Vodeni prevoz robe - Firby Logistic

Vodeni prevoz robe

Vodeni prevoz robe, kao što sama reč kaže, predstavlja transport robe i tereta vodenim putem. Drugim rečima, u pitanju je transport robe velikim, kargo (teretnim) brodovima morskim, okeanskim, rečnim i jezerskim putem, kao i drugim vodenim putevima (kanalima, recimo).

Vodeni transport robe jeste standardizovana procedura prevoza koju koriste brojne industrije već vekovima unazad. Kroz istoriju, reke su u najvećoj meri zauzimale važan geostrateški položaj za povezivanje ljudi, zajednica i država. Do dana današnjeg, vodeni transport robe zadržao je vitalnu ulogu u stabilizaciji ekonomije jedne države i povećanju njenog BDP-a.

Od industrijske robe, preko motora u automobila, pa sve do tehnoloških i poljoprovridenih mašina… Sva ova roba može se transportovati vodenim putem. Uobičajena je praksa da se u kontejnerima za vodeni transport robe (kontejneri hladnjače) prevozi i lako kvarljiva roba.

Kargo brodovi (tankeri, tramperi, linijski brodovi) prevoze više od 500.000 tona robe gotovo na svakodnevnom nivou. U tom smislu, važno je istaći da se gotovo 90 procenata ukupne svetske robe prevozi vodenim putem i upravo u tome se ogleda veliki značaj vodenog prevoza robe.

Naročito pomorske države, odnosno zemlje čija ekonomija zavisi od vodenog uvoza i izvoza robe, znaju koliko je važno da vodeni prevoz robe funkcioniše bez ikakvih problema.

Vodeni prevoz robe – Koje vrste postoje? 

Generalno posmatrajući, vodeni transport robe može se podeliti u dve osnovne kategorije:

  1. Transport robe unutrašnjim vodenim tokovima;
  2. Morski i okeanski transport robe.

Transport robe unutrašnjim vodenim tokovima

Transport robe unutrašnjim vodenim tokovima predstavlja vodeni prevoz robe rekama, jezerima i kanalima.

Reke su prikladne za prevoz robe manjim brodovima, ali i pojedinim većim plovilima. Pre razvoja drumskog prevoza robe, rečni transport robe predstavljao je jedan od najvažnijih vidova prevoza robe.

Kanali, kao veštački izgrađeni vodeni putevi, zahtevaju velike kapitalne investicije, ali se zato veoma često koriste za prevoz robe. Spomenimo samo značaj Sueckog kanala u Egiptu ili Panamskog kanala u Srednjoj Americi.

Okeanski transport robe

Okeanski i morski transport robe predstavljaju obavezan i nezaobilazan deo međunarodne (spoljne) trgovine. Upravo je ovaj vid vodenog transporta učinio ceo svet jednim velikim tržištem. Na ovaj način prevozi se velika i glomazna roba, putem odgovarajućih i specijalizovanih kontejnera. Ovaj vid transporta ne zahteva nikakva ulaganja u infrastrukuturu, što ga čini ubedljivo najjeftinijim tipom prevoza robe.

Okeanski transport robe se deli na priobalni prevoz robe i prekookeanski transport.

Priobalni prevoz robe jeste jedan od najvažnijih vidova transporta robe sa jednog na drugi kraj pomorske države. U pitanju je jeftin i brz način transporta robe i prikladan je za transport teške i glomazne robe poput uglja, gvožđa, rude i slično.

Prekookeanskim ili pomorskim transportom, roba se prevozi na tri načina: linijskim brodovima, tramperima i tankerima.

Kargo linijskim brodovima, koji imaju regularne, uniformne i fiksne rute, uglavnom se prevozi materijal i roba visokog kvaliteta, ali i kvarljiva roba.

Tramperi su brodovi koji nemaju fiksnu rutu i obično ne isplovljavaju dok se teret ne ukrca u potpunosti. Nisu brzi kao kargo linijiski brodovi, ali su prikladni za prevoz sezonske robe i rasutog tereta.

Tankeri jesu plovila posebno dizajnirana za prevoz nafte, goriva, benzina i drugih sličnih tečnosti. Poseduju veliki utovarni kapacitet i mogu prevoziti 2 do 3 tone nafte.

vodeni prevoz robe

Vodeni prevoz robe – U čemu se sastoje njegove prednosti?

Vodeni prevoz robe obiluje mnogim pogodnostima, zbog čega upravo ovaj vid transporta nikada ne može da bude pogrešan izbor.

  1. Troškovi održavanja vodenog prevoza robe su prilično mali u poređenju sa drumskim ili železničkim transportom robe.
  2. Vodeni transport robe spada u najjeftiniji vid prevoza robe i tereta na dužim relacijama.
  3. U pitanju je jedan od najpogodnijih tipova transporta robe za teške, kabaste i glomazne pošiljke.
  4. Za vreme prirodnih katastrofa, poput poplava ili požara, kada je drumski i železnički saobraćaj u zastoju, sve operacija transporta se mogu obavljati rečnim i npomorskim putem.
  5. Vodeni transport robe ima gotovo najvažnijiu ulogu u međunarodnoj trgovini i međunarodnom transportu robe.
  6. Vodeni prevoz robe uzrokuje relativno malo zagađenja životne sredine.
  7. Kargo brodovi poseduju najveću nosivost tereta, odnosno utovarni kapacitet im je najveći.
  8. Kada želite da prevezete veliku količinu robe, vodeni transport robe jeste jedan od najisplativijih, odnosno najekonomičnijih prevoza.

Firby Logistic – Najsigurniji i najkvalitetniji vodeni transport robe

Ukoliko želite kvalitetan, bezbedan i povoljan vodeni prevoz robe, onda je Firby Logistic pravo mesto za vas. Naša agencija za prevoz robe organizuje transport robe vodenim putem u skladu sa vašim zahtevima, željama, ali i vrstom robe koju želite da pošaljete. Vodeni transport robe, u tom smislu, možemo organizovati kao multimodalni prevoz, u kombinaciji sa avio, železničkim ili drumskim saobraćajem.

Prevoz robe vodenim putem organizujemo bilo gde u svetu, odnosno ka bilo kojoj destinaciji, uz najbržu i najsigurniju realizaciju transporta. Nudimo vam okeanski transport robe, morski prevoz robe, kao i rečni transport robe. Zahvaljujući saradnji sa mnogobrojnim evropskim i svetskim rečnim i morskim lukama, svim klijentima nudimo brz, bezbedan i efikasan vodeni transport robedo bilo koje tačke na planeti Zemlji.

Kompanija Firby Logistic vodi računa o svim aspektima transporta robe, nudeći vam i jedinstvenu uslugu od vrata do vrata. Dakle, vašu robu preuzimamo na dogovorenoj adresi, prevozimo je do najbliže luke, a potom i do krajnje, odsnosno odredišne luke. Posedujemo sve potrebne dozvolje neophodne za prevoz.

Budući da se vodeni transport robe obavlja putem odgovarajućih kontejnera, Firby Logistic prevoz robe organizuje kao:

Pored samog transporta robe, za vas obavljamo i niz drugih propratnih usluga:

Pošaljite nam zahtev za ponudu, a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku. Izaberite Firby Logistic i očekujte maksimalno profesionalnu uslugu.

 

Comments (7)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *