vangabaritni prevoz robe Firby Logistic 1

Vangabaritni prevoz robe

Vangabaritni prevoz robe jedan je od najzahtevnijih vidova transporta robe. S obzirom na to da ovaj tip transporta odudara od uobičajenog, odnosno standardnog načina prevoza robe, drugi naziv za vangabaritni transport jeste i vanredni prevoz.

Vangabaritni transport robe predstavlja prevoz svake robe ili tereta koji ne ulazi u okvir standardnih dimenzija. Drugim rečima, transport vangabaritnog tereta jeste svaki prevoz one robe koja, po veličini, premašuje uobičajene limite širine, dužine, mase, visine i osovinskog opterećenja vozila. Iz ovih razloga, vangabaritni transport regulisan je posebnom regulativom, koja se tiče svih uslova obavljanja ovog vida transporta. Tačnije, zakonska ograničenja tiču se:

 • Načina obavljanja prevoza vangabaritne robe;
 • Dimenzija tereta;
 • Doba dana kada se ovaj transport sme uopšte vršiti.

Imajući u vidu sve specifičnosti vangabaritnog transporta, može se slobodno reći da ovaj tip prevoza ometa ili ugrožava regularan tok drumskog saobraćaja. Samim tim, vangabaritnom teretu se, bez ikakve dileme, mora posvetiti naročita pažnja. Pritom, ne  govorimo samo o posebnoj obazrivosti prilikom samog transporta. Tu podrazumevamo veliki oprez već i tokom pripreme, zaštite, pakovanja i prenosa vangabaritnog tereta iz objekta u kojem se nalazi.

Najvažnija specifičnost vangabaritnog tereta sastoji se u tome što se on, dimenzionalno posmatrano, nikako ne može upodobiti i prilagoditi uslovima redovnog transporta.

Koji su uslovi za transport vangabaritnih tereta?

Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da vangabaritni transport robe zahteva iskustvo, posebnu opremu i specijalizovana transportna vozila. Iako su razlike minimalne, način i uslovi vršenja vangabaritnog transporta razlikuje se od države do države. To znači da kompanija za vangabaritni transport mora poznavati i međunarodne standarde i zakonske norme obavljanja ovog vida transporta.

vangabaritni prevoz robe Firby Logistic 2

Svi uslovi za transport vangabaritnih tereta mogu se podeliti u opšte i posebne.

OPŠTI USLOVI

 • Maksimalna dozvoljena dužina vozila i tereta1) Za kamione – 12 metara; 2) Za tegljače sa poluprikolicom – 16.5 metara; 3) Za kamionse sa poluprikolicom – 18.5 metara.
 • Maksimalna dozvoljena širina vozila i tereta – 2.5 metra;
 • Maksimalno ograničenje visine vozila i tereta – 4 metra;
 • Maksimalno ograničenje ukupne težine vozila i tereta – 40 tona;
 • Maksimalno ograničenje osovinskog opterećenja: 1) Jednostruka osovina – 10 tona; 2) Višestruke osovine – 8 tona po osovini; U slučaju osnog rastojanja kod višestruke osovine između dve susedne osovine veće od 2 metra, osovine će se smatrati jednostrukim.

Vangabaritni transport se isključivo može obavljati tokom dana i to u uslovima dobre vidljivosti. Za vreme vikenda, ovaj vid transporta se ne sme vršiti od petka u 12h do subote u 05h, kao i nedeljom od 12h do ponedeljka u 05h. Ujedno, postoje i određene praznične zabrane. Za vreme praznika, vangabaritni prevoz robe ne sme se obavljati:

 • Dan pred praznik od 12h do prvog dana praznika u 05h.
 • Poslednji dan praznika od 12h do prvog dana nakon praznika u 05h.

POSEBNI USLOVI

Pratnja vozila koja vrši vangabaritni transport je obligatorna (obavezna) za sve vrste vangabaritnog prevoza, bez ikakvog izuzetka. Takođe, dozvoljeno je da se formira konvoj od najviše 3 vozila po konvoju, ali u ovom slučaju će biti obavezne (najmanje) dve pratnje po jednom konvoju.

S druge strane, u pojedinim slučajevima neophodna je i policijska pratnja:

 • Ako je ukupna dužina vozila i tereta veća od 25 metara;
 • Ako je ukupna širina vozila i vangabaritnog tereta veća od 3.5 metra;
 • Ako je ukupna visina vozila i vangabaritne robe veća od 4.5 metra.

S obzirom na to da je u pitanju karakterističan vid transporta robe, neophodno je podneti prijavu kojom se obezbeđuje pribavljanje dozvola i saglasnosti za obavljanje vangabaritnog transporta. U proseku, ovaj postupak traje od 3 do 4 dana, a može biti i duži. Ova prijava mora sadržati:

 • Tačne registarske brojeve i oznake transportnog vozila;
 • Tačne ukupne dimenzije vozila i tereta;
 • Naziv kompanije koja će obaviti vangabaritni transport robe;
 • Tačna adresa utovara i istovara vangabaritnog tereta;
 • Relalcija na kojoj će transport biti izvršen.

Vozila koja obavljaju vangabaritni prevoz robe 

Kao što vangabaritni teret ulazi u kategoriju specijalnih tereta, tako su i vangabaritna vozila specijalna grupa transportnih sredstava. Poput vangabaritne robe, i vozila za vangabaritni prevoz robe su neretko nestandardnih dimenzija – širine i dužine. Zato je, prilikom transporta vangabaritnih tereta, najneophodnije obratiti pažnju na aspekt bezbednosti. To se odnosi na bezbednost drugih vozila u saobraćaju, bezbednost manevrisanja, kao i na bezbednost samog vozača.

vangabaritni prevoz robe Firby Logistic 3

Zato se postavlja pitanje, koje ulazi u okvir konstrukcionih rešenja transporta – koja su to vangabaritna vozila?

Na prvom mestu to može biti prikolica ili poluprikolica. Ali, veći efekat bezbednosti i transporta postiže se kombinacijom prilikolice/poluprikolice i tegljača. U tom slučaju, kada se vrši transport tereta sa velikom dužinom (stabla ili cevi), ovaj teret se na jednom kraju može staviti na vučno, a na drugom na priključno vozilo.

Ali, pre samog transporta, treba obaviti utovar robe, kao i istovar nakon završetka transporta. Zato su vangabaritna vozila u najvećem broju slučajeva opremljena dizalicama, kranovima…

Ako govorimo o transportu industrijskih, poljoprivrednih i građevinskih mašina, tu se najčešće koristi poluprikolica. Ova transportna sredstva imaju odgovarajuće vazdušne oprege koje omogućavaju da se tovarna površina podigne ili spusti za oko desetak centimetara od podloge. Kako bi se izvršio utovar i istovar robe, koriste se dve hidraulične rampe, a njihova pozicija jeste na zadnjoj strani poluprikolice.

Vangabaritni teret je različit i u tom smislu zahteva različite uslove transporta. Uzmimo kao primer tipičan vangabaritni teret – dugačke cevi. Kod transporta dugih cevi, mora se obezbediti zaštita od udara, spečiti deformacija sredine, sprečiti deformiteti i oštećenja krajeva i slično.

Firby Logistic – Za transport vangabaritne robe bez poteškoća! 

Kompanija Firby Logistic vrši bezbedan, efikasan i kvalitetan transport vangabaritnog tereta. U brzom roku realizujemo čak i najsloženije zahteve, odnosno ponude za vangabaritni prevoz robe. Poštujući sve zahteve klijenata u pogledu dimenzija tereta i rute transporta, vangabaritni transport robe možemo organizovati kao:

Firby Logistic raspolaže neophodnom opremom, kao i transportnim sredstvima za prevoz vangabaritnog tereta. Tu spadaju prikolice, poluprikolice, kranovi, liftovi, dizalice i slično. Naši visokoobučeni, profesionalizovani i sertifikovani vozači poseduju višegodišnje iskustvo u transportu vangabaritnog tereta.

Pored prevoza vagabaritne robe, Firby Logistic svim klijentima nudi i brojne druge prateće (dodatne) usluge koje olakšavaju celokupan postupak transporta:

 • Pakovanje, zaštita i obezbeđivanje vangabaritnog tereta;
 • Pronalazak optimalne i ekonomične rute transporta, u cilju smanjenja troškova za klijenta;
 • Priprema i izrada plana za realizaciju prevoza;
 • Obavljanje celokupne papirologije, odnosno pribavljanje neophodnih dozvola i potvrda za vangabaritni transport;
 • Obavljanje celokupne procedure carinjenja robe prilikom uvoza/izvoza.
 • Organizovanje i obavljanje utovara, pretovara i istovara robe;
 • Pravilno i tačno pozicioniranje robe radi što veće bezbednosti;
 • Obezbedđivanje tehničke i policijske pratnje;
 • Organizacija, distribucija i transport vangabaritne robe, u saradnji sa brojnim domaćim i međunarodnim partnerima, specijalnoj opremi i stručnim ljudima;
 • Isporuka i istovar na krajnju adresu primaoca;
 • Skladištenje tereta, pre ili posle transporta;

Domaći i međunarodni vangabaritni prevoz robe 

Kompanija Firby Logistic na regularnom nivou za sve veći broj klijenata obavlja i organizuje domaći i međunarodni vangabaritni transport robe.

Kada je u pitanju međunarodni vangabaritni prevoz robe, vrlo dobro poznajemo internacionalna tržišta, propise i zakone u vezi sa limitima i ograničenjima vangabaritnog transporta. Ovo je veoma bitno, s obzirom na to da se propisi o vangabaritnom transportu razlikuju od države do države.

U vanagabaritne terete Firby Logistic ubraja:

 • Industrijsku i fabričku opremu i mašine velikih gabarita;
 • Kranove, dizalice, silose, pogone, kotlove, delove i opremu;
 • Montažne i mobilne kuće, kao i propratne delove;
 • Radna vozila, priključna vozila i prateću opremu;
 • Vozila velikih dimenzija, kao što su kombajni i traktori;
 • Čelične, metalne i betonske konstrukcije;
 • Druge dugačke, cevkaste i šipkaste materijale velikih veličina i dimenzija;
 • Velike utovarivače, kipere i dampere.

Nemojte se ustručavati da kontaktirate sa nama kada to poželite. Takođe, budite slobodni u svakom trenutku da nam pošaljete svoj zahtev za ponudu (upit), a naše ljubazno osoblje će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. U zavisnosti od dimenzija tereta, rute transporta, lokacije utovara, istovara i isporuke, kao i pratnje i neophodne opreme, ponudu kreiramo individualno za svakog klijenta.

Neka vaše poslovanje bude i više nego uspešno, a Firby Logistic će vam u tome svakako pomoći.

Comments (2)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *