frigo prevoz robe Firby Logistic 1

Frigo prevoz – Transport hladnjačama

Transport robe hladnjačama, odnosno frigo prevoz robe sigurno predstavlja jedan od najvećih izazova za svakog prevoznika. Uostalom, to i ne treba da čudi, s obzirom na to da je frigo transport jedan od najdelikatnijih i najzahtevnijih vidova prevoza robe.

Infrastrukturna i transportna povezanost celog sveta omogućila je to da se na bilo kojoj trpezi mogu naći namirnice iz bilo kog dela planete. Nekada se, recimo, avokado smatrao ekskluzivnim voćem rezervisanim samo za tropske predele. Međutim, zahvaljujući napretku društva, u pogledu transportnih sredstava, ruta, tranzita, brzine prevoza i slično, namirnice bilo koje vrste veoma lako nalaze put do krajnjih potrošača. Najveće zasluge za ovakvo stanje stvari treba pripisati frigo transportu robe.

Transport robe hladnjačama (frigo) podrazumeva specifičan tip transporta određene robe pod kontrolisanim temperaturnim režimom. Dakle, kvalitet robe koja se prevozi frigo vozilima mora tokom celokupnog procesa transporta da bude održavan odgovarajućom temperaturom. To se čini tako što su hladnjače, kao najpoznatija frigo transportna sredstva, opremljene specijalnim ugradnim sistemima hlađenja.

Kada bi se frigo roba transportovala pod uobičajenim temperaturnim režimom, a ne specijalnim, izvesno je da bi ta roba u kratkom roku izgubila na kvalitetu. Drugim rečima, usledila bi degradacija boja, teksture, promena ukusa, mirisa, arome… A da ne spominjemo razmnožavanje bacila, bakterija, virusa, čime može biti narušeno zdravlje i život krajnjih kupaca. Na taj način, prevoz smrznute robe, odnosno prevoz zamrznute robe bio bi u celosti obesmišljen, jer bi roba bila neupotrebljiva.

Cilj frigo transporta jeste da roba bude bezbedna i sigurna za konzumaciju nakon isporuke na konačnu destinaciju. 

Frigo prevoz i roba koja se transportuje hladnjačama

U najširem mogućem smislu, frigo prevoz podrazumeva transport lako kvarljive robe. Kao što sam naziv govori, u pitanju je roba za koju postoji rizik od gubitka svog kvaliteta i svojstava, ukoliko se ne isporuči u tačno određenom roku. U najvećem broju slučajeva, rokovi isporuke lako kvarljive robe su veoma kratki. To znači da hitnost i brzina isporuke igra glavnu ulogu u prevozu frigo robe.

frigo prevoz robe Firby Logistic 2

Brojni su faktori koji mogu uticati na gubitak kvaliteta kvarljive robe. Neadekvatna temperatura, višak toplote, sastav, pritisak, vlažnost vazduha, kao i brojni drugi spoljašnji faktori. Fiziološki i hemijski sastav lako kvarljive robe ima predominantan uticaj na to da ova roba poseduje kraći vek trajanja i mogućnost korišćenja.

U tom pogledu, frigo transport robe podrazumeva prevoz robe pod sledećim okolnostima:

 • roba smrznuta na – 80ºC;
 • roba smrznuta na – 20ºC;
 • rashlađena roba na +2 do +10ºC;
 • kontrolisana ambijentalna roba na +11 do +25ºC;
 • roba koja se održava na telesnoj temperaturi.

Konkretno, transport hladnjačama uključuje prevoz sledeće robe:

 • Voće i povrće;
 • Riba i riblji proizvodi:
 • Mesno i mesni proizvodi;
 • Mleko i mlečni proizvodi;
 • Sladoled iu druge slične namirnice.
 • Slatkiši, pomfrit i ostali prehrambeni proizvodi.

Međutim, pored proizvoda namenjenih za ishranu, frigo roba uključuje i farmaceutske i medicinske proizvode. Ove dve vrste proizvoda zahtevaju posebnu pažnju pri rukovanju, budući da su oni osetljivi čak i na manje temperaturne oscilacije. Kao što je poznato, od medicinskih i farmaceutskih proizvoda zavise životi mnogih ljudi. Zato sa ovom frigo robom treba biti obazriv ne samo za vreme transporta, već i prilikom preuzimanja, pripreme za frigo prevoz, pakovanja, skladištenja, utovara, istovara…

Iz navedenih razloga, upravljanje i rukovanje robom pod specijalnim temperaturnim režimom regulisan je strogim i unapred propisanim zakonskim aktima, standardima i drugim normama.

Koji su benefiti frigo transporta robe?

Kao što možemo da vidimo, transport robe hladnjačama je specijalni tip prevoza kojim se vrši transport posebne robe. Odnosno, u pitanju je transport smrznute robe/zamrznute robe. Za gorenavedenu robu, frigo prevoz nije opcija, nije izbor. Naprotiv, frigo transport robe je jedino i neizbežno rešenje kako bi se sačuvao njihov kvalitet, svežina i vitalnost.

frigo prevoz robe Firby Logistic 3

S druge strane, pojedini frigo proizvodi, kao što su medicinski i farmaceutski proizvodi, za ljude mogu predstavljaju izvor životnog spasa. Nema sumnje da u ovom slučaju brzina i hitnost isporuke, pod specijalnim temperaturnim režimom, igra krucijalnu ulogu. Upravo takvu isporuku može obezbediti samo transport robe hladnjačom.

Zato su benefiti ovog vida transporta zaista značajni.

Održavanje kvaliteta robe i njegova apsolutna zaštita.

Širok spektar robe za transport.

Harmonija ponude i potražnje na tržištu.

Prva prednost je i više nego očigledna. Eliminisanje bilo kakve mogućnosti od kvarenja ili pogoršanja gubitka robe osnovni je razlog zbog čega je frigo transport ustanovljen. Povratno, to znači da ne može svaki prevoznik obavljati frigo transport, već samo licencirana kompanija koja ima iskustvo, znanje, transportna sredstva i prateću opremu za ovaj vid prevoza.

Imajući u vidu specifičnu prirodu frigo proizvoda, frigo transportno sredstvo mora raspolagati opremom za hlađenje, ali i za zaštitu od kvarenja, oštećenja i temperaturnih varijacija.

Druga prednost nam govori da ne postoje ograničenja u pogledu količine robe koja se transportuje frigo vozilima. Gotovo svakog dana se kvarljiva roba prevozi sa mesta A na mesto B i to na bilo kom delu sveta. Pored navedene frigo robe, hladnjačama se mogu prevoziti i umetnine, umetničke slike, razne hemikalije i slično.

Na kraju, treća prednost se odnosi na jednostavnu ekonomsku logiku. Iz dana u dan rastu zahtevi (potražnja) u pogledu isporuke svežih namirnica (voće, povrće, meso…). Pritom, usluga isporuke mora biti brza, bezbedna i pouzdana. Samim tim, na tržištu se formira i odgovarajuća ponuda transporta robe pod posebnim temperaturnim režimom koja odgovara količini potražnje.

Firby Logistic – Izaberite najsigurniji frigo prevoz vaše robe

Kada pogledamo sve navedeno, dolazimo do zaključka da frigo transport robe treba poveriti iskusnim profesionalcima, a upravo takav je tim kompanije Firby Logistic. Po najpristupačnijim cenama na tržištu organizujemo i obavljamo sveobuhvatnu uslugu frigo prevoza robe. Bezbedan, kvalitetan i efikasan transport robe hladnjačama vršimo na domaćem, ali i na međunarodnom nivou do bilo kog mesta u Evropi i svetu.

Naša transportna vozila specijalizovana za frigo transport različite su konstrukcije, ali ih odlikuje savremena tehnologija i redovno održavanje. Ukoliko želite da znate tačnu lokaciju kamiona, a samim tim i status svoje robe, možemo vas o tome obavestiti u svakom trenutku. Dakle, bez obzira na to da li se kamion nalazi u ruralnom i urbanom predelu, u svakom trenuku vas možemo obavestiti o tačnoj lokaciji.  Samim tim, klijent može u bilo kom trenutku da prati status i stanje svoje robe u realnom vremenu.

Takođe, sva frigo vozila raspolažu i specijalnim materijalima koji omogućavaju kontinuirano održavanje kvaliteta vaše robe. Između ostalog, to su različite termalne kutije i kontejneri, zamrzivači i frižideri, gel pakovanja za različite temperaturne opsege, suvi led i drugo. Pored toga, kako bi temperatura unutar vozila uvek bila odgovarajuća, sva vozila opremljena su i uređajima za egzaktno merenje temperature, beleženje i čuvanje podataka. S tim u vezi, ako klijent to želi, ispostavljamo izveštaj o ispravnosti temeprature tokom transporta.

Bitno je istaći da Firby Logistic poseduje sve neophodne dozvole i sertifikate za obavljanje ovlašćenog i sigurnog frigo transporta. Naši obučeni vozači poseduju višegodišnje isksutvo u prevozu frigo robe. Za svakog klijenta kreiramo posebnu ponudu i biramo optimalnu i ekonomičnu rutu prevoza, u cilju maksimalnog smanjenja troškova prevoza.

Zašto da sarađujete sa nama?

Firby Logistic, zahvaljujući kvalitetu i profesionalnom nivou usluge frigo transporta, na svakodnevnom nivou stiče sve veći broj klijenata i zahteva za transportom robe hladnjačama. Međutim, pored samog transporta, naša kompanija nudi i druge prateće usluge kada je u pitanju frigo prevoz.

Kod nas se možete pouzdati u uslugu pakovanja kvarljive robe. U zavisnosti od vaše robe, biramo poseban i individualan metod pakovanja, kako bi zaštita bila apsolutna. Pakovanje vršimo strogo vodeći računa o vrsti i količini robe, dužini transporta, unutrašnjoj temperaturi vozila, spoljnoj temperaturi lokacije gde se vrši transport i slično.

Takođe, nudimo vam i jedinstvenu uslugu „od vrata do vrata“. To znači vašu robu preuzimamo na dogovorenoj adresi, potom je otpremamo u najbližu luku, železničku stanicu ili aerodrom. Zatim je isporučujemo na krajnju destinaciju, odnosno odredište i adresu primaoca robe. U okvir naših usluga ulaze utovar i istovar robe, špedicija, pribavljanje neophodne dokumentacije i dozvola za frigo transport. Vršimo carinjenje robe, obaveštavamo klijente o mestu i vremenu prispeća robe, a omogućujemo klijentima, kako smo već istakli, da prate status svoje robe u svakom trenutku.

 • Klijentima pružamo ekspresan odgovor na zahtev za transport;
 • Brzina, ekspeditivnost, bezbednost transporta, višegodišnje znanje i iskustvo na našoj su strani;
 • Raspolažemo sa kompletnom opremom, vozilima i mehanizacijom za transport lako kvarljive robe;
 • Naš frigo vozni park čine vozila manjeg, srednjeg i velikog tovarnog kapaciteta, čime maksimalno vršimo uštedu za troškove klijenata;
 • Firby Logistic uslugu frigo transporta vrši po najpovoljnijim cenama, u cilju dugoročne uspešne saradnje sa klijentima.

Budite slobodni da nam pošaljete svoj zahtev za ponudu (upit) u bilo kom trenutku, 24/7. Za bilo koja dodatna pojašnjenja ili informacije, možete da nas kontaktirate. Mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *