avio transport Firby Logistic 1

Avio transport robe

Avio transport robe predstavlja jedan od najefikasnijih oblika prevoza pošiljki avionskom saobraćajem. Pored kamionskog transporta robe, avio prevoz robe svakako jeste jedan od najtraženijih i najkorišćenijih tipova transporta do najudaljenijih odredišta na bilo kom mestu na planeti. Osim ove pogodnosti, ključna karakteristika, i ujedno prednost ovog vida prevoza, jeste brzina transporta. Tačnije, prevoz robe avionom jeste ubedljivo najbrži vid isporuke robe.

O svim prednostima avio prevoza biće reči nešto kasnije.

Svedoci smo činjenice da svet u svakom smislu – ekonomskom, političko, socio-ekonomskom, kulturološkom, tehnološkom i svakom drugom aspektu – postaje integrisaniji. Potreba za što intenzivnijom, bržom i većom razmenom robe dovela je i do menjanja i ubrzanja načina transporta robe i tereta. Recimo, kontejnerski i železnički transport robe jesu ekonomični i efikasni vidovi prevoza. Međutim, u smislu podsticanja ubrzanja razvoja globalne ekonomije, ova dva vida saobraćaja i dalje znatno kaskaju za avio transportom. Avio saobraćaj se iskustveno pokazao kao najefektniji u ovom pogledu.

Statistika je nedvosmislena:

 • Avio transport robe u proseku na godišnjem niovu ima udeo oko 35 odsto ukupnog globalnog prevoza svih vrsta pošiljki (i ovaj procenat nastavlja da raste);
 • Teretni (kargo) avioni mogu izvršiti internacionalnu ili interkontinentalnu isporuku robe za samo jedan dan;
 • Godišnje se u proseku putem avio saobraćaja transportuje oko 10.000.000 tona najraznovrsnije robe;
 • Pouzdanost, brzina i bezbednost ovog vida transporta učinila je da se svake godine avionom preveze roba u vrednosti većoj od 6 miljardi dolara!

Avioni, kao najefikasnija transporta sredstva današnjice, prevoze najrazličitiju robu i opremu. Ta roba se kreće od potrošačke elektronike, preko medicinskih i farmaceutskih produkata, sve do kućnih ljubimaca. Ako vam je neophodna brza i hitna isporuka robe, a u dliemi ste šta izabrati – avio ili pomorski transport, nećete nikako pogrešiti ako izaberete avio prevoz.

Avio transport – Koje su prednosti ovog oblika prevoza?

Hajmo sada da pogledamo koje su to pogodnosti i benefiti ovog oblika prevoza za vaše poslovanje

avio transport Firby Logistic 2

Foto: Pixabay/Ilustracija

NAJBRŽI OBLIK PREVOZA ROBE

Kao što smo na početku istakli, velika brzina isporuke robe ka bilo kojoj destinaciji glavna je pogodnost ovog vida saobraćaja. Avio prevoz robe, dakle, predstavlja najbrže transportno rešenje, u poređenju sa ostalim tipovima transporta (drumski, vodni, železnički). Upravo zato, kargo avioni su najbolji izbor za transport robe na najudaljenijim destinacijama. Jednostavno je – brzina teretnih aviona u proseku iznosi oko 900 kilometara na sat.

Ukoliko hitnost isporuke, odnosno otpremanje robe u najkraćem mogućem roku igra ulogu u transportu vaše robe, avio transport treba da bude vaš jedini izbor. Ovde se u prvoj liniji podrazumeva transport lako kvarljive robe, odnosno robe za koju postoji rizik od gubitka kvaliteta ako se ne isporuči u kratkom vremenskom roku. U lako kvarljivu robu ulazi meso i mesni proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, voće i povrće, medicinski i farmaceutski proizvodi i drugo.

BEZBEDNOST I PRECIZNOST ISPORUKE

Pored brzine, avio prevoz robe odlikuje tačnost, pouzdanost i najviši nivo sigurnosti. Letovi su egzaktni, sa aerodroma ukrcaja avioni polaze u tačno određeno vreme i stižu u tačno određeno vreme na aerodrom iskrcaja. Avio kompanije se strogo drže rasporeda letova. Rezultat toga jeste tačno vreme isporuke vaše pošiljke na tačno određenom mestu. Ovo je posebno slučaj ukoliko se transport robe obavlja kao usluga „od vrata do vrata“. Na taj način, zadovoljeni su interesi i pošiljaoca i primaoca robe.

MAKSIMALNA ZAŠTITA POŠILJKI

Ono što treba naglasiti jeste da je avio transport svakako jedan od najbezbednijih oblika prevoza. Već smo rekli da je, zbog brzine, ovaj oblik transporta prikladan za transport kvarljive robe. Osim toga, teretni avioni neretko prevoze dragocenosti, umetničke slike, umetnine, kao i brojnu drugu robu velike vrednosti. I upravo je to veliki i jasan indikator maksimalne bezbednosti i zaštite sadržaja robe pre, za vreme i nakon transporta.

Takođe, tokom prevoza, vašom robom se nimalo ili minimalno upravlja. Na aerodromima je uvek prisutna striktna kontrola robe, dok se većina robe carini u roku od samo nekoliko časova. Jednostavno, ukoliko želite da kvalitet vaše pošiljke ostane isti u svakom trenutku transporta – od pripreme do isporuke na krajnjoj adresi, avio prevoz je pravo rešenje za vas.

ISPORUKA ROBE NA BILO KOM KRAJNJEM ODREDIŠTU 

Procenjuje se da na svetu postoji otprilike 17.600 komercijalnih aerodroma, dok istovremeno postoji oko 855 aktvnih luka (pristaništa) za brodove. Drugim rečima, avio transport vam nudi znatno više mogućnosti i potencijala za isporuku u odnosu na bilo koji drugi oblik prevoza. Iako su rute za drumski, železnički i vodni transport izuzetno dobro infrastrukturno razvijene i povezane, u ovim transportnim mrežma su neretko izostavljene neke udaljene destinacije ili manje države.

S druge strane, transportna mreža brojnih avio kompanija još je razgranatija i razvijenija, čime se ovim oblikom prevoza pokriva gotovo ceo svet! Rezultat jeste mogućnost otpremanja i isporuke robe na gotovo bilo kojoj destinaciji na Zemlji. Ovo je naročito važno kada se vaša pošiljka prevozi po principu „od vrata do vrata“.

ISPLATIVOST NA DUŽE STAZE

Činjenica je da avio transport nije jeftiniji izbor za prevoz u odnosu sa drugim obicima saobraćaja, posmatrano na jednokratnu isporuku ili na kraći rok. Međutim, dugoročno posmatrano, i te kako avio prevoz može biti isplativo i ekonomično rešenje.

 • Lakša ambalaža i manje pakovanje za avio pošiljke, u poređenju sa ostalim vidovima transporta;
 • Brza isporuka i kraće vreme transporta gotovo da eliminiše potrebu za skladištenjem robe;
 • Niže premije osiguranja;
 • Ušteda novca na dodatnim uslugama pakovanja i skladištenja;
 • Ušteda novca na troškovima osiguranja.

MOGUĆNOST PRAĆENJA STATUSA ROBE

Proverene i licencirane kompanije za organizaciju i transport robe uvek nude mogućnost praćenja statusa avionske pošiljke. Osim toga, uvek možete pronaći podatke o broju leta, vremenu poletanja i sletanja aviona. Ove kompanije vam takođe pružaju informacije o tačnoj lokaciji aviona u stvarnom vremenu, kao i o kvalitativnom stanju vaše robe.

Koje su vrste/oblici avio prevoza robe? 

avio transport Firby Logistic 3

Foto: Pixabay/Ilustracija

Uopšteno posmatrano, ne bi moglo da se kaže da postoje neki posebni tipovi avio transporta. Međutim, iz ugla uslova transporta i robe koju kargo avioni prevoze, avio transport se deli na:

 • Generalni (opšti) avio prevoz robe;
 • Specijalni (posebni) avio prevoz robe.

Opšti, odnosno generalni avio transport robe je ekonomičnija opcija u poređenju sa posebnim, odnosno specijalniom avio preovozom. Kod generalnog avio prevoza ne postoje bilo kakavi posebni uslovi koji se tiču transporta robe. Tačnije, ne postoji bilo kakav zahtev za prevozom robe u tačno određenom periodu ili pod specijalnim temperaturnim režimom. Kod generalno avio preovza, veličina avio pošiljke je standardizovana. Neki od primera ovog oblika prevoza uključuju, recimo, transport knjiga, nakita, računara i računarske opreme, obuće, odeće i slično.

Kod posebnog avio transporta robe postoje i posebni uslovi prevoza. U tom smislu, pošiljka se mora isporučuti u tačno određenom vremenskom roku ili pod specijalnim temperaturnim režimom. Specijalni avio prevoz robe čini i transport robe koja se mora naći u adekvatnom pakovanju ili biti na drugi određeni način zaštićena (transport kućnih ljubimaca, transport opasne robe…). U posebni avio prevoz ulazi:

Firby Logistic – Za maksimalno efikasan, bezbedan i kvalitetan avio transport vaše robe

Firby Logistic, kao kompanija specijalizovana za organizaciju i transport robe, obavlja i organizuje brz, kvalitetan i efikasan avio transport do i sa bilo koje destinacije na svetu!

Posedujemo višedecenijsko iskustvo u organizaciji avionskog transporta robe, a tokom godina rada i uz tačnost i pouzdanost usluga koje pružamo, stekli smo veliki broj izuzetno zadovoljnih klijenata. Na naše zadovoljstvo, taj broj samo nastavlja da raste! U stanju smo da za svakog klijenta organizujemo i realizujemo avio transport robe do/sa bilo kog odredišta, zahvaljujući uspešnoj poslovnoj saradnji sa brojnim svetskim avio kompanijama. Za svakog klijenta detaljno razrađujemo plan prevoza, ali i biramo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta, u cilju smanjenja vaših troškova.

Poštujući zahteve i potrebe kljenata, avio transport robe možemo organizovati kao:

 • Direktan transport. U ovom slučaju koristimo samo ovaj oblik prevoza. Na ovaj način smanjuju se vreme i troškovi transporta, jer ne postoji prepakivanje i pretovar robe;
 • Kombinovani transport. U ovom slučaju koristimo kombinaciju avio sa drugim oblicima transporta – drumski, železnički i vodni/kontejnerski. Ovo je odično rešenje za duže internacionalne i interkontinentalne relacije (međunarodni transport).

Ukoliko mesto gde se roba preuzima nije ujedno i grad u kome se nalazi aerodrom, nudimo vam uslugu multimodalnog prevoza. Drugim rečima, roba se utovara na dogovorenoj adresi, prevozi se do aerodroma ukrcaja, a potom se roba istovara i predaje aerodromskom magacinu. Sem toga, uslugu avio prevoza robe obavljamo i po pirncipu „od vrata do vrata“. To znači da vašu robu preuzimamo na dogovorenoj adresi, a zatim je transportujemo do najbližeg aerodroma. Robu, potom, preuzimamo na aerodromu iskrcaja isporučujući je na krajnju adresu primaoca.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente

Pored osnovne usluge avio transporta robe, svim klijentima nudimo i dodatne (prateće) usluge koje pojednostavljuju proceduru prevoza. U ove usluge, između ostalih, ulaze:

Prema tome, ukoliko vam je neophodno da vaša pošiljka bude prevezena na najbrži i istovremeno bezbedan način, Firby Logistic vam nudi prvoklasnu uslugu avio prevoza. Budite slobodni da nam pošaljete svoj upit bilo kada, 24/7, ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa nama. Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja, nedoumica ili dilema, ne ustručavajte se da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Comments (3)

 1. Avio prevoz robe kao i putnika je u danasnje vreme nesto sto je najefikasnije, najpovoljnije i definitivno najbrze. Srecom te je pandemija prosla i sve se manje vise vratilo u normalu. Ono sto me je skoro odusevilo kada sam sleteo na novi istanbulski aerodrom je to sto sam primetio na svim ulazima fotokataliticke preciscivace vazduha a u razgovoru sa ljubaznom sluzbenicom Turkish airlinesa rekla mi je da je to sada ustaljena praksa i za same kabine aviona.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *