transport robe Belgija Firby Logistic 1

Transport robe Belgija

Transport robe Belgija, kao što sam naziv govori, predstavlja prevoz robe na relaciji Srbija – Belgija. Kao i bilo koji drugi oblik transporta, da bi bio uspešan, i prevoz robe Belgija mora biti izvršen i organizovan na siguran, brz i kvalitetan način. Zato se ovde nameće pitanje – koji je najbolji vid transporta robe do/iz Belgije? Saznajte više u našem blogu.

Belgija je država koja se nalazi u Zapadnoj Evropi. Graniči se sa Holandijom na severu, Nemačkom na istoku, a Luksemburgom na jugoistoku. Njenu jugozapadnu granicu čini Francuska, dok se Severno more nalazi na severozapadu ove države. Prostire se na površini od 30.689 kilometara kvadratnih. U Belgiji živi više od 11.5 miliona stanovnika. To ovu državu čini šestom najgušće naseljenom državom u Evropi, odnosno 22. u svetu. Glavni grad je Brisel, a ostali veći centri su Gent, Antverpen, Šarlroa, Briž, itd.

Belgija je jedna od zemalja osnivača Evropske unije, dok je Brisel sedište brojnih institucija EU, kao što su Evropska komisija, Savet Evropske unije i Evropski savet. Pored toga, Brisel je jedno od dva sedišta Evropskog parlamenta (drugi se nalazi u Strazburu).

Treba istaći da je Belgija, ekonomski posmatrano, veoma razvijena zemlja sa visokim životnim standardom i visokim prihodima po glavi stanovnika. Tačnije, globalizovana ekonomija ove države, kao i njena transportna infrastruktura, povezana je sa ostatkom cele Evrope. Zbog toga svega, ne treba da čudi zbog čega transport robe Belgija iz godine u godinu beleži konstantan rast, bez tendencija za opadanjem. Sve u svemu, Belgija predstavlja izrazito atraktivnu lokaciju za uvoz i izvoz robe.

Drumski transport robe Belgija kao najbolji način prevoza

Belgija najviše uvozi sirovine, mašine i opremu, sirove dijamante, hemikalije, farmaceutske i prehrambene proizvode. S druge strane, najveći udeo u izvozu robe ove države čine gotovi dijamanti, metali, proizvodi od metala, razne hemikalije i slično.

Kada su u pitanju ekonomski odnosi sa Srbijom, prema zvaničnim podacima, saradnja između naše dve zemlje odvija se najviše kroz robnu razmenu. U 2020. godini ostvarena je robna razmena u iznosu od 668 miliona evra. Dok je u periodu od januara do oktobra 2021. godine ova razmena dostigla vrednost od 719.5 miliona evra! Drugim rečima, transport robe Srbija – Belgija predstavlja okosnicu kontinuiranog rasta robne razmene između dve zemlje. U praksi se pokazalo da je u ovom slučaju najrazvijeniji drumski transport robe Belgija. Tačnije, ovde podrazumevamo prevoz robe kamionom Belgija, koji se ispostavio da je najefikasniji vid prevoza robe na ovoj relaciji iz više razloga.

Prednosti kamionskog prevoza robe Belgija

transport robe Belgija Firby Logistic 2

Pre svega, na ovaj način vaša roba se brzo i lako otprema do bilo koje destinacije, kako u Belgiji, tako i u Srbiji. Još je važnije to što je drumski prevoz robe Belgija izuzetno pogodan za uslugu transporta po principu „od vrata do vrata“. Treba spomenuti i to da je prevoz robe do Belgije najprikaldniji oblik tzv. direktnog transporta robe. Drugim rečima, vaša pošiljka, od trenutka kada uđe na tržište ove zemlje, direktno se isporučuje do konačne, odnosno krajnje adrese primaoca. Povratno, to znači da se tokom transporta vašom robom upravlja i rukuje minimalno, što značajno povećava stepen njene bezbednosti. Pored svega toga, direktan drumski transport robe do/iz Belgije podrzaumeva i to da se vaša roba otprema brzo i u najkraćem roku, što je u interesu kako pošiljaoca, tako i primaoca robe.

Kamionski transport robe Srbija – Belgija je, dakle, isplativ, pouzdan i veoma praktičan vid transporta robe do/iz ove države. Za razliku od železničkog, avionskog i kontejnerskog transporta robe, kamione karakteriše veliki nivo fleksibilnosti za vreme transporta. Odnosno, ova transportna sredstva su lako prilagodljiva zahtevima pošiljalaca u pogledu vrste robe, njenih dimenzija, težine, kubikaže i slično. To znači da se do/iz Belgije lako može transportovati: lako kvarljiva roba, vangabaritna roba, opasna (ADR) roba, smrznuta roba i slično.

Postoje dva osnovna vida drumskog (kamionskog) transporta robe Belgija:

 • FTL transport kamionom Belgija (pun utovar);
 • LTL transport robe Belgija (zbirni transport).

Transport robe do/iz Belgije – Pun utovar (FTL)

FTL (Full Truck Load) transport robe Belgija jeste prevoz robe po sistemu punog utovara (solo vozilo). U ovom slučaju, roba jednog pošiljaoca zauzima kompletni tovarni prostor jednog kamiona (šlepera). Odnosno, jedan kamion (ili, čak, više njih, u zavisnosti od količine pošiljke) transportuje robu isključivo jednog pošiljaoca. Sistem punog utovara na relaciji Srbija – Belgija uglavnom se koristi kada je neophodno da se preveze veća, teža ili kabasta roba. Pored toga, ovaj sistem je pogodan u slučajevima kada treba isporučiti količinu robe koja je dovoljna da popuni celokupni utovarni kapacitet kamiona.

Pogledajmo i koje su sve prednosti FTL prevoza robe Belgija:

 • Utovarni kapacitet kamiona je veći;
 • Lak i brz transport težih, glomaznih i većih pošiljki;
 • Vrhunska efikasnost transporta. Kamion, kao što smo rekli, direktno, bez stajanja ili odlaganja, pevozi vašu robu do krajnje adrese. Iz tog razloga, tranzitno vreme isporuke znatno je brže. Tačnije, rokovi za isporuku robe su kraći.
 • Nema ograničenja u pogledu težine ili veličine robe, iz perspektive prevoznika (vozara). Ponekad se dešava da količina robe bude manja od zapremine utovarnog prostora kamiona ili da je ona manjih dimenzija od ovog kapaciteta. U tom slučaju, neretko se događa da prevoznici ne transportuju ovu pošiljku sve dok tovarni prostor kamiona ne bude u potpunosti ispunjen. S druge strane, ako se isporučuje roba koja, prema svojoj kubikaži ili dimenzijama, prelazi utovarni kapacitet tovarnog prostora kamiona, ostatak se može lako prevesti drugim kamionom.
 • Ekonomičnost. Često se dešava da prevoznici, u sistemu punog utovara robe, nude i manje prevozničke tarife;
 • Pogodnost za prevoz osetljive robe;
 • Sigurnost. Budući da se vaša roba direktno i bez odlaganja prevozi do krajnjeg odredišta, njome se za vreme transporta vrši minmalno rukovanje. Samim tim, povećava se bezbednost i zaštita kvaliteta vaše robe.

Zbirni kamionski transport robe Belgija (LTL)

LTL (Less Than a Truckload) drumski kamionski prevoz robe Belgija podrazumeva da vaša pošiljka popunjava samo deo tovarnog prostora kamiona. Dok preostali kapacitet svojom robom popunjavaju drugi pošiljaoci, odnosno kompanije. U ovom slučaju vaša roba se šalje u posebnim paletama. To znači da je LTL transport robe Belgija pogodno rešenje za manje pošijke, odnosno za manju količinu robe.

transport robe Belgija Firby Logistic 3

Prema tome, kada kažemo LTL kamionski prevoz robe a relaciji Srbija – Belgija, tu, zapravo, mislimo na zbirni kamionski transport robe. Roba više pošiljalaca se grupiše, odnosno konsoliduje u istom kamionu, zbog čega dolazi i do smanjenja ukupnih troškova transporta. U praksi, to smanjenje može biti i do čak 30%, što zbirni prevoz robe Belgija čini finansijski isplativim rešenjem za vaše poslovanje.

Prednosti LTL prevoza robe Belgija

 • Bezbednost. Pre same proceudre transporta do/iz Belgije, vaša roba se pakuje u zaštitne sanduke ili palete. Upravo ova osobina LTL transporta povećava stepen zaštite vaše robe. Na robu se stavljaju i dodatni zaštitni omoti, što smanjuje sigurnosni rizik od spoljašnjih nepovoljnih uticaja. Kao i kod FTL prevoza, vašom robom se za vreme transporta minimalno upravlja. Najbolji način da ostvarite maksimalnu zaštitu vaše pošiljke jeste da za uslugu prevoza do/iz Belgije angažujete pouzdanu i licenciranu kompaniju za organizaciju i transport robe.
 • Ušteda. Zbirni transport robe Belgija jeste ekonomičan vid transporta. Ne samo da sa drugim pošiljaocima delite utovarni prostor kamiona, već sa njima delite i troškove prevoza. Tačnije, vi plaćate zakup samo onog dela prostora kamiona koji popunjava vaša roba. Drugim rečima, cena prevoza robe do/iz Belgije biće proporcionalna zapremini robe, odnosno delu prostora kamiona u kojem se vaša pošiljka nalazi. Ujedno, kada se roba više različitih pošiljalaca grupiše u istom transportnom sredstvu, to podrazumeva i smanjenje ukupne količine goriva koje je potrebno za realizaciju transporta.
 • Brzina. S obzirom na to da vaša roba ispunjava samo deo utovarnog kapaciteta kamiona, uopšte nećete morati da ćekate da se kompletni tovarni prostor popuni kako bi prevoz robe Belgija bio realizovan. Dakle, apsolutno se možete osloniti na brzinu i efikasnost isporuke robe u relativno kratkom vremenskom periodu do bilo koje destinacije.
 • Ostali benefiti. Kada angažujete kompaniju specijalizovanu za transport robe, tada možete u bilo kom trenutku saznati status svoje pošiljke i lokaciju kamiona. Konsolidacija pošiljki znači i smanjenje količine karbonskog otiska (štetnih gasova). To je zašto što će na putu biti manje transportnih vozila u odnosu na situaciju kada bi se svaka pošiljka otpremala posebnim transportnim sredstvom. Ujedno, redukuje se i potreba za većom količinom goriva neophodnog za prevoz robe do/iz Belgije.

Firby Logistic – Kvalitetan i siguran prevoz robe Belgija

Još od svog osnivanja, kompanija Firby Logistic u svojoj standardnoj i sverastućoj ponudi ima kvalitetan, efikasan i bezbedan transport robe Belgija. Naše dugogodišnje iskustvo u oblasti organizacije i transporta robe omogućava nam da za svakog klijenta izaberemo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta do/iz Belgije. Upravo iz tog razloga želimo da prevoz robe Belgija učinimo dostupnim i pristupačnim najvećem broju kompanija.

Zahvaljujući izgrađenoj mreži sa mnoštvom agenata širom sveta, u stanju smo da vašu robu brzo, lako i jednostavno transportujemo do/iz Belgije sa bilo koje destinacije. Neprekidno ulažemo u uspešne poslovno-partnerske odnose, transportna sredstva, opremu i osoblje. I to je učinilo da možemo ispuniti sve zahteve i uslove klijenata kada je u pitanju transport robe na relaciji Srbija – Belgija.

Nudimo vam transport standardnih (konvencionalni) tereta – paletizovanih i/il nepaletizovanih, kao i transport specijalnih tereta. To znači da obavljamo i organizujemo transport robe hladnjačama (frigo transport), vangabaritni transport robe, transport opasnih (ADR) materija i slično.

Organizacija transporta robe Belgija

Poštujući potrebe klijenata, transport robe do/iz Belgije možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid transporta (drumski, avio, železnički ili vodni). Na taj način klijentima smanjujemo vreme i troškove transporta, budući da se izbegava ponovno pakovanje robe i njen pretovar.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju koristimo kombinaciju navedenih vidova saobraćaja. To je jedan od najboljih vidova međunarodnog transporta robe za relativno duže relacije.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj vid transporta može biti organizovan kao kombinovani ili kao direktni transport robe. Naročito bismo ovde izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog transporta robe (LCL prevoz). U ovom slučaju prevozi se manja količina robe, što znači da klijent ne plaća zakup celog kontejnera ili transportnog sredstva.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente

Firby Logistic, pored osnovne usluge transporta robe Belgija, svim klijentima nudi i dodatne, odnosno prateće usluge koje pojednostavljuju celokupnu proceduru prevoza.

Ne ustručavajte se da nam pošaljete svoj upit za saradnju, bilo kada – 24 sata, 7 dana u nedelji. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili neku nedoumicu, budite slobodni da nas pozovete ili pošaljete e-mail. Naše ljubazno osoblje će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor. 

Comments (1)

 1. imam poslati sinu zbirnim drumskim prevozom kućni nameštaj koji koristio iz abaeograda u Antverpen ovih dana
  javite mi se 0653412717

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *