organizacija i transport robe Firby Logistic 1

Organizacija i transport robe

Kompanija Firby Logistic svim zainteresovanim klijentima nudi vrhunsku i kvalitetnu uslugu kompletna organizacija i transport robe do željene destinacije, po najpovoljnijim cenama.

Ukoliko želite da otpremite svoju robu do određene adrese, kako bi vaše poslovanje zabeležilo profit, neophodno je da celokupnu logistiku i izvršenje transporta prepustite profesionalcima. To je veoma važno istaći, budući da transport robe i organizacija celokunog prevoza jeste složena delatnost koja zahteva stručnost i iskustvo. Dakle, imajući u vidu kompleksnost ovog procesa, sigurno je da želite da planiranje i transport robe protekne u najboljem mogućem redu, a Firby Logistic je tu da vam to i omogući.

Transport robe je proces bez kojeg je savremena trgovina, što na lokalu, što na međunarodnom nivou, nezamisliva. Ali, treba se podsetiti da prevoz robe postoji još od najranijih vremena ljudskog postojanja, kao vid povezivanja ljudi, kapitala, usluga i robe. Govorimo o vremenu kada su još koristila drvena i zaprežna vozila koja su vukle životinja. Samim tim da transport, kao takav, opstaje toliko dugo vremena, govori dovoljno u prilog njegovoj važnosti. Generalno posmatrano, transport robe ide ruku pod ruku sa organizacijom i logistikom ovog postupka. Ovo su dva najvažnija faktora koji omogućuju napredak i razvoj društava, naroda, država i nacija. Bez efikasnog transporta i pristupačne logistike i distribucije robe, bilo kakav saobraćaj i prevoz robe bio bi nemoguć.

Postoji više podela transporta i organizacije robe. Prema tipu transporta, prevoznom sredstvu, robi koju se transportuje, državnim ili internacionalnim okvirima transporta i slično. Međutim, najzastupljenija podela transporta robe jeste na:

Svi navedeni vidovi transporta robe mogu biti organizovani na domaćem (lokalnom) i na međunarodnom (internacionalnom) nivou.

Organizacija i drumski transport robe

Drumski transport robe definitivno je vid najkorišćenijeg prevoza robe današnjice. Kao što naziv kaže, u pitanju je prevoz robe drumom, odnosno putnom infrakstrukturom. Kako je funkcionisanje domaće i međunarodne trgovine nemoguće bez ovog vida transporta, onda ne treba da čudi zbog čega se u drumski saobraćaj, naročito u poslednje vreme, mnogo ulaže. Ovaj vid transporta najveći je predulosv za industrijalizaciju jedne države.

Generalno posmatrano, drumski prevoz podrazumeva, zapravo, transport robe kamionima. U zavisnosti od količine robe koja se otprema kamionima, ovaj tip prevoza može biti FTL (Full Truck Load – pun utovar robe) i LTL (Less Than a Truck Loadzbirni prevoz robe).

organizacija i transport robe Firby Logistic 2

Zahvaljujući drumskom transportu robe, na efikasan i optimalan način se omogućava i usluga prevoza robe po principu „od vrata do vrata“.

Brojne su prednosti drumskog transporta robe:

 • Transport robe do zabačenih sredina i ruralnih naselja gde je gotovo nemoguće stići drugim vidovima prevoza;
 • Brzo i ekonomično rešenje za kraće relacije;
 • Manje komplikovaniji proces pakovanja robe;
 • Pogodnost za transport osetljive (porculanske ili staklene) robe;
 • U svakom trenutku se može koristiti u vidu kombinovanog transporta, zajedno sa avio, železničkim i vodnim (kontejnerskim) transportom.

Avio transport robe i njegove prednosti 

Avio prevoz robe definitivno predstavlja najbrži vid transporta robe. Najveće svetske industrije, kao što su automobilska, građevinska, elektronska, pa i tehnološka industrija, koriste avio saobraćaj za otpremanje svojih pošiljki. Takođe, avio transport robe glavna je potpora međunarodnog transporta robe i, generalno, međunarodne trgovine. Da li ste znali da se svake godine avio saobraćajem transportuje robe koja je vredna, u proseku, više milijardi evra? Gotovo 35 odsto celokupne svetske privrede čini transport robe avionom.

Ovaj vid prevoza najpogodniji je za tzv. hitne pošiljke. U pitanju je roba za koju postoji rizik od gubitka kvaliteta i vrednosti ukoliko se ne isporuči u kraćem vremenskom roku. Zato se neretko avio prevoz koristi za transport lako kvarljive robe. Na taj način, firme mogu da plasiraju svoj proizvod na inostrano tržište veoma brzo. Stoga se avionima u najvećem broju slučajeva prevozi hrana, medicinski i farmaceutski proizvodi.

Postoje brojne prednosti avio prevoza robe. Pored brzine, među ostalim benefitima spadaju i:

 • Maksimalna bezbednost;
 • Pouzdanost i tačnost dopremanja robe;
 • Dostupnost bilo gde u svetu, zbog razvijene mreže aerodroma i avio saobraćajnica.

Ali, pored svih svojih prednosti, treba naglasiti da organizacija i transport robe avionom nisu ni najmanje jednostavni. Zato celokupan logistički i distributivni proces treba poveriti iskusnim profesionalcima.

Organizacija i vodni transport robe 

Vodni transport robe, kako mu i sam naziv govori, predstavlja transport robe vodenim putem. Roba se ovim putem transportuje velikim, teretnim (kargo) brodovima morskim, rečnim, okeanskim ili drugim vodenim površinama (kanalima, na primer).

U pitanju je jedan od najznačajnijih vidova prevoza kroz istoriju, a taj značaj zadržao je i do dana današnjeg. Vodni transport robe ima ključnu ulogu u stabilizaciji privredne jedne države, kao i u povećanju njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Interesantan je podatak da kargo brodovi u samo jednom danu prevezu više od pola miliona tone robe. Štaviše, prema pojedinim izvorima, čak 90 odsto ukupne svetske robe transportuje se vodenim putem.

Drugi naziv za vodni transport robe jeste i kontejnerski transport robe. Odnosno, kada se roba prevozi vodnim putem, ona se transportuje u specijalnim transportnim jedinicama koje se nazivaju kontejneri. U kontejnerima se može prevoziti najrazličitija roba – od industrijske robe i opreme, preko građevinskih i poljoprivrednih mašina i automobila, pa sve do najmodernijih tehnoloških izuma i proizvoda.

organizacija i transport robe Firby Logistic 3

U zavisnosti od toga da li se kontejnerima prevozi roba jednog ili više pošiljalaca, organizacija i transport robe vodenim putem mogu biti u vidu:

 • Punog kontejnerskog transporta robe (FCL – Full Container Load, roba jednog pošiljaoca zauzima celokupan tovarni prostor kontejnera);
 • Zbirnog kontejnerskog transporta robe (LCL – Less Than a Container Load, roba više pošiljalaca grupiše se u tovarnom prostoru istog kontejnera).

Neke od prednosti vodnog transport robe su:

 • Manji troškovi održavanja transporta;
 • Jedan od jeftinijih vidova transporta;
 • Najpogodniji vid transporta za glomazne, teške i kabaste pošiljke;
 • Najveći utovarni kapacitet (nosivost) kargo brodova;
 • Ekonomičan vid prevoza.

Specifičnosti transporta robe železnicom

Iako složen, sa sigurnošću se može reći da železnički transport robe predstavlja jedan od najpouzdanijih tipova transporta. Takođe, ovaj vid prevoza robe glavni je pandan i konkurent drumskom transportu robe. U praksi se železnički transport pokazao izuzetno efikasnim prilikom interkontinentalnog prevoza robe.

Ujedno, prevoz robe železnicom ima svoj udeo u tzv. održivom vidu transporta. Voz, kao prevozno sredstvo, delotovoran je i efektan u brojnim modalnim strategijama koje kompanije koriste kao alternativu za drumski transport robe. Zahvaljujući železničkom transportu, roba različitih gabarita može se prevoziti sa jednog na drugo mesto lako i brzo. U poređenju sa drumskim transportom, železnički transport je isplativija opcija za duže relacije i ture. Dok je za kraće relacije, kao što smo već istakli, pogodniji drumski prevoz robe.

Usluga transportom robe železnicom je redovna, uniformna i sigurna. Jedna od najvećih pogodnosti ovog vida prevoza ogleda se u preciznosti određivanja vremena transporta. Samim tim, organizacija i transport robe železničkim putem odvija se na jednostavan način. Na primer, samo jedan voz sa vagonima može da transportuje robu koja je ekvivalentna robi koju može prevesti čak četiri stotine kamiona!

Neke od najznačajnijih prednosti železničkog transporta robe su:

 • Maksimalna bezbednost transporta, naročito kada se prevozi kabasti teret, opasne materije i životinje;
 • Minimalno rukovanje teretom;
 • Ekonomičnost i niske cene prevoza;
 • Neprekidni i redovni prevoz;
 • Ekološki prihvatljiva opcija transporta.

Firby Logistic – Najkvalitetnija organizacija i transport robe 

Naravno, i pored svih navedenih tipova robe, uvek postoji mogućnost i kombinovanog transporta robe. Dakle, u pitanju je prevoz robe mešovitim, odnosno kombinovanim putem, kada se za transport robe na jednoj relaciji koriste drumski, avio, vodni i/ili železnički prevoz. Naravno, to sve zavisi od potreba i uslova transporta.

Kombinovani ili ne, sve u svemu organizacija i transport robe mogu biti jako komplikovani zadaci ukoliko ih obavljaju nestručna lica. Zbog složenosti cele procedure, preporučujemo vam da ovaj zadatak prepustite nama, kompaniji Firby Logistic, licenciranoj i firmi specijalizovanoj za logistiku, transport i distribuciju robe.

Dugogodišnja organizacija transporta svih vrsta roba bilo gde u svetu omogućava nam da svakom klijentu ponudimo efikasan, kvalitetan i povoljan transport robe. Takođe, uspešna saradnja sa brojnim domaćim i inostranim agentima i partnerima čini da veoma brzo i jednostavno organizujemo i transportujemo vašu robu. Svakom klijentu pristupamo individualno, što znači da za vas biramo optimalnu i ekomoničnu rutu prevoza, kako bismo vam maksimalno smanjili troškove transporta.

Kontinuirano investiramo u dobre poslovne odnose, kao i u najsavremniju opremu za prevoz, u želji da ispunimo sve potrebe klijenta za organizacijom i transportom robe. U zavisnosti od vrste robe, rokova prevoza, mesta utovara, pretovara i istovara, vašu robu možemo transportovati drumskim, vodenim, avio i železničkim prevozom. S druge strane, u zavisnosti od vaših potreba za prevozom, transport robe možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe, koristeći samo jedan vid transporta, kako bismo vam smanjili troškove;
 • Kombinovani transport robe, koristeći više vidova prevoza, kako bismo vam skratili vreme transporta;
 • Kontejnerski transport robe, gde bismo naročito izdvojili zbirni transport robe kao efikasan vid prevoza manje količine robe

Prateće usluge naše kompanije za sve klijente

Kompanija Firby Logistic organizuje i obavlja transport konvencionalnih, ali i specijalnih tereta. S tim u vezi, vršimo transport rasute robe, transport vangabaritne robe, transport opasne (ADR) robe, kao frigo transport robe (roba koja se mora prevoziti pod posebnim temperaturnim režimom).

Svim klijentima nudimo i dodatne, odnosno prateće usluge koje olakšavaju celokupnu proceduru organizacije i transporta robe.

 • Preuzimanje robe na dogovorenoj adresi i njeno otpremanje na dogovorenu destinaciju (usluga „od vrata do vrata“);
 • Pakovanje, montaža i demontaža robe;
 • Priprema za transport;
 • Utovar, pretovar i istovar robe;
 • Pribavljanje svih neophodnih dokumenata (odobrenja, dozvola) za transport robe i obavljanje papirologije;
 • Carinjenje robe i kompletna carinska procedura;
 • Špedicija i špediterske usluge;
 • Skladištenje robe, kao i mogućnost iznajmljivanja viljuškara;
 • Transport i distribucija robe;
 • Izveštavanja klijenata, na njihov zahtev, o statusu robe i lokaciji transportnog sredstva u realnom vremenu;
 • Obaveštavanje klijenata o mestu i vremenu prispeća robe.

Ako želite najkvalitetniju uslugu organizacije i transporta robe po izuzetno pristupačnim cenama, budite slobodni da nam bilo kada, 24/7, pošaljete svoj upit. Ako želite detaljnije informacije ili bliža pojašnjenja u vezi sa našom uslugom, nemojte se ustručavati da kontaktirate sa nama. Odgovorićemo vam u najkraćem mogućem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor. 

Comments (5)

 1. […] Sigurnost transporta. Pre nego što se realizuje transport robe Danska, vaša pošiljka se pakuje u specijalne palete ili zaštitne sanduke. Pored toga, na vašu robu se stavljaju posebni zaštitni omoti radi povećavanja stepena njene bezbednosti. S druge strane, ukoliko želite maksimalno da obebedite zaštitu svoje pošiljke pre, za vreme i nakon transporta, onda je neophodno da unajmite licenciranu, profesionalizovanu, proverenu i pouzdanu kompaniju za organizaciju i transport robe. […]

 2. […] Sigurnost transporta. Pre započinjanja procesa izvoza robe u Belorusiju, vaša pošiljka se pakuje u specijalne palete ili zaštitne sanduke. Osim toga, na vašu robu se stavljaju posebni zaštitni omoti kako bi se povećao stepen njene bezbednosti. Međutim, ako želite maksimalnu zaštitu svoje pošiljke pre, za vreme i nakon izvoza robe u Beorusiju, onda je potrebno da unajmite licenciranu, proverenu i pouzdanu kompaniju za organizaciju i transport robe. […]

 3. […] Bezbednost. Vaša roba se, pre transporta u ili iz Severne Evrope, pakuje u posebne palete ili zaštitne sanduke, što omogućava veći nivo zaštite njenog kvaliteta. Pored toga, na robu se stavljaju i dodatni, zaštitni omoti koji smanjuju rizik od bilo kakvih neželjenih nepredviđenih okolnosti. Kao i kod FTL transporta, i ovde se vašom robom rukuje minimalno. Međutim, ako želite da bezbednost vaše pošiljke bude na maksimalnom nivou, onda je potrebno da angažujete profesionalizovanu i licenciranu kompaniju za organizaciju i transport robe, […]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *