avio prevoz robe Firby Logistic 1

Avio prevoz robe – Najbrža opcija za vas

Avio prevoz robe, kao što sama reč implicira, jeste transport robe i tereta avionskim putem. U pitanju je jedan od najkorišćenijih vidova transporta robe do bilo koje destinacije na svetu. Pored mogućnosti dopremanja robe na najudaljenijoj tački na Zemlji, glavna prednosti ovog vida transporta sastoji se njegovoj brzini.

Kako planeta postaje sve više međusobno povezana u svakom smislu (političkom, privrednom, društvenom, tehnološkom), tako je i ubrzani transport robe postao imperativ za rast i razvoj globalne ekonomije. Za razliku od drugih vidova prevoza, avio transport robe se pokazao kao najefektniji i najuspešniji u ovom zadatku. Pogledajmo samo neke statističke podatke:

 • Svake godine se teretnim (kargo) avionima preveze 35 odsto ukupnog svetskog transporta robe;
 • Međunarodnim i interkontinentalnim avio transportom može se izvršiti isporuka robe za samo jedan dan;
 • Na godišnjem nivou, u proseku se avionskim putem preveze oko 10 miliona tona najrazličije robe;
 • Svake godine, avionima se prevozi roba vredna više od 6 milijardi dolara, zbog pouzdanosti, sigurnosti i brzine ovog vida transporta.

Avio transport robe u najvećoj meri se koristi za transport najrazličitije opreme, potrošačke elektronike, medicinskih i farmaceutskih proizvoda, kućnih ljubimaca i slično. Dakle, ako bilo kada imate dilemu da li izabrati pomorski ili avio transport robe, a potrebna vam je brza i hitna isporuka pošiljke, znajte da je avio prevoz robe pravo rešenje za vas.

Avio prevoz robe i njegove prednosti

Brojne su prednosti avio transporta robe za vaše poslovanje:

NAJBRŽI VID TRANSPORTA ROBE

Sigrno jedna od najvećih pogodnosti avionskog transporta robe jeste brzina isporuke robe. Drugim rečima, avio prevoz robe predstavlja ubedljivo najbržu opciju transporta u poređenju sa svim ostalim vidovima saobraćaja (pomorski, drumski, železnički). Iz ovih razloga, teretni avioni su najprikladniji za prevoz robe na udaljenim destinacijama. To je zato što ovaj tip aviona u proseku prelazi oko devet stotina kilometara na sat.

avio prevoz robe Firby Logistic 2

Samim tim, putem avio transporta otpremaju se hitne isporuke, odnosno pošiljke za koje je veoma bitno isporučiti ih u kraćem vremenskom periodu. Ovde prvenstveno govorimo o transportu lako kvarljive robe, odnosno one robe za koju postoji rizik od gubitka kvaliteta ako se ne isporuči u tačno određenom roku. Tu spadaju prehrambene namirnice, meso i mesni proizvodi, mlečni proizvodi, medicinski i farmaceutski proizvodi i slično.

TAČNOST I SIGURNOST ISPORUKE

Ne samo što je avio transport robe brz, već je ujedno i ovaj tip prevoza tačan, pouzdan i siguran. Avionski letovi polaze i stižu u tačno određeno vreme, s obzirom na to da se avio kompanije striktno drže svog rasporeda prevoza. To znači da se možete pouzdati u tačno vreme isporuke robe na tačno određenoj adresi – naročito ako se isporuka robe vrši po principu „od vrata do vrata“. Ovo je velika pogodnost kako za pošiljaoca, tako i za primaoca robe.

BEZBEDNOST I ZAŠTITA ROBE

Važno je napomenuti da je prevoz robe avionima takođe jedan od najsigurnijih rvidova transporta. Kao što smo istakli, naročito je pogodan za transport kvarljive robe. Međutim, avio prevozom se neretko transportuju i dragocenosti, kao i druga roba velike vrednosti, što dovoljno govori u prilog bezbednosti ovog tipa saobraćaja.

Vašom robom se, nakon utovara u avion, minimalno rukuje. Na aerodromima postoji rigorozna bezbednosta kontrola tereta, a većina robe se carini u roku od nekoliko sati. Dakle, možete biti sigurni u to da će kvalitet vaše robe ostati netaknut.

OTPREMANJE ROBE NA SKORO BILO KOJOJ DESTINACIJI

Prema pojedinim podacima, na svetu postoji oko 17.600 komercijalnih aerodroma, a samo oko 885 aktivnih luka. Drugim rečima, avio prevoz robe otvara vam znatno više mogućnosti za transport u poređenju sa bilo kojim drugim vidom prevoza. Naime, rute za drumski, železnički i kontejnerski transport robe uključuju impozantne transportne mreže, ali su u ovim mrežama često izostavljene manje zemlje ili udaljene lokacije.

S druge strane, veliki broj avio kompanija ima još bolje razvijeniju transportnu mrežu destinacija koje pokrivaju ceo svet. To znači da se avio transportom zaista roba može otpremiti na skoro bilo koju destinaciju na svetu. Ovo posebno dolazi do izražaja kada se vaša roba prevozi po principu „od vrata do vrata“.

UŠTEDA TROŠKOVA NA DUŽI ROK

Možda vam se na prvi pogled čini da je avio transport robe skuplja opcija u poređenju sa ostalim vidoima prevoza. Međutim, na duži rok, apsolutno možete napraviti troškovnu uštedu ako koristite prevoz robe avionom.

Prvo, avio pošiljke zahtevaju manje težu amabalažu i pakovanje, u odnosu na ostale tipove saobraćaja. Drugo, kraće vreme tranzita smanjuje potrebu za skladištenjem robe. Treće, premije osiguranja su znatno niže. Sve ovo znači da možete uštedeti novac na dodatnim uslugama pakovanja i skladištenja, kao i na troškovima osiguranja.

LAKO PRAĆENJE STATUSA ROBE

U svakom momentu možete veoma lako pratiti i svoju avionsku pošiljku, budući da uvek postoje inofrmacije o broju leta, kao i o tome kada avion sa vašom robom poleće i sleće na aerodrom. Licencirane kompanije za transport robe vam takođe mogu pružiti podatke o tačnoj lokaciji aviona tokom leta, kao i o stanju vaše robe.

Zanimljive činjenice o avio transportu robe

avio prevoz robe Firby Logistic 3

Da li ste znali?

 • Prvi ikada obavljeni avionski teretni let dogodio se 1910. godine. Prevozio je 91 kilogram svile od Dejtona (Ohajo) do Kolumbusa (Ohajo) na relaciji od oko 200 kilometara.
 • Najveći kargo, odnosno teretni avion na svetu jeste Antonov AN-225, koji ima nosivost od 250.000 kilograma (1.100 kubnih metara);
 • Hong Kong je najprometniji međunarodni teretni aerodrom na svetu. U samo 2019. godini, obavljen promet od otprilike 4.8 miliona tona robe na ovom aerodromu (oko 9% prosečnog globalnog vazdušnog tereta godišnje). Zato i ne treba da čudi što je avio transport robe Hong Kong izuzetno popularna usluga.
 • Najduži avionski let na svetu koji je prevozio teret trajao je 17 sati i 15 minuta (od Dubaija do Oklanda na Novom Zelandu). Dok je najkraći avio teretni let na Filipinima, i on traje oko 32 minuta između gradova Cebu i Bakolod.

Avio prevoz robe – Vrste ovog vida transporta

Načelno posmatrano, ne postoje neke posebne vrste avio transporta robe. Ali, ako gledamo u odnosu na uslove pod kojima se roba teretnim avionima prevozi, onda avio prevoz robe može biti.

 1. Generalni (opšti) avio transport robe;
 2. Specijalni (posebni) avio transport robe.

Generalni avio transport robe je jeftinija opcija u odnosu na specijalni avio transport. To je zato što kod opšteg avio transporta robe ne postoje nikakvi posebni uslovi u pogledu prevoza. Odnosno, ne zahteva se da roba bude prevezena u tačno određenom roku ili pod posebnim temperaturnim režimom, dok su dimenzije tereta uobičajene. Primer za ovu vrstu robe jesu odeća i obuća (u kutijama ili paletizovana), računari i računarska oprema, nakit, knjige i slično…

Specijalni avio transport robe, kao što naziv govori, zahteva i posebne uslove prevoza. Na primer, roba mora da bude prevezena u tačno određenom vremenskom periodu ili pod posebnim temperaturnim režimom. Takođe, u specijalni avio transport robe ulazi i roba koja se mora nalazi u odgovarajućem pakovanju ili na drugi određeni način zaštićena (npr, ako je u pitanju transport opasne robe ili životinja). Dakle, posebni avio transport robe podrazumeva:

Firby Logistic – Kvalitetan, brz i efikasan avio transport robe

Kompanija Firby Logistic obavlja i organizuje brz, bezbedan i efikasan avio prevoz robe do bilo koje destinacije u svetu.

Na svakodnevnom nivou već duži niz godina imamo upite u vezi sa avio transportom robe. Zato smo uspostavili i više nego odlične poslovne odnose sa brojnim svetskim avio kompanijama, kako bismo svakom našem klijentu omogućili realizaciju transporta robe u najkraćem mogućem roku. Iz istih razloga, prema svakom klijentu imamo individualan pristup, birajući optimalnu i ekonomičnu rutu prevoza, kako bismo maksimalno smanjili vaše troškove.

Nas odlikuje pouzdanost i tačnost, a avio transport robe, u zavisnosti od potreba klijenata, možemo organizovati kao:

 • Direktan transport (koristeći, dakle, samo ovaj vid prevoza);
 • Kombinovani transport (koristeći kombinaciju vazdušnog i drugih vidova prevoza – drumski, železnički i vodni).

S druge strane, ako mesto gde se roba pruzima nije istovremeno grad u kome se nalazi aerodrom, onda vam nudimo mogućnost multimodalnog prevoza. To znači da se utovar robe vrši na dogovorenoj adresi, prevozi se do aerodroma, a potom se vrši istovar i predaja robe aerodromskom magacinu. Pored toga, uslugu avio prevoza robe vršimo po pirncipu „od vrata do vrata“. Drugim rečima, ako postoji potreba, vašu robu preuzimamo na dogovorenoj adresi, a potom je prevozimo do najbližeg aerodroma. Zatim robu preuzimamo na aerodromu istovara i vršimo njenu isporuku na konačnu adresu primaoca.

Dodatne usluge naše kompanije 

Svim klijentima nudimo i dodatne (prateće) usluge koje olakšavaju i omogućuju brži avio transport robe:

 • Priprema robe za transport i obavljanje pomenute usluge prevoza po principu „od vrata do vrata“;
 • Pakovanje robe, po potrebi;
 • Utovar i istovar robe;
 • Priprema neophodne dokumentacije (dozvola i odobrenja);
 • Carinjenje robe i obavljanje celokupne carinske procedure;
 • Vršenje špediterskih usluga, odnosno obavljanje svih špediterskih radnji koje se tiču uvoznog/izvoznog carinjenja robe;
 • Skladištenje robe;
 • Distribucija i logistika;
 • Izveštavanje svih klijenata, na njihov zahtev, o letu i o statusu robe;
 • Obaveštavanje klijenata o vremenu i mestu prispeća i dostave robe.

Dakle, ako želite da prevezete robu na najbrži, a ujedno bezbedan i siguran način, nudimo vam vrhunsku uslugu avio transporta. Pošaljite nam svoj upit u bilo koje vreme, 24//7, ako ste zainteresovani za saradnju sa nama. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nedoumica ili dilema, budite slobodni da nas pozovete ili pošaljete email.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *