transport robe Norveška Firby Logistic 1

Transport robe Norveška

Ukoliko vaša kompanija sarađuje sa firmama iz Norveške, onda će vas sigurno zanimati zbog čega je kamionski transport robe Norveška odličan vid prevoza do/iz ove zemlje. Saznajte zbog čega je pun utovar kamiona jedna od najboljih opcija za transport robe na relaciji Srbija – Norveška. Otkrivamo vam i na koji način ovaj vid prevoza (solo vozilo) može poboljšati kvalitet vašeg poslovanja.

Norveška je država u Severnoj Evropi čija se kopnena teritorija prostire na zapadnom i najsevernijem delu Skandinavskog poluostrva. Arktičko ostrvo Jan Majen i arhipelag Svalbard takođe čine deo ove nordijske zemlje. Norveška zauzima površinu od 385.207 kilometara kvadratnih i u ovoj državi živi malo više od 5.400.000 stanovnika. Na istoku se graniči sa Švedskom, na severo-istoku sa Finskom i Rusijom, dok moreuz Skagerak čini južnu granicu ove zemlje. Norveška ima prostranu obalu koja je okrenuta ka severu Atlantskog okeana i Barencovom moru. Glavni i najveći grad Norveške je Oslo.

Notorna je činjenica da je Norveška, ekonomski posmatrano, jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu. Koa visoko-industrijalizovana država, Norveška ima drugi najveći BDP po glavi stanovnika među evropskim državama, odmah nakon Luksemburga. U strukturi BDP-a, najveći deo odlazi na uslužni sektor (60 odsto), industrija čini 38 odsto, dok poljoprivreda sa ribarstvom čini 2 odsto.Takođe, Norveška se rangira kao druga najbogatija zemlja na svetu u novčanoj vrednosti, sa najvećom rezervom kapitala po glavi stanovnika u odnosu na bilo koju drugu naciju. Poznatija kao država blagostanja, sa visoko-razvijenim tržištem, ne treba da čudi zbog čega transport robe Norveška iz dana u dan beleži konstantan rast.

Najbolji oblik transporta robe na relaciji Srbija – Norveška

Otkrićem nafte, 60-ih godina prošlog veka, prvireda ove zemlje počinje naglo da se razvija. Norveška je jedan od najvećih izvoznika ribe i morskih proizvoda. Najveća prirodna bogatstva ove zemlje su bakar, cink, nikl, gas, gvožđe… Takođe, Norveška je treći najveći izvoznik nafte u svetu, a četvrti najveći izvoznik nikla.

transport robe Norveška Firby Logistic 2

Prema zvaničnim podacima, Norveška je jedan od najvećih bilateralnih donatora u Srbiji. Od januara do oktobra 2021. godine, robna razmena između naše dve države iznosila je 118.35 miliona evra. Udeo u izvozu iznosio je 18.5 miliona evra, dok je udeo u uvozu robe iznosio 99.84 miliona evra. Ovo je značajan skok u robnoj razmeni na relaciji Srbija – Norveška, imajući u vidu da je tokom 2020. godine ova cifra iznosila 77 miliona dolara.

Iz svega navedenog, postavlja se pitanje – koji je najbolji vid prevoza robe na relaciji Srbija – Norveška? Praksa je pokazala da je to multimodalni transport robe, čiju glavnu okosnocu čini drumski transport robe. Tačnije, kamionski transport robe Norveška jedan je od najpogodnijih i najekonomičnijih vidova prevoza do/iz ove severno-evropske države. Više je razloga za to:

 • Na ovaj način roba se brzo i jednostavno doprema do bilo koje destinacije u Norveškoj;
 • Ovaj vid prevoza prikladan je za uslugu transporta po principu „od vrata do vrata“;
 • Direktan transport robe do krajnjeg odredišta u Norveškoj, nakon što vaša pošiljka uđe na tržište ove zemlje;
 • Minimalno rukovanje/upravljanje robom za vreme transporta, što povećava nivo zaštite njenog sadržaja;
 • Ekonomičan, finansijski isplativ vid prevoza;
 • Isporuka pošiljke u najkraćem mogućem roku, čime se štite ekonomski interesi kako pošiljaoca, tako i primaoca robe.

Dakle, drumski (kamionski) prevoz robe Srbija – Norveška predstavlja sigurnu i pouzdanu opciju za transport.

Transport robe Norveška – Prednosti punog utovara kamiona

Treba istaći i to da kamione, u odnosu na železnički, avio ili pomorski saobraćaj, karakteriše visok stepen fleksibilnosti. Tačnije, ova prevozna sredstva prilagođavaju se zahtevima i specifikacijama pošiljaoca po pitanju vrste robe, kao i njene težine, kubikaže ili dimenzija. Dakle, ako angažujete proverenu i licenciranu kompaniju za organizaciju i transport robe, možete otpremiti različite vrste, odnosno tipove pošiljki. Govorimo o transportu opasne (ADR) robe, transportu lako kvarljive robe, vangabaritnom transportu, frigo transportu i sl.

Jedan od najboljih vidova kamionskog transporta robe do/iz Norveške jeste putem sistema punog utovara kamiona (solo vozilo). U pitanju je tzv. FTL (Full Truck Load) transport robe. To znači da roba jedne kompanije (pošiljaoca) popunjava kompletni tovarni prostor kamiona. Tačnije, jedan kamion (odnosno više njih, u zavisnosti od količine robe/pošiljke) prevozi do/iz Norveške robu isključivo jednog pošiljaoca. Za razliku od FTL transporta, postoji i tzv. LTL transport (Less Than a Truckload) kamionski prevoz. LTL transport (zbirni prevoz robe) podrazumeva konsolidaciju, odnosno grupisanje više pošiljki od više različitih pošiljalaca u jednom kamionu.

transport robe Norveška Firby Logistic 3

Sistem punog utovara koristi se, u najvećem broju slučajeva, kada se transportuju teže, veće ili kabaste pošiljke. Kada je količina robe dovoljna da popuni celokupni kapacitet tovarnog prostora kamiona, sistem punog utovara pokazao se u ovom slučaju kao najpogodniji oblik prevoza.

Prema tome, ako treba do/iz Norveške da bude transportovana veća količina robe, FTL prevoz je idealno rešenje za vas. Pogledajmo sada neke od benefita ovog vida kamionskog prevoza.

Prednosti kamionskog prevoza robe po sistemu punog utovara

 • Veći utovarni kapacitet;
 • Prikladan vid prevoza za glomazne, veće, teže i/ili kabaste pošiljke;
 • Efikasnost transporta. Kao što smo istakli, kamion koji transportuje vašu robu po sistemu punog utovara, otprema je direktno i bez odlaganja do krajnje destinacije, odnosno primaoca. Zato su i rokovi za isporuku robe kraći, odnosno tranzitno vreme je brže.
 • Bez limita u pogledu težine ili veličine robe, posmatrano iz ugla prevoznika. Naime, u određenim slučajevima, kada je količina robe takva da zauzima manji tovarni kapacitet kamiona ili je ona manjih dimenzija, prevoznici neće otpremiti tu robu sve dok utovarni prostor kamiona ne bude kompletno popunjen. Naravno, ovo ne mora uvek da bude slučaj. Takođe, ako se otprema roba koja po svojoj zapremini ili dimenzijama prevazilazi zapreminu utovarnog prostora kamiona, onda se ostatak robe pakuje i prevozi drugim kamionom.
 • Ekonomičnost prevoza. Neretko se dešava da prevoznici nude i manje transportne tarife kada se roba prevozi po ovom sistemu.
 • Odlična opcija za transport osetljive robe;
 • Bezbednost transporta. Napomenuli smo da se vaša roba neposredno i bez odlaganja isporučuje na krajnju destinaciju. Posledica toga jeste minimalno rukovanje robom pre, za vreme i nakon transporta, što povećava stepen njene zaštite.

Firby Logistic – Kvalitetan i bezbedan transport robe Norveška

Firby Logistic je specijalizovana kompanija koja se bavi organizacijom i transportom robe. U našoj standardnoj ponudi već dugi niz godina nalazi se transport robe Norveška. Zato mi svakom klijentu nudimo uslugu brzog, bezbednog i efikasnog prevoza robe na relaciji Srbija – Norveška. Naše dugogodišnje iskustvo, kao i uspešna poslovna saradnja sa agentima i partnerima širom sveta, omogućuju nam da jednostavno i kvalitetno transportujemo vašu robu do/iz Norvšeke sa bilo koje destinacije!

Zahvaljujući i više nego odličnim poslovno-partnerskim odnosima, kao i kontinuiranim ulaganjima u transportna sredstva i opremu, Firby Logistic je u stanju da ispuni sve potrebe i zahteve klijenata kada je u pitanju transport robe do/iz Norveške. Za svakog klijenta biramo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta, kako bismo vam maksimalno smanjili troškove prevoza.

Nudimi vam transport konvencionalnih (standardnih) tereta – paletizovanih ili nepaletizovanih – kao i transport specijalnih tereta. Drugim rečima, sa nama i uz nas možete se osloniti na transport opasnih materija (ADR roba), transport vangabaritne robe, kao i transport smrznute robe hladnjačama.

Poštujući svaki zahtev i potrebe klijenata, transport robe do/iz Norveške možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristi se samo jedan vid transporta (drumski, železnički, avio ili vodni prevoz), čime se značajno smanjuju troškovi i vreme transporta.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju vrši se kombinacija navedenih vidova saobraćaja, što predstavlja jedan od najboljih načina za međunarodni transport robe na duže relacije kakva je, između ostalih, Srbija – Norveška.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj vid transporta može biti organizovan kao kombinovani ili direktni transport. Naročito bismo ovde izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog transporta robe kada treba prevesti manju količinu robe.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente 

Pored usluge transporta, Firby Logistic obavlja selidbe stambenih i poslovnih prostora do/iz Norveške putem specijalizovanih vozila.

S druge strane, svim klijentima nudimo i dodatne (prateće) usluge koje pojednostavljuju celokupnu proceduru transporta do/iz Norveške.

 • Pakovanje robe i priprema za transport;
 • Preuzimanje robe na dogovorenoj lokaciji i isporuka pošiljke do krajnjeg odredišta (usluga transporta po principu „od vrata do vrata“);
 • Utovar, pretovar i istovar robe;
 • Pribavljanje neophodnih dozvola i odobrenja, kao i priprema dokumentacije za međunarodni transport robe;
 • Carinjenje robe i obavljanje kompletne carinske procedure;
 • Špedicija i špediterske usluge;
 • Distribucija i logistika;
 • Skladištenje robe;
 • Izveštavanje klijenata, na njihov zahtev, o statusu i trenutnom stanju robe;
 • Obaveštavanje klijenata o mestu i vremenu prispeća robe;

Ne ustručavajte se da nam u bilo kom trenutku, 24/7, pošaljete svoj upit, ukoliko želite efikasan i kvalitetan transport robe Norveška. Ako imate bilo kakvih neodumica, pitanja ili dilema, budite slobodni da kontaktirate sa nama. Naše stručno i ljubazno osoblje će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Comments (1)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *