transport robe Finska Firby Logistic 1

Transport robe Finska

Ako vaša kompanija poslovno sarađuje sa jednom ili više firmi iz Finske, svakako da će vam biti neophodan efikasan, brz i kvalitetan transport robe Finska. Otkrićemo vam zbog čega je kamionski prevoz robe Finska najbolji oblik transporta do i iz ove skandinavske države. Saznajte na koji način vaša kompanija može znatno profitirati u slučaju kamionskog transporta robe na relaciji Srbija – Finska.

Finska je nordijska država koja se nalazi u Severnoj Evropi. Graniči se sa Švedskom na severozapadu, Norveškom na severu i Rusijom na istoku. Na njenoj zapadnoj granici nalazi se Botnički zaliv, dok se na jugu, gde gleda na Estoniju, graniči sa Finskim zalivom. Finska se prostire na površini od 338.455 kvadratnih kilometara, a u ovoj državi živi oko 5.5 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad Finske je Helsinki koji sa susednim gradovima, Espoo, Kauniainen i Vantaa formira veće metropolitsko područje.

Sve do 50-ih godina prošlog veka, Finska je bila pretežno agrarna država. Nakon Drugog svetskog rata, Finska se izuzetno brzo industrijalizovala i razvila naprednu ekonomiiju. U ovom periodu, Finska je istovremeno izgradila ekstenzivnu državu blagostanja zasnovana na čuvenom nordijskom, odnosno skandinavskom modelu.

Kada je privreda Finske u pitanju, proizvodnja po glavi stanovnika jednaka je proizvodnji i u drugim razvijenim državama Evrope, kao što su Francuska, Nemačka, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Najveći udeo u BDP-u ove države čini uslužni sektor (66%), a potom slede proizvodnja i prerađivačka industrija (31%). U spoljnoj trgovini, uvozu i izvozu robe, ključni privredni sektor Finske jeste proizvodnja. Treba spomenuti da Finska ima značajne resurse drveta, minerala (gvožđe, hrom, bakar, nikl, zlato) i slatke vode.

Drvoprerađivačka industrija najrelevantniji je segment finske proizvodnje i privrede. Papir, drvna masa i drvni proizvodi čine oko 40 dosto finskog izvoza. S druge strane, na stani uvoza jesu mašine, gvožđe, transportna oprema, benzin, hemikalije i slično.

Šta podrazumeva kamionski transport robe Finska? 

Na osnovu uvoda mogli smo da vidimo da je Finska atraktivna lokacija za uvoz i izvoz robe, odnosno da je transport robe Finska izuzetno razvijen. Prema zvaničnim podacima, robna razmena između Srbije i Finske u 2020. godini izosila je oko 149.3 miliona evra. Od toga, izvoz iz Srbije u Finsku iznosio je 25.6 miliona evra, a uvoz 124.24 miliona evra.

transport robe Finska Firby Logistic 2

U praksi se pokazalo da je za robnu razmenu između Srbije i Finske najefikasniji drumski prevoz robe Finska. Tačnije, ovaj oblik prevoza odnosi se na prevoz robe kamionom od i do Finske. ovaj vid transporta robe na relaciji Srbija – Finska donosi brojne prednosti i za pošiljaoca i za primaoca robe.

 • Vaša roba se brzo, lako i efektno isporučuje do bilo koje destinacije u Srbiji, odnosno Finskoj;
 • Najbolje rešenje prevoza za uslugu transporta robe po principu „od vrata do vrata“;
 • Sjajno rešenje za direktni transport robe. Onog trenutka kada se vaša roba nađe na tržištu Srbije, odnosno Finske, ona se direktno i bez odlaganja otprema do krajnjeg odredišta i adrese primaoca;
 • Vašom pošiljkom se za vreme transporta minimalno upravlja, čime kamionski transport robe Finska nudi veći nivo bezbednosti;
 • Vaša pošiljka se isporučuje u najkraćem roku;
 • Praktičan, pouzdan i ekonomičan vid transporta.

U poređenju sa avio, železničkim i vodnim transportom, kamione, kao transportna sredstva, karakteriše fleksibilnost. To znači da se kamioni (šleperi), u skladu sa zahtevima pošiljaoca, prilagođavaju vrsti robe, njenoj kubikaži, veličini i težini. Do i iz Finske može se organizovati i realizovati vangabaritni transport robe, transport opasne (ADR) robe, frigo transport robe, transport lako kvarljive robe i slično.

Postoje dva oblika kamionskog transporta robe Finska:

 • FTL prevoz robe kamionom Finska (pun utovar);
 • LTL transport robe kamionom Finska (zbirni transport).

Prevoz robe Finska – Pun utovar

FTL (Full Truck Load) transport robe Finska podrazumeva prevoz pošiljki po principu punog utovara (solo vozilo). U ovom slučaju roba jednog pošiljaoca popunjava kompletni tovarni prostor jednog ili više kamiona (u zavisnosti od količine robe). Dakle, jedan pošiljalac zakupljuje celokupni tovarni prostor kamiona (šlepera) za svoju robu, što znači da jedan ili više kamiona prevoze robu isključivo jedne kompanije. FTL sistem punog utovara Finska koristi se kada je potrebno prevesti veću, kabastu ili težu robu. Sem toga, pun utovar robe Finska pogodan je kada je neophodno isporučiti robu čija je količina dovoljna da ispuni celokupi utovarni kapacitet kamiona.

Prednosti transporta robe Finska po sistemu punog utovara

 • Lak i jednostavan transport težih, kabastijih i glomaznih pošiljki;
 • Utovarni kapacitet kamiona je veći;
 • Maksimalna efikasnost transporta. Kako smo već naglasili, kamion direktno prevozi vašu pošiljku do adrese primaoca robe. Na taj način, vreme isporuke je brže, odnosno rokovi za otpremu robe su znatno kraći;
 • Nema ograničenja u pogledu težine ili dimenzija robe, posmatrano iz perspektive prevoznika. Ponekad će se dogoditi da količina robe koja se šalje bude manja od utovarnog prostora kamiona. Desiće se možda i da veličina pošiljke bude manja od dimenzija kapaciteta kamiona. U ovim i sličnim slučajevima prevoznici često neće prevesti robu sve dok utovarni prostor kamiona ne bude kompletno ispunjen. Svakako, tada možete optirati za opciju zbirnog transporta robe Finska. S druge strane. ako je potrebno prevesti robu koja, prema svojoj veličini ili zapremini, prevazilazi tovarni prostor jednog kamiona, ostatak robe se lako može transportovati drugim kamionom.
 • Ekonomičnost. Često se dešava da prevoznici u sistemu punog utovara nude manje prevozničke tarife;
 • Sjajno rešenje za transport osetljive robe;
 • Bezbednost. Kao što smo rekli, za vreme transporta vašom robom se minimalno rukuje jer se ona direktno otprema do krajnje destinacije. Samim tim će biti i veći nivo zaštite sadržaja vaše robe tokom prevoza.

Zbirni transport robe Finska (LTL prevoz)

LTL (Less Than a Truckload) kamionski transport robe Finska podrzaumeva da vaša roba, za razliku od FTL prevoza, ispunjava samo deo utovarnog kapaciteta kamiona. Iz ovog razloga, vaša roba se šalje u posebnim paletama, zbog čega je LTL prevoz robe Finska odlično rešenje za prevoz reativno manjih pošiljki, odnosno manje količine robe. Drugi naziv za ovaj oblik prevoza jeste pomenuti zbirni transport robe na relaciji Srbija – Finska.

 

Ključna odlika zbirnog transporta robe jeste to da se roba više pošiljalaca grupiše (konsolidacija) u utovarnom prostoru istog kamiona. Rezultat toga jeste smanjenje ukupnih troškova i cene transporta. U praksi, ovo smanjenje možete biti i do 30 odsto. Dakle, finansijska isplativost jedna je od glavnih prednosti LTL prevoza robe Finska.

Prednosti LTL kamionskog transporta robe Finska

 • Brzina. S obzirom na to da vaša roba ispunjava samo deo tovarnog prostora kamiona, ne morate da čekate da kompletan kapacitet ovog transportnog sredstva bude popunjen kako bi transport bio izvršen. Na taj način, isporuka pošiljke realizuje se u relativno kraćem vremenskom periodu.
 • Sigurnost transporta. Pre transporta robe do/iz Finske, vaša pošiljka se pakuje u specijalne palete ili zaštitne sanduke. Osim toga, na vašu robu se stavljaju posebni zaštitni omoti kako bi se povećao stepen njene bezbednosti. Međutim, ukoliko želite da maksimalno osigurate zaštitu svoje pošiljke pre, za vreme i nakon transporta, onda je neophodno da angažujete licenciranu, proverenu i pouzdanu kompaniju za organizaciju i transport robe.
 • Ekonomičnost. Ne samo da delite utovarni prostor kamiona sa drugim pošiljaocima, već sa njima delite i troškove prevoza. Vi plaćate zakup samo dela utovarnog kapaciteta kamiona u kojem se nalazi vaša pošiljka. Sem toga, kada se roba više različitih kompanija konsoliduje u istom transportnom sredstvu, dolazi i do smanjenja ukupne količine goriva koje je potrebno za transport robe Finska.
 • Ostale pogodnosti. Ukoliko unajmite specijalizovanu kompaniju za transport robe, moći ćete u svakom trenutku da saznate lokaciju kamiona i status svoje robe u realnom vremenu. Grupisanje pošiljki u istom kamionu za posledicu ima smanjenje karbonskog otiska, odnosno emisije štetnih gasova. Na putu će biti manje vozila u odnosu na slučaj kada bi se svaka pošiljka transportovala posebnim prevoznim sredstvima. Na taj način, LTL prevoz robe Finska je environment-friendly rešenje, budući da se na ovaj način smanjuje zagađenje životne sredine.

Firby Logistic – Kvalitetan i efikasan transport robe do/iz Finske

Kompanija Firby Logistic u svojoj standardnoj ponudi, još od osnivanja firme, svim lijentima nudi brzu, sigurnu i kvalietnu uslugu transporta robe do i iz Finskepo konkurentnim cenama! Vršimo i organizujemo efikasan, povoljan i kvalitetan transport robe Finska! Za svakog klijenta individualno detaljno razrađujemo plan transporta, birajući optimalnu i ekonomičnu rutu, kako bismo vam maksimalno smanjili troškove prevoza. Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu u transportu robe i kompletnoj posvećenosti zadovoljstvu klijenata, stekli smo veliki broj lojalnih klijenata, uz svakodnevne zahteve za ponudu!

Tokom godina poslovanja, uspostavili smo odličnu poslovnu saradnju sa brojnim agentima i partnerima iz celog sveta. Zato smo u stanju da organizujemo i obavimo brz, efikasan i jednostavan transport robe Finska iz bilo kog dela sveta! Uslugu transporta robe između Finske i bilo kog drugog mesta na svetu možemo organizovati u najkraćem mogućem roku, zahvaljujući ovoj saradnji!

Kontinuirano i konstantno ulažemo u najsavremeniju transportnu opremu, ljudstvo, vozni park i mehanizaciju, kako bismo mogli svakom klijentu da obezbedimo pouzdan i proveren transport robe do Finske, odnosno transport robe iz Finske. Upravo zato možemo ispuniti čak i najdelikatnije zahteve klijenata kada je u pitanju prevoz robe do/iz Finske.

Nudimo vam transport konvencionalnih tereta – paletizovanih ili nepaletizovanih – kao i transport specijalnih tereta. Drugim rečima, naše usluge, između ostalog, uključuju transport opasnih materija, transport tobe hladnjačama, kao i transport vangabaritnog tereta.

Organizacija i transport robe Finska 

Poštujući zahteve klijenata, ali i imajući u vidu vrstu robe koja se prevozi, dogovorene rokova, mesta za utovar i istovar robe, transport robe Finska, pored drumskog, možemo organizovati i kao avio, železnički i pomorski transport. U želji da svim klijentima omogućimo najekonomičniji transport robe Finska, ovaj prevoz možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid transporta (drumski, železnički, avio ili vodeni transport). Na ovaj način klijentima smanjujemo troškove i vreme neophodno za transport, budući da se eliminiše dodatni pretovar i prepakivanje robe.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju kombinujemo navedene vidove transporta. Ovo je jedno od najbojih rešenja za međunarodni transport robe na dužim relacijama, kao što je između Srbije i Finske, jer se smanjuju troškovi prevoza i skraćuje vreme isporuke robe.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj oblik transprota, u skladu za potrebama i zahtevima klijenata, možemo organizovati kao direktni ili kombinovani transport. Ovde bismo naročito izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog transporta robe. Ovo je najpogodniji oblik transporta kada je neophodno prevesti manje količine robe, budući da klijent ne plaća najam celog kontejnera ili transportnog sredstva.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente

Pored osnovne usluge transporta robe do/iz Finske, svim klijentima nudimo i prateće usluge koje olakšavaju celokupnu proceduru transporta.

Ako vam je prioritet vrhunski, bezbedan i kvalitetan transport robe Finska, onda budite slobodni da nam pošaljete svoj zahtev za ponudu bilo kada, 24/7. Ukoliko imate bilo kojih dodatnih pitanja i nedoumica kada je u pitanju transport robe Srbija – Finska, ne ustručavajte se da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *