vangabaritni transport robe transport vangabaritnog tereta Firby Logistic 1

Vangabaritni transport – Prevoz teških i specijalnih tereta

Vangabaritni transport, u najširem smislu, podrazumeva prevoz tereta za koji se proceunjuje da je isuviše velikih dimenzija za standardan transport. Taj teret se drugim rečima naziva vangabaritni teret koji u potpunosti odudara od regularnog tereta koji se prevozi.

Sigurno vam se makar jednom do sada dogodilo da na putu vidite vozilo koje vrši prevoz vangabaritnog tereta. Da li je taj teret bila industrijska ili građevinska oprema ili mašine, montažna kuća, betonski delovi ili slično… Sve to, između ostalog, ulazi u opseg vangabaritnog tereta. Ono što je zajedničko za svaki transport vangabaritnog tereta jeste da se ovaj teret nikako ne „smanjiti“  ili „suziti“, kako bi se vangabaritni prevoz olakšao.

Samim tim, dolazimo do zaključka da vangabaritni teret, zbog svojih nestandardnih dimenzija (dužina, širina, visina, osovinsko opterećenje, masa..) praktično otežava normalan i nesmetan tok odvijanja drumskog saobraćaja. Zbog svoje specifične prirode, rukovanje i upravljanje vangabaritnim teretom iziskuje naročitu pažnju – ne samo tokom transporta, već i prilikom utovara, pretovara i istovara.

Zato se za vangabaritni transport robe izdaju posebne dozvole i odobrenje, a u pojedinim slučajevima se organizuje i policijska pratnja.

Šta spada u vangabaritni teret? 

Iz uvodnog dela smo mogli da vidimo da vangabaritni teret spada u kategoriju specijalnih tereta. Dimenzije vangabaritnog tereta se ni na koji način ne mogu smanjiti ili prilagoditi uslovima stadardnog saobraćaja. Posmatrano na nivou Evrope, pojam i stadardni koji se odnose na vangabaritni teret ne sadrže velika odstupanja. Drugim rečima, dimenzije vangabaritnog tereta gotovo su jednake, što znači da su razlike minimalne i iznose svega nekoliko desetina centimetara.

Rekli smo da transport vangabaritnog tereta remeti normalno dovijanje saobraćaja, zbog čega ovom vidu prevoza treba posvetiti posebnu pažnju. Pritom, ova opreznost ne odnosi se samo na proces transporta. Vangabaritnim teretom se mora obazrivo rukovati pri pripremi za transport, pakovanju, zaštiti, skladištenju, utovaru, istovaru i slično.

vangabaritni transport robe transport vangabaritnog tereta Firby Logistic 2

Stoga i ne treba da čudi da prevoz vangabaitnog tereta u svim zemljama podleže odgovarajućoj zakonskoj regulativi. Zakonski propisi i norme koje se odnose vangabirtni teret tiču se dimenzija tereta, transportne lokacije, načina i uslova prevoza, kao i doba dana kada se sme vršiti transport vangabaritnih tereta.

Sve u svemu, u domen vangabaritnog tereta spada sva ona roba ili teret koji premašuju standradna ograničenja koja se tiču visine, širine, dužine, težine i osovinskog opterećenja vozila.

Zašto je vangabaritni transport robe specifična vrsta prevoza?

Mnogi i dan danas imaju dilemu – šta je vangabirtni transport? Odnosno, kako proces transporta vangabaritnog tereta uopšte izlgeda?

Pre svega, treba istaći da transport vangabaritne robe spada u tip vanrednog prevoza. Ovaj teret se transportuje, odnosno prevozi specijalnim transportnim sredstvima namenjenim isključivo za ovaj vid transporta. Zato transport ovog specijalnog tereta zahteva veliko znanje, umešnost, iskustvo i stručnost vozača, kao  i odgovarajuću opremu, kako bi prevoz vangabaritnog tereta bio obavljen uspešno. Dakle, prevoz vangabaritnog tereta podrazumeva transport robe vozilom koje samo za sebe ili zajedno sa teretom prelazi dozvoljena ograničenja u pogledu dimenzija, težine i osovinskog opterećenja.

Zato kod međunarodnog drumskog vanagabaritnog transporta treba poznavati zakonske limite u svakoj državi. Isto tako, kada je u pitanju vangabaritni transport Srbija, on se može obavljati samo na osnovu propisanih zakonskih normi. Takođe, ovaj vid prevoza može se vršiti na javnim putevima isključivo na osnovu dozvole koju izdaje upravljač javnog puta.

Uslovi za obavljanje vangabaritnog transporta

Postoje opšti i specijalni uslovi kako bi vangabaritni prevoz robe mogao da bude izvršen. U opšte uslove spadaju:

 • Maksimalna dozvoljena dužina vozila i tereta: 1) 12 metara za kamione; 2) 16.5 metara za tegljače sa poluprikolicom; 3) 18.5 metara za kamione sa poluprikolicom;
 • Maksimalno ograničenje širine vozila i tereta jeste 2.5 metra;
 • Maksimalna dozvoljena visina vozila i tereta iznosi 4 metra.
 • Maksimalni limit po pitanju težine vozila i tereta iznosi 40 tona;
 • Osovinsko opterećenje ne sme da bude veće od 10 tona na jednostrukoj osovini, odnosno 8 tona po osovini za višestruke osovine.

vangabaritni transport robe transport vangabaritnog tereta Firby Logistic 3

Treba naglasiti da se vangabaritni transport robe ne može vršiti bilo kada. On se mora obaviti samo danju i to u uslovima odlične vidljivosti. U najvećem broju slučajeva, postupak pribavljanja odgovarajućih dozvola i saglasnosti za obavljanje vangabaritnog transporta traje oko 3, 4 dana. Dok kod međunarodnog vangabaritnog transporta moiže trajati od 15 do 30 dana.

S druge strane, pored opštih, postoje i specijalni uslovi za vršenje transporta vangabaritnog tereta. Naime, pratnja za transport vangabaritnog tereta je obavezna u svakom slučaju, nevezano za vrstu vangabaritne robe. Može se formirati i konvoj od najviše tri transportna vozila, ali tada su obavezne makar dve pratnje. Međutim, u pojedinim slučajevima, neophodna je i policijska pratnja:

 • Kada je ukupna dužina transportnog vozila i tereta veća od 25 metara.
 • Kada je ukupna širina vozila i vangabaritne robe veća od 3. 5 metra.
 • Kada ukupna visina vozila i vangabaritnog tereta premašuje 4. 5 metra.

Stvari koje treba znati pre transporta vangabaritnog tereta

Treba istaći da je obavljanje vangabaritnog transporta robe na svoju ruku neopuzdano, nesigurno i, nadasve, opasno. Zato je neophodno angažovati kompaniju specijalizovanu za vangabaritni transport, kako bi celokupan proces prevoza protekao neometano i bez problema.

Međutim, pre nego što angažujete firmu za transport vangabaritnog tereta, morate joj dati tačne i precizne informacije o teretu koji biste da prevezete. Tu prvenstveno govorimo o vrsti, dimenzijama, lokaciji na koju želite da teret bude isporučen. Na osnovu tih podataka, kompanija za prevoz vangabaritnnog tereta određuje:

 • koja vrsta transportnog vozila će biti korišćena;
 • rutu transporta;
 • kakva i koja oprema će morati da bude upotrebljena za prevoz;
 • koliko vozila će biti u pratnji;
 • koliko i koje dozvole i odobrenja će morati da nabavi;
 • finalna cena transporta.

Uvek se pre odluke o transportu vangabaritnog tereta konsultujte sa zakonskim propisima i ograničenjima. Neka od njih smo naveli, a možete pogledati i Pravilnik o načinu obavljanja vanrednog prevoza, donet na osnovu Zakona o putevima. Ovi propisi važe samo za vangabaritni transport Srbija. Ograničenja i limiti se razlikuju od države do države, ukoliko želite međunarodni transport vangabaritnog tereta.

Dakle, najvažnija stvar jeste da se dobro upoznate sa domaćim i međunarodnim regulativama o vanrednom prevozu, kako se ne biste našli u problemu ili neugodnoj situaciji.

Firby Logistic – Vangabaritni transport u sigurnim rukama

Kompanija Firby Logistic je specijalizovana za najsloženije i najzahtevnije ponude za vangabaritni transport robe, kao i za transport teških i specijalnih tereta. U zavisnosti od vaših zahteva, dimenzija, težine i zapremine robe, transport vangabaritnog tereta možem o organizovati kao direktni ili kombinovani (zajedno sa korišćenjem vodnog, avio, železničkog ili drumskog transporta).

Naši vozači i visokoobučeno osobolje je profesionalizovano i specijalizovano za prevoz vangabaritnog tereta. Takođe, raspolažemo svom neophodnom opremom i specijalnim transportnim sredstvima za prevoz ovog tipa robe. Tu, između ostalog, spadaju sve vrste viljuškara (platformski, električni, teleskopski, dizel, terenski…), kranovi, dizalice, liftovi i drugo. Obavljamo sve potrebne pripremne radnje za transport vanagabaritne robe, tačno pozicioniranje tereta, utovar, pretovar i istovar istog i isporuku na krajnje odredište.

U domen naših usluga, po pitanju transporta vangabaritnog i specijalnih tereta, ulaze:

 • Pakovanje, zaštita i obezbeđivanje tereta;
 • Pronalaženje najekonomičnije i optimalne rute za svakog klijenta;
 • Priprema i izrada plana za realizaciju transporta;
 • Pribavljanje svih neophodnih dozvola za transport, kao i obavljanje celokupne procedure carinjenja robe;
 • Organizacija i obavljanje utovara i istovara tereta;
 • Pozicioniranje tereta;
 • Obezbeđivanje neophodne tehničke i policijske pratnje;
 • Organizacija, distribucija i transport vangabaritne robe zahvaljujući saradnji sa brojnim partnerima, specijalnoj opremi i stručnim ljudima;
 • Isporuka i istovar na krajnju adresu;
 • Dodatno osiguranje za vaš teret kod renomiranih osiguravajućih kuća;
 • Skladištenje tereta, pre ili posle transporta;

Vangabaritni tereti i međunarodni transport vangabaritne robe 

Firby Logistic na svakodnevnom nivou prima zahteve za ponudu u vezi sa uslugom vangabaritnog transporta. U vangabaritne terete naša kompanija uključuje:

 • Industrijsku i fabričku opremu i mašine velikih gabarita;
 • Kranove, dizalice, silose, pogone, kotlove, delove i opremu;
 • Montažne i mobilne kuće, kao i delove;
 • Radna vozila, priključna vozila i prateću opremu;
 • Vozila velikih dimenzija, kao što su kombajni i traktori;
 • Čelične, metalne i betonske konstrukcije;
 • Druge dugačke, cevkaste i šipkaste materijale velikih veličina i dimenzija;
 • Velike utovarivače, kipere i dampere.

Ukoliko želite da obavitte međunarodni vangabaritni transport robe, imajte u vidu da je Firby Logistic upoznat sa svim internacionalnim propisima i regulativama u vezi sa ograničenjima vangabaritnog transporta. Svaku ponudu kreiramo individualno za svakog klijenta, u zavisnosti od dimenzija tereta, rute prevoza, lokacije isporuke, pratnje i neophodne opreme.

Budite slobodni da stupite u kontakt sa nama kad god vam to odgovara. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa nama, pošaljite nam svoj upit (zahtev za ponudu) odmah, a mi ćemo vam u najkraćem roku odgovoriti.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor. 

Comments (3)

 1. Dobar dan postovani
  interesuje me prevoz broda iz Thorn Holandija do Vrbasa Srbija. Osnovne dimenzije broda su, duzina 10,40m ili ti 34 stope, sirina 3,00m. Visina broda je idividualna, ponor broda je 0,90m a prolazna visina broda je 2,25m sto ukupno cini 3,15m. Tezina broda je negde oko 6,5t
  Mozete mi dati neku ponudu za prevoz.
  Hvala i s pozdravem

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *