izvoz robe Belorusija Firby Logistic 1

Izvoz robe Belorusija

Ukoliko želite da prevezete svoju robu u Belorusiju, kompanija Firby Logistic će vam pomoći da izvoz robe Belorusija protekne u najboljem redu! Naš tim profesionalaca obavlja i organizuje efikasan i prvoklasan prevoz robe do Belorusije po najpristupačnijim cenama na tržištu. Saznajte u našem daljem tekstu šta podrazumeva i koje su prednosti izvoza robe iz Srbije do ove države u organizaciji kompanije Firby Logistic.

Republika Belorusija je izvozno orijentisana zemlja sa dobro razvijenom prerađivačkom industrijom, uslužnim sektorom i poljoprivredom. Belorusija se pridržava koncepta društveno orijentisane tržišne ekonomije, koji je u praksi dokazao svoju održivost i efikasnost. U periodu 2010. do 2020. godine, BDP ove zemlje se, prema zvaničnim podacima, povećao za 18.3 odsto, uz rast produktivnosti za 28.2 odsto tokom tog perioda. Zapravo, privreda Belorusije je mešovita ekonomija sa višim dohotkom, zbog čega se ova zemlja može nazvati državom blagostanja.

Isto tako, ekonomija Belorusije zauzima 72. mesto na svetu po BDP-u zasnovanom na paritetu kupovne moći, koji je u 2019. godini iznosio 195 milijardi dolara, ili 20.900 dolara po glavi stanovnika. Poređenja radi, ova vrednost iznosila je 15.400 dolara u 2010. godini. Rusija je najveći trgovinski partner Belorusije. Glavni pokretači konkurentnosti Belorusije su inovativni razvoj i finansijsko unapređenje realne ekonomije. Osim ovih faktora, tu su i smanjenje svih vrsta troškova, kao i povećanje doprinosa malih i srednjih preduzeća.

Prema tome, Belorusija zaista predstavlja atraktivnu lokaciju za izvoz robe u ovu zemlju. Zato i ne čudi što transport robe Belorusija kontinuirano raste i razvija se iz dana u dan.

Izvoz robe Belorusija – Kamionski transport

Prema zvaničnim podacima, u 2021. godini robna razmena između Srbije i Belorusije je iznosila 176.56 miliona dolara. Od toga, izvoz robe Belorusija iznosio je 50.95 miliona dolara, a uvoz iz Belorusije u Srbiju 125.61 miliona dolara. Najčešće se u Belorusiju izvoze okovi za prozore, gume za putničke automobile, veštačka stočna hrana, hartija, karton i drugo. S druge strane, Srbija iz Belorusije najviše uvozi žicu, etilen, traktore, krompir, kablove i slično.

izvoz robe Belorusija Firby Logistic 2

Izvoz robe u Belorusiju se u najvećem broju slučajeva odvija kamionskim putem. Drugim rečima, transport robe kamionom predstavlja najčešći, ali i najbolji vid prevoza do ove istočno-evropske države. Postoji i više razloga za to.

Prednosti izvoza robe iz Srbije u Belorusiju kamionskim putem

 • Vaša roba se brzo i lako isporučuje do bilo koje krajnje destinacije u Belorusiji;
 • Idealno rešenje za uslugu transporta robe po principu „od vrata do vrata“;
 • Direktan transport robe do konačnog odredišta. Onog trenutka kada se vaša pošiljka nađe na tržištu Belorusije, ona se neposredno i bez odlaganja isporučuje do krajnje adrese primaoca robe;
 • Tokom transporta, vašom pošiljkom se minimalno upravlja, zbog čega izvoz robe Belorusija kamionom omogućuje veći nivo zaštite vaše robe;
 • Vaša pošiljka se otprema u najkraćem roku;
 • Praktičan, pouzdan i ekonomičan vid transporta.

U poređenju sa avioželezničkim i vodnim transportom, kamione odlikuje velika fleksibilnost. To znači da se kamioni (šleperi), u skladu sa zahtevima i specifikacijama pošiljaoca, prilagođavaju vrsti robe, njenoj masi, zapremini i dimenzijama. Do Belorusije može se organizovati i realizovati vangabaritni transport robetransport opasne (ADR) robefrigo transport robetransport lako kvarljive robe i slično.

Postoje dva oblika izvoza robe u Belorusiju drumskim, odnosno kamionskim putem: 

 1. FTL transport i izvoz robe Belorusija (pun utovar);
 2. LTL transport i izvoz robe Belorusija (zbirni transport).

FTL izvoz robe Belorusija (pun utovar)

FTL (Full Truck Load) izvoz i transport robe Beorusija jeste sistem prevoza po principu punog utovara (solo vozilo). Roba jednog pošiljaoca ispunjava kompletni utovarni prostor jednog ili više kamiona (u zavisnosti od količine robe). Drugim rečima, jedan pošiljalac zakupljuje celokupni tovarni prostor kamiona (šlepera) za svoju robu. Dakle, jedan ili više kamiona transportuju robu isključivo jedne kompanije. FTL sistem punog utovara za izvoz robe Belorusija koristi se kada je neophodno transportovati veću, kabastu ili težu robu.

Pored toga, pun utovar robe do Belorusije pogodno je rešenje kada je potrebno isporučiti robu čija je količina dovoljna da ispuni celokupi utovarni kapacitet kamiona.

Prednosti FTL transporta i izvoza robe Belorusija

 • Brz i efikasan transport težih, kabastijih i glomaznih pošiljki;
 • Utovarni kapacitet kamiona je veći;
 • Maksimalna efikasnost transporta. Kamion direktno prevozi vašu robu do adrese primaoca robe u Belorusiji. Na taj način, vreme isporuke je brže, odnosno rokovi za isporuku pošiljke su dosta kraći;
 • Bez ograničenja u pogledu težine ili dimenzija robe, posmatrano iz ugla vozara. Ponekad će se u praksi dogoditi da će količina robe koja se šalje u Belorusiju biti manja od utovarnog kapaciteta kamiona. Dogodiće se možda i da veličina robe bude manje u odnosu na kapacitet kamiona. U ovim i sličnim slučajevima prevoznici često neće prevoziti robu sve dok utovarni prostor kamiona ne bude u potpunosti popunjen. Naravno, u ovakvim slučajevima možete izabrati opciju zbirnog izvoza robe Belorusija. S druge strane, ako je neophodno prevesti robu koja, prema svojim dimenzijama ili zapremini, prevazilazi utovarni prostor jednog kamiona, ostatak robe se lako može transportovati drugim kamionom.
 • Ekonomičnost i ušteda. Često se dešava da prevoznici u sistemu punog utovara nude manje transportne tarife;
 • Sjajan izbor za transport i izvoz osetljive robe;
 • Bezbednost transporta. Kao što smo istakli, za vreme transporta robe do Belorusije, vašom robom se minimalno manevriše, budući da se ona neposredno otprema do krajnje destinacije. Upravo zato će biti i veći stepen zaštite kvaliteta sadržaja vaše pošiljke tokom prevoza.

LTL izvoz robe iz Srbije u Belorusiju 

LTL (Less Than a Truckload) izvoz i transport robe u Belorusiju znači da vaša roba, za razliku od FTL prevoza, ispunjava samo deo utovarnog prostora kamiona. Zato se vaša pošiljka otprema u posebnim paletama. To čini LTL transport i izvoz robe Belorusija odličnim rešenjem za prevoz reativno manjih pošiljki, odnosno manje količine robe. Drugi naziv za ovaj oblik prevoza jeste zbirni transport robe na relaciji Srbija – Belorusija. 

izvoz robe Belorusija Firby Logistic 3

Osnovna karakteristika izvoza zbirnih utovara robe u Belorusiju jeste to da se roba više pošiljalaca grupiše (konsolidacija ili integracija) u prostoru istog kamiona. Posledica toga jeste smanjenje ukupnih troškova i cene transporta. Ovo smanjenje može ići i do 30 odsto. Shodno tome, ekonomičnost i ušteda troškova predstavljaju glavne osobenosti LTL zbirnog prevoza robe do Belorusije.

Prednosti LTL izvoza robe Belorusija 

 • Brzina. S obzirom na to da vaša roba ispunjava samo deo tovarnog prostora kamiona, niste u obavezi da čekate da kompletan kapacitet ovog prevoznog sredstva bude ispunjen kako bi izvoz robe Belorusija bio izvršen. Na taj način, isporuka robe obavlja se u relativno kraćem vremenskom roku.
 • Sigurnost transporta. Pre započinjanja procesa izvoza robe u Belorusiju, vaša pošiljka se pakuje u specijalne palete ili zaštitne sanduke. Osim toga, na vašu robu se stavljaju posebni zaštitni omoti kako bi se povećao stepen njene bezbednosti. Međutim, ako želite maksimalnu zaštitu svoje pošiljke pre, za vreme i nakon izvoza robe u Beorusiju, onda je potrebno da unajmite licenciranu, proverenu i pouzdanu kompaniju za organizaciju i transport robe.
 • Isplativost i ušteda. Ne samo da delite utovarni prostor kamiona sa drugim pošiljaocima, već sa njima ujedno delite i troškove izvoza robe u Belorusiju. Vi plaćate zakup samo dela utovarnog kapaciteta kamiona u kojem se nalazi vaša pošiljka. Sem toga, kada se roba više različitih kompanija konsoliduje u istom kamionu, dolazi i do smanjenja ukupne količine goriva koje je potrebno za izvoz robe Belorusija.
 • Ostale pogodnosti. Unajmljivanjem specijalizovane kompanije za transport robe, moći ćete u svakom trenutku da saznate lokaciju kamiona i status svoje robe u stvarnom vremenu. Grupisanje pošiljki u istom kamionu za rezultat ima smanjenje emisije štetnih gasova. Naime, na putu će biti manje vozila u odnosu na situaciju kada bi se svaka pošiljka prevozila u Belorusiju posebnim prevoznim sredstvima. Na taj način, LTL izvoz robe Belorusija je eco-friendly rešenje, budući da se na ovaj način smanjuje zagađenje životne sredine.

Firby Logistic – Kvalitetan, brz i efikasan izvoz robe Belorusija

Kompanija Firby Logistic svim klijentima nudi veoma povoljnu, efikasnu i kvalitetnu uslugu transporta i izvoza robe do Belorusije! Brzo organizujemo i obavljamo bezbedan i jednostavan izvoz robe Belorusija po veoma pristupačnim cenama! Za svakog klijenta posebno, detaljno i temeljno razrađujemo plan transporta, birajući optimalnu i ekonomičnu rutu. To činimo kako bismo klijentima maksimalno smanjili troškove prevoza i napravili uštedu u budžetu. Imamo višegodišnje iskustvo u transportu robe do Belorusije i odlično poznajemo tržište i transportnu mrežu ove države.

Negovanjem partnerskih odnosa i poslovnih kontakata, uspostavili smo i više nego odličnu saradnju sa brojnim agentima i partnerima iz celog sveta. Zato smo u stanju da organizujemo i obavimo brz, efikasan i jednostavan izvoz robe u Belorusiju iz Srbije, ali i iz bilo koje druge zemlje! Prilikom izvoza robe u Belorusiju za svakog klijenta obavljamo kompletnu carinsko-administrativnu proceduru i nabavljamo sve neophodne dokumente, odobrenja i dozvole za međunaordni transport robe Belorusija.

Kontinuirano već dugi niz godina ulažemo u najsavremeniju transportnu opremu, ljudstvo, vozni park i mehanizaciju, kako bismo mogli svakom klijentu da obezbedimo pouzdan i siguran izvoz robe u Belorusiju. Zato smo u stanju da ispunimo čak i najkomplikovanije zahteve klijenata kada je u pitanju izvoz robe Belorusija. 

Nudimo vam transport i izvoz konvencionalnih tereta – paletizovanih ili nepaletizovanih – kao i transport specijalnih tereta. Drugim rečima, naše usluge, između ostalog, uključuju transport i izvoz opasnih materijatransport i izvoz robe hladnjačama, kao i transport i izvoz vangabaritnog tereta.

Organizacija, transport i izvoz robe Belorusija

Poštujući sve zahteve klijenata, ali i imajući u vidu vrstu robe koja se izvozi, dogovorene rokove, mesta za utovar i istovar robe, izvoz robe u Belorusiju, pored drumskog, možemo organizovati i u obliku avioželezničkog i pomorskog transporta. U želji da svim klijentima omogućimo najpovoljniji i najpristupačniji izvoz robe Belorusija, ovaj transport možemo organizovati kao:

 • Direktni transport i izvoz robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid transporta (drumskiželezničkiavio ili vodeni transport). Na ovaj način klijentima smanjujemo troškove i vreme neophodno za izvoz robe u Belorusiju, budući da izbegavamo dodatni pretovar i prepakivanje robe.
 • Kombinovani transport i izvoz robe. U ovom slučaju vršimo kombinaciju navedenih oblika saobraćaja. Ovo je jedno od najbojih rešenja za međunarodni transport i izvoz robe na dužim relacijama, kao što je između Srbije i Belorusije. Na ovaj način dolazi do smanjenja troškova prevoza, ali i do skraćenja vremena potrebnog za isporuku robe.
 • Kontejnerski transport i izvoz robe. Ovaj oblik transporta, u skladu za potrebama i zahtevima klijenata, možemo organizovati kao direktni ili kombinovani transport. Ovde bismo posebno izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog transporta i izvoza robe Belorusija. Ovo je najpogodniji oblik transporta kada je neophodno prevesti manje količine robe, s obzirom na to da klijent ne plaća najam celog kontejnera ili prevoznog sredstva.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente

Pored osnovne usluge transporta i izvoza robe do Belorusije, svim klijentima Firby Logistic nudi i dodatne (prateće) usluge koje pojednostavljuju celokupnu proceduru izvoza.

Ukoliko vam je potreban vrhunski, bezbedan i kvalitetan izvoz robe Belorusija, nemojte se ustručavati ni u jednom trenutku da nam pošaljete vaš upit. Ako imate bilo kojih drugih pitanja i nedoumica kada je u pitanju transport i izvoz robe iz Srbije u Belorusiju, budite slobodni da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *