transport robe Belorusija Firby Logistic 1

Transport robe Belorusija

Ukoliko želite da transport robe Belorusija ima uspešne i profitabilne posledice po vaše poslovanje, neophodno je znati i koji je najbolji vid prevoza do/od ove države. Saznajte u našem blogu koje su sve prednosti drumskog transporta robe na relaciji Srbija – Belorusija.

Belorusija je država koja se nalazi u Istočnoj Evropi. Graniči se sa Rusijom na istoku i severoistoku, Ukrajinom na jugu i Poljskom na zapadu. Litvanija i Letonija čine severozapadnu granicu Belorusije. Ova država prostire se na površini od 207.600 kvadratnih kilometara i u njoj živi 9.3 miliona stanovnika. Drugim rečima, Belorusija je po porvšini trinaesta najveća država u Evropi, odnosno dvadeseta najnaseljenija zemlja na Starom kontinentu. Administrativno posmatrano, država je podeljena na sedam regiona. Minsk je glavni i najveći grad Belorusije, a ostali veći gradovi u ovoj zemlji jesu Mogiljov, Gomelj, Vitepsk, Brest, Grodno i drugi.

Belorusija je uspostavila ekonomske odnose sa više od 180 zemalja na svetu. Glavni trgovinski partneri Belorusije jesu Rusija (45% udeo u izvozu izvoza, 55% udeo u uvozu) i zemlje članice EU (25% izvoza i 20% uvoza). Pored Rusije i država članica EU, Belorusija ima tešnju ekonomsku saradnju sa Poljskom, Nemačkom i Ukrajinom. I upravo zahvaljujući saradnji sa Rusijom, Belorusija poseduje veliko tržište. Ujedinjene Nacije označile su ekonomiju Belorusije kao brzorastuću privredu. Najvažniji prirodni resurs Beloursije je treset, kao i značajne zalihe kalijumove i kamene soli. U ovoj državi razvijena je industrija poljoprivrednih i građevinskih mašina, potom slede tekstilna, hemijska i drvoprerađivačka industrija.

Zašto treba izabrati kamionski transport robe Belorusija?

Srbija i Belorusija imaju odlične ekonomske odnose. Prema zvaničnim podacima, samo u 2020. godini, robna razmena između naše dve države iznosila je 107.8 miliona američkih dolara. Srbija najviše izvozi u Belorusiju putničke gume, okove za prozore, poliester, hartiju i karton, veštačka creva, stočnu hranu i drugo. Iz Belorusije najviše uvozimo kablove, užad, dampere, traktore, propilen, žicu, krompir i drugo.

transport robe Belorusija Firby Logistic 2

U praksi se pokazalo da nabolji način za izvoz/uvoz robe Belorusija, zapravo, jeste drumski transport robe Belorusija. Tačnije, ovde se podrazumeva prevoz robe kamionom na relaciji Srbija – Belorusija. Postoji više razloga zbog čega je upravo ovaj vid drumskog transporta jedan od najučinkovitijih tipova prevoza robe do/iz ove zemlje.

 1. Vaša pošiljka se brzo i lako otprema do krajnje destinacije u Belorusji, odnosno Srbiji;
 2. Najprikladniji vid transporta za jedinstvenu uslugu prevoza po principu „od vrata do vrata“;
 3. Najpogodniji vid prevoza za tzv. direktan transport robe. Drugim rečima, onog trenutka kada vaša roba uđe ne tržište Belorusije, ona se direktno isporučuje do krajnjeg odredišta (primaoca). To za sobom povlači i minimalno upravljanje robom za vreme prevoza, što kamionski transport robe do/iz Belorusije čini sigurnom i bezbednom opcijom;
 4. Vaša roba se isporučuje u najkraćem mogućem roku.

Pored svega toga, prevoz robe Belorusija je praktičan, pouzdan i isplativ vid transporta. U odnosu na železnički, kontejnerski i avio saobraćaj, kamione, kao prevozna sredstva, karakteriše visok stepen fleksibilnosti za vreme transporta. Odnosno, kamioni se apsolutno prilagođavaju zahtevima pošiljalaca u pogledu vrste robe, njene veličine, kubikaže, težine i slično. To znači da se do/iz Belorusije može vršiti transport opasne (ADR) robe, lako kvarljive robe, vangabaritnog tereta, frigo transport i slično.

Postoje dva vida kamionskog transporta robe Belorusija:

 • FTL prevoz robe kamionom Belorusija (solo vozilo);
 • LTL transport robe kamionom Belorusija (zbirni transport).

FTL prevoz robe na relaciji Srbija – Belorusija i sistem solo vozila

FTL (Full Truck Load) transport robe kamionom Belorusija odnosi se na prevoz robe po sistemu punog utovara, odnosno solo vozila. Šta u praksi to znači? Naime, u ovom slučaju, roba jednog pošiljaoca (kompanije) zauzima celokupni tovarni prostor jednog kamiona. Odnosno, jedan ili više kamiona (imajući u vidu količinu robe) prevozi robu od isključivo jednog pošiljaoca. Sistem solo vozila (FTL prevoz) u najvećem broju slučajeva koristi se kada je neophodno transportovati veću, težu ili kabastu robu. Ujedno, sistem punog utovara pogodan je i kada treba isporučiti robu čija je količina dovolja da popuni kompletni utovarni kapacitet kamiona, odnosno šlepera.

Prednosti FTL prevoza robe Belorusija

 • Jednostavan transport velike, glomazne i teške robe;
 • Utovarni kapacitet kamiona je veći;
 • Prvoklasna efikasnost transporta. Kamion, kao što smo i naglasili, bez odlaganja i direktno transportuje vašu robu do krajnjeg odredišta. Iz tog razloga, vreme isporuke robe je brže, odnosno rokovi za isporuku pošiljke su kraći;
 • Nema ograničenja, posmatrano iz ugla prevoznika, u pogledu težine ili veličine robe. Ponekad, kada je količlina robe manja od utovarnog kapaciteta kamiona ili je ona manjih dimenzija od ovog kapaciteta, prevoznici (vozari) neće transportovati ovu pošiljku sve dok tovarni prostor kamiona ne bude u celosti ispunjen. Nije, svakako, ovo uvek slučaj. S druge strane, ako se prevozi roba koja, prema svojim dimenzijama ili kubikaži, prelazi kapacitet tovarnog prostora kamiona, ostatak robe će se lako prevesti drugim kamionom.
 • Ekonomičnost. Kada je u pitanju transport robe Belorusija po sistemu solo vozila, često se dešava da prevoznici nude i manje transportne tarife;
 • Odličan vid transporta za osetljivu robu;
 • Bezbednost. Kao što smo istakli, vašom robom se za vreme transporta upravlja minimalno, budući da se ona isporučuje direktno do krajnje adrese primaoca. To znači da će i stepen zaštite sadržaja i održavanja kvaliteta robe tokom prevoza biti veći.

LTL zbirni kamionski transport robe Belorusija

LTL (Less Than a Truckload) kamionski prevoz robe na relaciji Srbija – Belorusija podrazumeva to da vaša roba popunjava samo deo tovarnog prostora kamiona. Dok ostali deo tovarnog prostora svojim pošiljkama popunjavaju drugi pošiljaoci, odnosno kompanije. LTL transport robe odnosi se na zbirni prevoz robe. U ovom slučaju, vaša roba se šalje u posebnim paletama, što znači da je LTL prevoz robe Belorusija pogodno rešenje za manje pošiljke, odnosno manje količine robe.

transport robe Belorusija Firby Logistic 3

Kod zbirnog kamionskog transporta, roba više pošiljalaca se grupiše u istom kamionu. Na taj način dolazi i do smanjenja ukupnih troškova transporta, koje u praksi može ići i čak do 30 odsto! Na taj način, zbirni transport robe Belorusija jeste i finansijski isplativo rešenje za vašu kompaniju.

Prednosti LTL prevoza robe Belorusija

 • Brzina isporuke. S obzirom na to da vaša roba zauzima samo deo utovarnog prostora kamiona, ne morate čekati da kompletni kapacitet ovog prevoznog sredstva bude popunjen, kako bi prevoz robe do/iz Belorusije bio realizovan. Na taj način, možete računati na brzu isporuku robe u relativno kratkom vremenskom periodu.
 • Sigurnost. Vaša roba se, pre transporta, pakuje u specijalne palete ili zaštitne sanduke, što omogućava veći nivo zaštite njenog kvaliteta. Na robu se stavljaju i dodatni, zaštitni omoti koji smanjuju rizik od bilo kakvih negativnih spoljašnjih uticaja. Poput FTL transporta, i ovde se vašom robom upravlja minimalno. Međutim, treba da naglasiti da je neophodno da angažujete profesionalizovanu i licenciranu kompaniju za organizaciju i transport robe, ukoliko želite da bezbednost vaše pošiljke bude na vrhunskom nivou.
 • Isplativost. Ne samo da tovarni prostor kamiona delite sa drugim pošiljaocima, već sa njima ujedno delite i troškove prevoza. Prema tome, vi plaćate zalup samo onog dela prostora kamiona u kojem se nalazi vaša pošijka. Drugim rečima, cena transporta robe za jednu kompaniju biće srazmerna zapremini robe, odnosno delu tovarnog prostora kamiona u kojem se ona nalazi. Naravno, kada se roba više različitih pošiljalaca konsoliduje u istom prevoznom sredstvu, biće smanjena i ukupna količina goriva koje je neophodno za realizaciju transporta.
 • Druge pogodnosti. Ukoliko unajmite specijalizovanu kompaniju za transport robe, moći ćete u svakom trenutku da saznate status svoje robe, kao i lokaciju kamiona, u realnom vremenu. Pored toga, grupisanje robe u jednom kamionu znači da dolazi do smanjenja emisije štetnih gasova. U ovom slučaju, na putu će biti manje transportnih sredstava u odnosu na situaciju kada bi se svaka pošiljka transportovala posebnim prevoznim sredstvom. Samim tim, veći je nivo zaštite životne sredine jer se smanjuje i potreba za većom količinom goriva.

Firby Logistic – Kvalitetan i efikasan transport robe do/iz Belorusije

Kompanija Firby Logistic već dugi niz godina obavlja i organizuje brz, kvalitetan i efikasan transport robe Belorusija. Zahvaljujući našem velikom iskustvu, ali i usluzi kompletno okrenutoj ka zadovoljstvu klijenata, u mogućnosti da smo pronađemo i izaberemo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta. Iz tog razloga, želimo da uslugu prevoza robe Srbija – Belorusija učinimo dostupnom što većem broju firmi.

Uspostavili smo odličnu poslovnu saradnju sa mnogobrojnim agentima i partnerima širom Evrope i sveta. Zato smo u stanju da transport robe do/iz Belorusije organizujemo u najkraćem mogućem roku, po izuzetno povoljnim cenama!

Organizacija transporta robe

Uzimajući u obzir sve zahteve klijenata, prevoz robe na relaciji Srbija – Belorusija možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid transporta (avio, drumski, železnički ili vodni transport). Tako klijentima smanjujemo troškove i vreme neophodno za transport, budući da se tako izbegava prepakivanje i pretovar robe.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju koristimo kombinaciju svih navedenih vidova transporta. Praktičan i jedan od najracionalnijih modela transporta na dužim relacijama, kakva je, između ostalog Srbija – Belorusija.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj vid transporta možemo organizovati kao direktni ili kombinovani prevoz. U okviru ove usluge izdvojili bismo zbirni kontejnerski transport robe, kada je potrebno prevesti manju količinu robe. Ovo je i isplativo rešenje, jer tada klijent ne plaća najam celog kontejnera.

Organizaciju i transport do/iz Belorusije obavljamo za sve vrste robe – od standardnih (konvencionalnih) tereta do specijalnih tereta. Svim klijentima nudimo transport vangabaritnog tereta, transport opasne (ADR) robe, kao i transport robe hladnjačama.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente

Pored osnovne usluge transporta, Firby Logistic svim klijentima nudi i dodatne, odnosno prateće usluge koje olakšavaju proceduru kamionskog transporta robe Belorusija.

Ako ste zainteresovani za saradnju sa nama, budite slobodni da nam pošaljete svoj zahtev za ponudu u bilo kom momentu, 24 sata, 7 dana u nedelji. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili su vam potrebne dodatne informacije, ne ustručavajte se da nas pozovete. Naše ljubazno osoblje će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *