vrši po unapred propisanim i strogo utvrđenim standardima.

Zbog čega je frigo transport robe siguran izbor?

Mogli smo da vidimo da je frigo transport robe namenjen prevozu određenim vrstama proizvoda. Zapravo, transport hladnjačama za pojedinu robu ne samo da je najbolje rešenje, već i jedno jedino, neizbežno rešenje. U tu kategoriju robe spadaju hitne pošiljke, koje, zbog svojih karakteristika, jednostavno moraju da se isporuče u kratkom vremenskom roku.

S tim u vezi, prednosti transporta robe hladnjačama su velike.

1) Zaštita i održavanje kvaliteta robe

Najvažnija prednost frigo transporta robe ogleda se u zaštiti kvaliteta i svojstava robe. Drugim rečima, kompanija koja se bavi prevozom frigo robe mora eliminsati bilo kakvu mogućnost pogoršanja ili gubitka kvaliteta lako kvarljive robe. Nabrojali smo koja roba spada u kateogriju kvarljive robe – a neka od njih ljudima može život spasiti. Stoga je u pojedinim slučajevima hitan transport frigo robe (medicinski i farmaceutrski proizvodi) od velike važnosti.

Dakle, zbog prirode i osetljivosti kvarljive robe, frigo transportno sredstvo mora raspolagati opremom za zaštitu od kvarenja, oštećenja, temperaturnih promena i različitih vremenskih uslova.

2) Širok spektar robe koja se može prevoziti

Pogrešno je uverenje da frigo transport služi samo za prevoz ograničene količine određene robe. Na svakodnevnom niovu se transportuje velika količina kvarljive robe sa tačke A na tačku B. Videli smo da su namirnice najbrojnija vrsta frigo robe (voće, povrće, meso, mlečni proizvodi…). Ali, transport robe hladnjačama može poslužiti i za prevoz različitih hemijaklija, umetnina, i pomenutih farmaceutskih i medicinskih proizvoda.

3) Sklad tržišne ponude i potražnje 

Zbog čega će transport robe hladnjačama uvek biti aktuelan vid prevoza robe? Logika je jednostavna – na tržištu je ogromna potražnja za svežim proizvodima i robom. Potreba za svežom robom zahteva korišćenje brze, bezbedne i pouzdane isporuke te iste vrste robe. Dakle, ponuda frigo transporta robe se mora upodoboiti sa količinom potražnje za svežim proizvodima na tržištu.

Zahvaljujući hladnjačama i i frigo transportu, meso, morski plodovi, različito voće i povrće mogu uvek biti sveži i bez gubitka kvaliteta.

Firby Logistic – Obezbedite sebi najkvalitetniji transport robe hladnjačama

Kompanija Firby Logistic nudi vam sveobuhvatnu uslugu međunarodnog i domaćeg frigo transporta robe po najpovoljnijim cenama. Koristimo sopstvena nova i redovno održavana frigo vozila različite konstrukcije koja su specijalizovana za transport različite vrste robe pod specijalnim temperaturnim režimom. Ujedno, posedujemo sve neophodne i potrebne dozvole (kao i sertifikate) za organizaciju i obavljanje transporta robe hladnjačama.

Prevoz zamrznute robe, odnosno prevoz smrznute robe ka bilo kojoj destinaciji naša je specijalnost.

Ujedno, svi naši frigo kamioni raspolažu najmodernijom GPS tehnologijom. Zahvaljujući ovom sistemu, svi putevi i naseljena mesta kojima prolaze naši kamioni su pokriveni. To znači da se u svakom momentu može odrediti tačna i precizna lokacija vozila, kao i podatak o tome gde se roba nalazi. Od trenutka prijema robe, klijent dobija pristupne podatke, na osnovu kojih može pratiti vozilo i status svoje robe u realnom vremenu – od utovara do konačne isporuke robe.

Naši vozači su specijalizovani i obučeni za vožnju frigo kamiona i imaju višegodišnje iskustvo u transportu robe hladnjačama. Za svakog klijenta ponaosob pravimo posebnu ponudu i biramo optimalnu i najekonomičniju rutu prevoza. Na taj način racionalizujemo i smanjujemo vaše troškove.

Takođe, posedujemo i kompletni materijal koji je neophodan za održavanje kvaliteta vaše robe. Između ostalog, tu podrazumevamo termalne kontejnere i kutije, gel pakovanja za najrazličtije temperaturne opsege, suvi led, frižidere i zamrzivače. U svim našim frigo vozilima nalaze se odgovarajući uređaji za merenje temperature, kao i za beleženje i čuvanje informacija.

Na taj način, u svakom trenutku klijentu možemo ispostavfiti izveštaj o ispravnosti temperature tokom transporta.

Izaberite samo najbolje i najkvalitetnije za svoju robu! 

Firby Logistic na svakodnevnom nivou organizuje i realizuje frigo transport prehrambenih proizvoda, svežeg voća i povrća, kao i sušenog voća i povrća. I to ne samo na lokalu i u našoj zemlji, već i u inostranstvu.

Pored transporta robe hladnjačama, Firby Logistic vam nudi i uslugu pakovanja kvarljive robe. Način i metod pakovanja vršimo posebno za svaku vrstu robe. Prilikom pakovanja, uzimamo u obzir sve parametre – vrstu i količinu robe, dužinu transporta, temperaturu čuvanja robe, spoljnu temperaturu na mestima gde se transport vrši i slično.

Naši stručni i visokoobrazovani kadrovi obučeni su za pakovanje i transport lako kvarljive robe. Samim tim garantujemo bezbedan, kvalitetan i siguran transport osetljive robe.

Zašto izabrati nas?

 • Pružamo vam brz odgovor na zahtev transporta, uz maksimalno poštovanje dogovorenih rokova preuzimanja i isporuke robe;
 • Odlikuje nas brzina, tačnost, pouzdanost i ažurnost;
 • Imamo višegodišnje znanje i iskustvo u frigo transportu robe;
 • Posedujemo svu neophodnu opremu, vozila i mehanizaciju za transport osetljive robe;
 • U našoj ponudi možete pronaći i vozila manjeg i srednjeg kapaciteta tovarnog prostora, što će vam značajno uštedeti troškove;
 • Pružamo samo najkvalitetniju uslugu po najpristupačnijim cenama u cilju dugoročne uspešne saradnje.

Budite slobodni da stupite u kontakt sa nama ako imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu, i naše ljubazno osoblje će vam brzo odgovoriti. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa nama, pošaljite nam svoj upit (zahtev za ponudu).

Firby Logistic – Za brz i siguran frigo transport robe! 

Comments (2)

 1. […] Raspolažemo sa najmodernijom opremom za kontejnerski transport robe Kina. Takođe, posedujemo sve neophodne dozvole i odobrenja za ovaj vid međunarodnog transporta. Pored transporta standardnog tereta, nudimo vam i transport specijalnih tereta kao što su: vangabaritni transport robe, transport opasnih materija (ADR), transport lako kvarljive robe, kao i transport robe koja se mora prevoziti pod specijalnim temperaturnim režimom. […]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *