transport specijalnog tereta Srbija specijalni transport Srbija Firby Logistic 1

Transport specijalnog tereta Srbija

Transport specijalnog tereta Srbija predstavlja, kao što mu i ime govori, prevoz posebne, odnosno specijalne robe u okvirima naše zemlje. Zato se ovde odmah na početku nameće pitanje – koja je to specijalna roba? Šta spada u specijalne terete? Po čemu se specijalni transport Srbija razlikuje od od ostalih, uobičajenih prevoza robe? Saznajte odgovore na ova i druga pitanja u našem blogu.

Prevoz specijalnog tereta Srbija odnosi se na transport one robe koja, po mnogim paramterima, odudara od konvencionalnih, odnosno standardnih tereta. Karakteristike specijalnog tereta su takve da zahtevaju poseban oprez pri pakovanju, utovaru, transportu i istovaru. Takođe, specifična svojstva specijalnih tereta podrazumevaju i to da je neophodno koristiti posebna transportna sredstva, opremu i mehanizaciju za prevoz specijalnih tereta.

Sve u svemu, specijalni transport Srbija obuhvata sve one usluge transporta koji se tiču posebnih uslova organizacije i realizacije ovog prevoza. S tim u vezi, postoje tri osnovne kategorije prevoza specijalnih tereta:

Transport specijalnog tereta Srbija – Vangabaritni transport robe

Vangabaritni transport robe predstavlja jedan od najzahtevnijih oblika prevoza robe. Zbgo svojih specifičnosti, drugi naziv za ovaj vid prevoza jeste i vanredni prevoz. Transport vangabaritnih tereta obuhvata prevoz robe koja ne ulazi pod okvire standardnih dimenzija robe. Drugim rečima, u ovom slučaju se prevozi roba koja prelazi uobičajene limite dužine, širine, mase, visine i osovinskog opterećena vozila.

Imajući u vidu specijalne karakteristike vangabaritnog transporta, način i forma vanrednog prevoza regulisan je posebnim pravilnikom. Sva normativna ograničenja koja se tiču vangabaritnog transporta odnose se na dimenzije robe, način na koji se roba (ne) sme transportovati i deo dana kada je moguće realizovati ovaj prevoz.

transport specijalnog tereta Srbija specijalni transport Srbija Firby Logistic 2

Specijalni vangabaritni transport Srbija podrazumeva upotrebu posebne opreme i transportnih sredstava. Navešćemo sada uslove koje je neophodno ispuniti da bi transport vanagabritne robe mogao da bude realizovan.

Dimenzije

 • Maksimalno ograničenje dužine vozila i tereta: 1) 12 metara za kamione; 2) 16.5 metara za tegljače sa poluprikolicom; 3) 18.5 metara za kamione sa poluprikolicom;
 • Maksimalno ograničenje širine vozila i tereta jeste 2. 5 metra;
 • Maksimalno ograničenje visine vozila i tereta jeste 4 metra.
 • Maksimalno ograničenje ukupne težine vozila i tereta jeste 40 tona;
 • Maksimalno dozvoljeno osovinsko opterećenje: 1) 10 tona na jednostrukoj osovini; 2) 8 tona po osovini kada su u pitanju višestruke osovine. Ako je  rastojanje kod višestruke osovine između dve susedne osovine veće od 2 metra, onda če se osovine smatrati jednostrukim.

Vreme 

Vangabaritni transport može se realizovati samo danju u uslovima odlične vidljivosti. Za vreme vikenda, ovaj vid transporta nije dozvoljeno vršiti od petka u 12h do subote u 05h, kao i nedeljom od 12h do ponedeljka u 05h.

S druge strane, tokom praznika, ne sme se vršiiti ovaj vid transporta:

1) dan pred praznik od 12hdo prvog dana praznika 05h;

2) poslednji dan praznika od 12h do prvog dana nakon praznika u 05h.

Pratnja 

Kad god se vrši vangabaritni transport robe, obavezna je pratnja vozila koja realizuje ovaj transport. Dozvojeno je formirati konvoj od maksimalno tri vozila po konvoju, ali tada je obavezno imati dve pratnje po konvoju.

Ponekad će biti potrebna i policijska pratnja:

 • Ako je ukupna dužina vozila i tereta veća od 25 metara;
 • Ako je ukupna širina vozila i tereta veća od 3.5 metra;
 • Ako je ukupna visina vozila i vangabaritnog tereta veća od 4.5 metra

Transport opasnog tereta Srbija 

Kada je u pitanju transport specijalnog tereta Srbija, u drugu katerogiju ovog prevoza ulazi transport opasnog (ADR) tereta. Poput vangabaritnog transporta, priroda opasne robe je takva da ovaj vid transporta nije moguće (a nije ni dozvoljeno) obaviti na standardan način.

Isto tako, postoji posebna regulativa (domaća i međunarodna) kojom se uređuje prevoz opasnih materija. U Srbiji je to Zakon o transportu opasne robe. Međutim, na internacionalnom nivou postoji još jedan mnogo važniji akt, čije se norme primenjuju i u našoj zemlji, budući da smo mi jedna od zemalja potpisinica tog akta. U pitanju je Evropski sporazum o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe, odnosno skraćeno – ADR sporazum.

U opasne terete ulaze svi oni proizvodi, međuproizvodi, poluproizvodi, sirovine ili materije koje mogu izazvati štetne efekte po život, zdravlje i okolinu. Zbog prirode opasne (ADR) robe, ove posledice se ne odnose samo na proceduru transporta. Tačnije, one se odnose i na dodatne postupke koji omogućavaju da transport opasnih materija bude realizovan (pakovanje, rukovanje, skladištenje…).

transport specijalnog tereta Srbija specijalni transport Srbija Firby Logistic 3

Opasna roba podeljena je, prema ADR klasifikaciji, u 9 različitih klasa.

 • Eksplozivne materije i prozivodi, kao i predmeti koji sadrže opasne materije;
 • Gasovi pod pritiskom (kompresovani gasovi) ili u tečnom stanju;
 • Zapaljive tečnosti;
 • Zapaljive čvrste materije, samoreagujeće materije, materije sklone samozapaljenju, materije koje emituju zapaljive gasove u kontaktu sa vodom;
 • Organski peroksidi i oksidirajuće materije;
 • Otrovne (toksične) i infektivne (zarazne) materije;
 • Radioaktivne materije;
 • Korozivne materije;
 • Ostale opasne supstance i kombinovane opasne materije.

Transport specijalnog tereta Srbija – Frigo transport Srbija

Frigo transport robe podrazumeva prevoz robe pod specijalnim i kontrolisanim temperaturnim režimom. Drugim rečima, frigo prevoz robe obuhvata transport lako kvarljive robe. U pitanju je posebna, odnosno specijalna roba za koju postoji rizik od gubitka kvaliteta ukoliko se ne isporuči u tačno određenom vremenskom roku. U najvećem broju slučajeva, rokovi za otpremanje kvarljive robe su izuzetno kratki. To znači da hitnost i brzina isporuke imaju najvažniju ulogu, kada je u pitanju specijalni frigo transport robe.

Za ovaj oblik transporta koriste se namenska i posebna prevozna sredstva – hladnjače – koja raspolažu za specijalnim ugradnim sistemima hlađenja robe. Jedino se na taj način održava optimalna temperatura robe i sprečava gubitak kvaliteta njenog sadržaja. Prema tome, specijalni temperaturni režim predstavlja osnovnu i dominantnu karakteristika frigo transporta robe, i upravo ga to svrstava u transport specijalnih tereta.

Drugi naziv za ovaj oblik prevoza – transport robe hladnjačama.

Frigo transport robe obuhvata prevoz robe pod sledećim uslovima:

 • roba smrznuta na – 80ºC;
 • roba smrznuta na – 20ºC;
 • rashlađena roba na +2 do +10ºC;
 • kontrolisana ambijentalna roba na +11 do +25ºC;
 • roba koja se održava na telesnoj temperaturi.

S druge strane, transport hladnjačama podrazumeva prevoz sledeće vrste robe:

 • Voće i povrće;
 • Riba i riblji proizvodi:
 • Mesno i mesni proizvodi;
 • Mleko i mlečni proizvodi;
 • Sladoled i druge slične namirnice.
 • Slatkiši, pomfrit i ostali prehrambeni proizvodi.

Takođe, u frigo robu ulaze medicinski i farmaceutski prozivodi, s obzirom na to da su oni osetljivi čak i na manje temperaturne varijacije.

Zbog svega navedenog, upravljanje, transport i rukovanje robom pod specijalnim temperaturnim režimom striktno je regulisan zakonskim i drugim pravnim aktima.

Firby Logistic – Kvalitetan, efikasan i bezbedan specijalni transport Srbija 

Zajednička karakteristika svim trima oblicima specijalnog prevoza Srbije jeste da je opasno, rizično, pa i zabranjeno obavljati transport specijalnog tereta Srbija na svoju ruku. Drugim rečima, za specijalni transport Srbija, odnosno za prevoz specijalnih tereta potrebno je angažovati kvalifikovanu, licenciranu kompaniju profesionalizovanu za transport specijalnih tereta u našoj zemlji kakva je Firby Logistic.

Kompanija Firby Logistic je specijalizovana za najkompleksnije transportne projekte, kada je u pitanju transport specijalnih tereta u Srbiji i inostranstvu. Svakom klijentu omogućavamo kvalitetan, bezbedan, siguran i efikasan prevoz specijalnih tereta u najkraćem mogućem roku. Pored toga, za svakog klijenta izrađujemo individualno detaljan plan transporta, a ujedno biramo optimalnu i ekonomičnu rutu prevoza kako bismo vam maksimalno smanjili troškove transporta. Sa nama se možete pouzdati u vrhunsku uslugu sledećih oblika specijalnog prevoza:

Zahvaljujući našem višegodišnjem iskustvu i uspostavljenoj mreži poslovnih saradnika i agenata, u stanju smo da organizujemo i izvršimo transport specijalnih tereta do i sa bilo koje destinacije u našoj zemlji. Tim naših profesionalaca obučen je za sve poslove koji se tiču specijalnog prevoza (montaža, demontaža, popravka, transport, upravljanje specijalnim prevoznim sredstvima, mašinama i opremom koji obezbeđuju brz i efektan transport). Bez bilo kakvih poteškoća izvršićemo sve neophodne operacije za pripremu, pozicioniranje, prevoz, utovar i istovar specijalnih tereta.

U zavisnosti od vrste, težine, dimenzije i prirode tereta, udaljenosti i destinacije, transport specijalnog tereta Srbija možemo organizovati i realizovati kao:

Poštujući zahteve klijenata, navedene vidove saobraćaja možemo organizovati kao direktni transport (koristeći samo jedan oblik prevoza) ili kombinovani (koristeći kombinaciju dva ili više oblika transporta).

Zašto da izaberete nas? 

Kompanija Firby Logistic svim klijentima pruža kompletnu i sveobuhvatnu uslugu transporta specijalnih tereta:

 • Izrađujemo plan za realizaciju vašeg zahteva;
 • Vršimo profesionalno i temeljno pakovanje, zaštitu i obezbeđivanje tereta;
 • Iznalazimo optimalne i ekonomične rute za specijalni transport Srija;
 • Raspolažemo sa svim dozvolama i odobrenjima neophodnim za obavljanje ovog oblika transporta;
 • Posedujemo svu neophodnu opremu, vozila i mehanizaciju za transport specijalnog tereta;
 • Naše osobolje je stručno i visokokvalifikovano za rukovanje specijalnim teretima;
 • Vršimo kompletan transport, kao i organizaciju utovara i istovara na željenoj lokaciji.

Transport specijalnog tereta Srbija i dodatne usluge naše kompanije za sve klijente 

Pored osnovne usluge transporta specijalnih tereta u Srbiji i inostranstvu, Firby Logistic svim klijentima pruža i dodatne usluge. Cilj ovih dopunskih, pratećih usluga jeste pojednostavljenje celokupne procedure prevoza specijalnih tereta.

U svakom trenutku nam možete poslati svoj zahtev za ponudu. Ukoliko imate bil kakvih dodatnih pitanja i nedoumica po pitanju organizacije i realizacije transporta specijalnih tereta, ne ustručavajte se da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor. 

Comments (4)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *