transport robe kamionom Firby Logistic 1

Transport robe kamionom

Transport robe kamionom predstavlja jedan od najefikasnijih i najboljih načina za drumski prevoz robe do i sa bilo koje destinacije. Ovde ne govorimo samo o domaćem transportu robe, već i međunarodnom drumskom transportu robe kamionom. Saznajte u našem daljem tekstu i zbog čega.

Prevoz robe kamionom svakako jeste najrasprostranjenijij oblik teretnog drumskog prevoza najrazličitijih pošiljki. Poslovna saradnja brojnih kompanija, kako u Srbiji, tako i u svetu, zasniva se upravo na kamionskom prevozu robe. Upravo zato, realizacija i organizacija ovog oblika transporta, mora biti pouzdana, kvalitetna, bezbedna, ali i ekonomična. Firme svih veličina – mikro, male, srednje i velike – koje imaju hitne rokove za isporuku pošiljki zavise od kamionske industrije, u pravom smislu te reči.

Možda bi vam se na prvi pogled učinilo čudnim, ali kamioni, kao transportna sredstva, svakodnevno prevoze znatno veću količinu pošiljki u poređenju sa avio, železničkim i vodnim transportom. Potonja tri oblika transporta robe su odlična rešenja za prevoz na većim relacijama. Međutim, praksa je pokazala da će transport robe kamionom ostati osnova prevoza i dominantan oblik transporta još dugo vremena. Privrede brojnih svetskih država zasnivaju se kamionskom prevozu robe. Poslovanje brojnih preduzeća zavisi od (efikasnog) kamionskog transporta. Kada bi, hipotetički govoreći, kamionska industrija nestala, kompletna domaća i međunarodona trgovina ne bi više mogla da funkcioniše.

Transport robe kamionom – Najbolje rešenje za vaše poslovanje

U kratkim crtama – prevoz robe kamionom jeste jedan od najbezbednijih i najefektnijih oblika prevoza. To je zato što kamioni, koje odlikuje velika fleksibilnost, transportuju robe od početne destinacije do krajnje adrese primaoca. Osim toga, transport robe kamionima pruža privrednim društvima mogućnost da premeste robu u druge delove sveta i da na taj način prošire svoje biznis.

transport robe kamionom Firby Logistic 2

I u slučajevima kada se pošiljka otprema avionom, brodom ili vagonom, ona se u najvećem broju slučajeva kamionom isporučuje do luke/aerodroma/stanice utovara. Isto tako, u luci/aerodromu ili železničkoj stanici iskrcaja ta roba se istovara u kamione, koji je dalje prevoze na krajnje odredište. Statistika kaže da se čak 70 odsto domaće robe prevozi kamonima.

Jednostavno, transport robe kamionom donosi brojne pogodnosti i za primaoca i za pošiljaoca robe:

 • Roba se brzo, lako i kvalitetno isporučuje do i sa bilo koje destinacije;
 • Najbolje rešenje kada je u pitanju usluga transporta po prinicpu „od vrata do vrata“;
 • Direktni i neposredni transport robe do adrese primaoca;
 • Minimalno rukovanje robom – maksimalni stepen bezbednosti transporta;
 • Isporuka robe se vrši u najkraćem mogućem roku;
 • Praktično, pouzdano i isplativo rešenje za transport robe.

Kamioni se prilagođavaju vrsti robe, njenoj zapremini, dimenzijama i težini. To znači da se kamionima može realizovati i organizovati vangabaritni transport robe, transport opasne (ADR) robe, frigo transport robe, transport lako kvarljive robe i slično.

Postoje dva oblika kamionskog transporta:

 • FTL prevoz robe kamionom (pun utovar – solo vozilo);
 • LTL prevoz robe kamionom (zbirni transport).

Prevoz robe kamionom – Pun utovar robe

FTL (Full Truckload) prevoz robe kamionom odnosi si se na transport pošiljki po sistemu punog utovara (solo vozilo). Šta to znači? To, zapravo, podrazumeva da roba jednog pošiljaoca ispunjava kompletni utovarni kapacitet jednog ili više kamiona, u zavisnosti od kvantiteta robe. Prema tome, jedna kompanija (pošiljalac) za prevoz svoje robe unajmjuje i zakupljuje celokupni tovarni prostor kamiona. Drugim rečima, jedan ili više kamiona transportuju pošiljku isključivo jedne firme.

FTL transport robe kamionom, načelno posmatrano, primenjuje se kada je neophodno prevesti veću, težu ili kabastu robu. Osim toga FTL prevoz robe kamionom prikladno je rešenje kada je potrebno otpremiti robu čija je količina dovoljna da ispuni celokupi utovarni kapacitet kamiona.

Prednosti FTL transporta robe kamionom

 • Jednostavan i brz transport težih, kabastijih i većih pošiljki;
 • Utovarni kapacitet kamiona je veći;
 • Maksimalna efikasnost prevoza. Kamion direktno transportuje vašu robu do krajnje adrese primaoca. To čini da vreme isporuke bude brže, odnosno da rokovi za isporuku robe budu kraći;
 • Bez limita u pogledu težine ili veličine robe, iz ugla vozara (prevoznika). U praksi se često događa da količina robe koja se šalje bude manja od utovarnog prostora kamiona. Dešava se i to da veličina pošiljke bude manja od tovarnog kapaciteta šlepera. U ovakvim i sličnim slučajevima, prevoznici neretko neće prevesti robu sve dok kompletni tovarni prostor ne bude ispunjen. Uvek u ovim situacijama možete izabrati zbirni transport robe kamionom. Međutim, ukoliko je neophodno prevesti robu koja, prema svojim dimenzijama ili kubikaži, prevazilazi tovarni prostor jednog kamiona, ostatak robe se lako može prevesti drugim kamionom;
 • Isplativost, usled manjih prevozničkih tarifa. Takođe, direktni transport robe kamionom znači da se izbegava nepotrebno prepakivanje ili pretovar robe, čime se smanjuju troškovi transporta;
 • Odlično rešenje za transport osetljive robe;
 • Bezbednost. Tokom transporta vašom robom se minimalno upravlja, budući da se ona direktno isporučuje do krajnjeg odredišta. Na taj način biće i veći nivo zaštite sadržaja vaše robe tokom prevoza.

Zbirni transport robe kamionom 

Drugi naziv za zbirni transport robe kamionom jeste tzv. LTL (Less Than a Truckload) prevoz robe. U ovom slučaju vaša roba popunjava samo jedan deo utovarnog prostora kamiona. Dakle, pošiljalac, za prevoz svoje robe, unajmljuje ne ceo, već samo deo tovarnog kapaciteta kamiona, zbog čega su troškovi transporta manji. Roba se, u LTL sistemu transporta, šalje u specijalnim paletama, što zbirni prevoz robe kamionom čini idealnim rešenjem za prevoz relativno manjih pošiljki, odnosno manje količine robe.

transport robe kamionom Firby Logistic 3

Zbirni prevoz robe kamionom znači da se roba više pošiljalaca grupiše u utovarnom prostoru istog kamiona. Kao što smo istakli, zbog toga dolazi i do smanjenja troškova i cene transporta, koje može ići i do 30 odsto. Prema tome, ekonomičnost jeste jedna od glavnih pogodnosti LTL transporta.

Prednosti LTL prevoza robe kamionom

 • Brzina. Budući da roba pošiljaoca ispunjava samo deo tovarnog prostora kamiona, on (pošiljalac) nije u obavezi da čeka da kompletan kapacitet ovog prevoznog sredstva bude ispunjen, kako bi transport bio realizovan. Isporuka se zbog toga obavlja u relativno kraćem vremenskom roku.
 • Bezbednost. Pre samog transporta, roba se pakuje u posebne palete ili zaštitne sanduke.  Na robu se stavljaju i specijalni zaštitni omoti, radi povećanja nivoa zaštite njenog sadržaja. Svakako, radi maksimalne sigurnosti robe pre, za vreme i nakon transporta, potrebno je angažovati licenciranu, proverenu i pouzdanu kompaniju za organizaciju i transport robe.
 • Isplativost. Pored toga što pošiljalac deli utovarni prostor kamiona sa drugim kompanijama, on istovremeno sa njima deli i troškove transporta. Naime, pošiljalac ne plaća zakup celog kamiona, već samo dela tovarnog prostora u kojem će se naći njegova pošiljka. Ujedno, konsolidacija robe više različitih pošiljalaca u istom kamionu za posledicu ima i smanjenje ukupne količine goriva koje je potrebno za transport robe.
 • Druge prednosti. Ako angažujete specijalizovanu kompaniju za transport robe, u bilo kom trenutku prevoza ćete moći da saznate lokaciju kamiona i status svoje pošiljke u stvarnom vremenu. Kada se više pošiljki grupiše u istom tovarnom kapacitetu, onda dolazi i do smanjenja emisije štetnih gasova. To je zato što će na putu biti manje vozila u poređenju sa situacijom kada bi se svaka pošiljka prevozila posebnim transportnim sredstvom. Samim tim, LTL transport robe kamionom jeste i eco-friendly rešenje, jer se smanjuje zagađenje životne sredine.

Firby Logistic – Najsavremeniji, brz i efikasan transport robe kamionom do bilo koje destinacije! 

Koja god da je vaša krajnja lokacija, bilo u našoj zemlji, bilo u inostranstvu, transport robe kamionom nikada nije bio brži, efektniji, lakši i kvalitetniji uz podršku kompanije Firby Logistic! Vršimo i organizujemo povoljan, pouzdan i bezbedan prevoz robe kamionom u Srbiji i medjunarodni transport robe kamionom do i sa bilo koje lokacije, po konkuretnim cenama! Za svakog klijenta posebno detaljno razrađujemo plan transporta i biramo optimalnu i ekonomičnu rutu, u cilju smanjenja troškova prevoza.

Imamo dugogodišnje iskustvo u kamionskom transportu robe. Zahvaljujući maksimalnoj posvećenosti zadovoljstvu klijenta i našem profesionalizmu, stekli smo mnogo zadovoljnih klijenata, čiji broj nastavlja da raste! Nevezano za to da li je u pitanju domaći ili medjunarodni transport robe kaminom, pripremićemo vašu robu i pribaviti potrebnu dokumentaciju, kako bi transport mogao da otpočne u najkraćem mogućem roku. Samim tim, učinićemo da vaša robe brzo i bezbedno dospe na krajnju željenu destinaciju.

Tokom godina poslovanja, uspostavili smo odličnu poslovnu saradnju sa brojnim agentima i partnerima iz celog sveta. Upravo zato možemo obaviti i organizovati transport robe kamionom iz bilo kog dela sveta u najkraćem roku. Raspolažemo sa velikim brojem kamiona, špeditera, kombija, kao i posebnom opremom za utovar i istovar tereta većih gabarita koji se nalaze na teško pristupačnim mestima.

Svakodnevno ulažemo u transportnu opremu, ljudstvo, vozni park i mehanizaciju, kako bismo mogli svakom klijentu da omogućimo i pružimo pouzdan i proveren prevoz robe kamionom.

Prevoz robe kamionom u organizaciji kompanije Firby Logistic

Uzimajući u obzir hitnost isporuke i vaš budžet, možete izabrati direktni, kombinovani ili kontejnerski transport robe. Umesto vas, vršimo i organizujemo prevoz robe kamionom u svim agregatnim stanjima. U tom smislu, nudimo vam transport konvencionalnih tereta – paletizovanih ili nepaletizovanih – kao i transport specijalnih tereta. Drugim rečima, naše usluge, između ostalog, uključuju transport opasne (ADR) robe, transport osetljive robe, transport robe velikih dimenzija, transport robe koja zahteva specijalni temperaturni režim, vangabaritni transport robe i slično.

Ukoliko želite da pošaljete manju pošiljku koja ne zauzima kompletan tovarni prostor kamiona, naša preporuka je svakako zbirni transport robe koji čuva vaš novac i vreme.

Vaša roba sa nama sigurno i bezbedno putuje, jer se o njoj stara stručan tim ljudi koji ima višedecenijsko iskutvo u domaćem i međunarodnom transportu. U bilo kom trenutku možete kontakitrati sa nama i uputiti nam zahtev za status svoje robe. To znači da možete pratiti status svoje pošiljke u realnom vremenu.

Dodatne usluge naše kompanije

Pored osnovne usluge kamionskog transporta robe, svim klijentima nudimo i dodatne usluge koje pojednostavljuju kompletnu proceduru transporta.

Ukoliko želite prvoklasan, bezbedan i efikasan transport robe kamionom, nemojte se ustručavati da nam pošaljete svoj upit u bilo kom trenutku. Za bilo kakva dodatna pitanja ili nedoumice, budite slobodni da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Comments (5)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *