transport robe Letonija Firby Logistic 1

Transport robe Letonija – Pun utovar

Transport robe Letonija po sistemu punog utovara (solo prevoz) predstavlja jedan od najefektnijih načina za prevoz vaše pošiljke do i od ove države. Ako ste vi kao firma (pravno lice) ili privatno (fizičko) lice povezani sa partnerom ili saradnikom u Letoniji, kamionski prevoz robe Letonija u vidu punog utovara optimalno je rešenje za vas. Saznajte u našem daljem tekstu sve prednosti i pogodnosti ovog vida transporta do/iz Letonije.

Letonija (Republika Latvija) je država koja se nalazi u baltičkom regionu Severne Evrope. Kao baltička država, graniči se sa Estonijom na severu, Litvanijom na jugu, a Rusijom na istoku. Rusi su, inače, najistaknutija manjina u Letoniji, čineći skoro četvrtinu stanovništva. Na njenoj jugoistočnoj granici nalazi se Belorusija, dok Letonija sa Švedskom deli pomorsku granicu na zapadu. Ova država se prostire na teritoriji površine od 64.589 kvadratnih kilometara, a njoj živi oko 1.9 miliona stanovnika. Njen glavni i najveći grad je Riga.

Letonija je država članica Svetske trgovinske organizacije (1999. godine) i Evropske unije (2004. godine). Još od 2000. godine, Letonija je imala jednu od najvećih stopa rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) u Evropi. Međutim, ovaj rast, uglavnom zasnovan na potrošnji, rezultirao je kolapsom letonskog BDP-a krajem 2008. i početkom 2009. godine usled pogoršane globalne ekonomske krize. Već 2010. godine,  dolazi do znakova stabilizacije u letonskoj privredi. U strukturi BDP-a Letonije, udeo usluga je 70 odsto, industrije 25 odsto, a poljoprivrede oko 5 odsto.

Dok su u poljoprivredi dominantne žitarice, šećerna repa, svinje, pilići, melko, riba i jaja, od prirodnih bogatstava ove zemlje izdvajaju se ugalj, drvo i dolomit. U industrijskom sektoru se najviše proizvode autobmoili, kućni uređaji, vozila za železinicu, lekovi i hrana. Letonija najviše izvozi hranu, opremu i drvo, dok u najvećoj meri uvozi naftu, naftne derivate, struju i hemikalije.

Kamionski transport robe Letonija – Srbija

Kada je u pitanju transport robe Letonija, treba znati da transportni sektor čini oko 14 odsto BDP-a. Mreža nacionalnih puteva u Letoniji ima ukupno 1.675 km glavnih puteva, 5.473 km regionalnih puteva i 13.064 km lokalnih puteva. S druge strane, ekonomska saradnja između Letonije i Srbije odvija se isključivo kroz robnu razmenu. U tom smislu, prema zvaničnim podacima, izvoz iz Srbije u Letoniju u 2020. godini iznosio je oko 8.4 miliona evra, a uvoz iz Letonije u Srbiju oko 6.23 miliona evra.

transport robe Letonija Firby Logistic 2

Dakle, ukupna robna razmena između Srbije i Letonije u toj godini bila je oko 14.63 miliona evra. Takođe, prema podacima Narodne banke Srbije, iznos stranih direktnih investicija iz Letonije na kraju 2020. godine bio je oko 4 miliona evra. U najvećoj meri, ova robna razmena sprovodi se kroz drumski transport robe Letonija – Srbija. Da budemo još precizniji, ovaj oblik transporta se odnosi na transport robe kamionom do i iz Letonije. Ovo je jedan od najisplativijih i najpraktičnijih oblika prevoza do i iz Letonije.

Prednosti kamionskog transporta robe Letonija

 • Vaša pošiljka se brzo, bezbedno i efikasno transportuje do bilo koje lokacije u Letoniji, odnosno Srbije;
 • Kamionski transport robe Letonija pogodan je za uslugu prevoza po principu „od vrata do vrata“;
 • Vaša pošiljka se direktno isporučuje do krajnje destinacije;
 • Vašom robom se minimalno upravlja, što uveliko povećava nivo bezbednosti sadržaja i kvaliteta vaše robe;
 • Ekonomičan oblik prevoza;
 • Isporuka robe realizuje se u najkraćem roku, što ispunjava interese kako pošiljaoca, tako i primaoca robe;

Kamione, kao sredstva transporta, odlikuje visok nivo fleksibilnosti, u poređenju sa avioželezničkim i vodnim transport. To znači da se kamioni prilagođavaju zahtevima i specifikacijama pošiljaoca u pogledu oblika i vrste robe, njene težine, veličine, zapremine, i slično. S druge strane, ukoliko unajmite pouzdanu i profesionalizovanu kompaniju za organizaciju i transport robe, onda ćete biti u stanju da pošaljete najrazličitije vrste pošiljki do i iz Letonije. To se odnosi na transport opasne (ADR) robetransport lako kvarljive robevangabaritni transport robefrigo transport robe i slično.

Prevoz robe Letonija po sistemu punog utovara (FTL transport – Solo prevoz)

Kao što smo istakli na početku, transport robe Letonija po sistemu punog utovara (solo vozilo) jeste jedan od najboljih oblika kamionskog prevoza robe do i iz ove države. Prevoz robe Letonija po principu punog utovara je tzv. FTL (Full Truck Load) transport. U ovom slučaju, roba jednog pošiljaoca (kompanije) ispunjava kompletni tovarni prostor kamiona. Tačnije, jedan ili više kamiona (u zavisnosti od količine robe) prevozi robu isključivo jedne kompanije. Prema tome, jedna kompanija, odnosno pošiljalac, za transport svoje pošiljke do i iz Letonije zakupljuje kompletni tovarni kapacitet kamiona.

Nasuprot FTL transportu robe nalazi se tzv. LTL (Less than a Truckload) prevoz robe Letonija. U pitanju je zbirni transport robe Letonija koji se odnosi na konsolidaciju, odnosno grupisanje pošiljki više različitih pošiljaca u tovarnom prostoru istog kamiona. To znači da se LTL transportom isporučuju relativno manje pošiljke u specijalnim paletama, dok istovremeno svi pošiljaoci proporcionalno dele troškove prevoza.

Sistem solo prevoza Letonija u najvećem obimu se koristi za prevoz veće, gabaritnije ili teže robe. Kada su kvantitet ili dimenzije robe dovoljne da se popuni celokupni tovarni prostor jednog kamiona, transport robe Letonija po sistemu punog utovara istakao se kao najbolja opcija za transport.

Transport robe Letonija – Prednosti punog utovara (solo vozilo)

transport robe Letonija Firby Logistic 3

 • Veći utovarni kapacitet kamiona;
 • Sjajno rešenje za transport glomazne, veće, teže i/ili kabastije robe;
 • Maksimalna efikasnost transporta. Kamion, kako smo i istakli, direktno i bez odlaganja isporučuje vašu robu do krajnje adrese primaoca u Letoniji, odnosno Srbiji. Zato su i rokovi za isporuku robe kraći, a tranzitno vreme brže;
 • Ne postoji ograničenje u pogledu težine ili veličine robe, posmatrano iz perspektive prevoznika. Ponekad će se u praksi dogoditi da količina robe nije dovoljna da popuni kompletan tovarni prostor kamiona. Dogodiće se i to da pošiljka bude manjih dimenzija i da, zbog toga, ne može sama po sebi da popuni celokupni tovarni kapacitet kamiona. U ovakvim i sličnim slučajevima prevoznici neće izvršiti transport robe Letonija, sve dok utovarni prostor kamiona ne bude u celosti popunjen. Naravno, u ovom slučaju uvek možete optirati za pomenuti zbirni prevoz robe Letonija. Međutim, ako se transportuje roba koja, po svojoj kubikaži ili dimenzijama, nadmašuje kapacitet kamiona, ostatak robe se lako može spakovati i transportovati drugim kamionom;
 • Finansijska isplativost transporta i ušteda. Prevoznici često u sistemu punog utovara nude i manje transportne tarife;
 • Odlično rešenje za transport osetljive robe;
 • Sigurnost transporta. Kada se vaša roba neposredno isporučuje na krajnju adresu primaoca, onda tokom transporta dolazi do minimalnog manverisanja vašom pošiljkom. Posledica toga jeste izuzetno visok nivo bezbednosti sadržaja i kvaliteta vaše robe.

Firby Logistic – Vrhunski, bezbedan i kvalitetan prevoz robe na relaciji Letonija-Srbija

Firby Logistic je kompanija koja je specijalizovana za organizaciju i transport robe do bilo koje lokacije u Letoniji. Još od osnivanja naše firme za transport i organizaciju prevoza, transport robe Letonija nalazi se u našoj standardnoj ponudi usluga za sve klijente! U stanju smo da organizujemo i realizujemo najhitnije i najzahtevnije isporuke robe iz bilo kog dela sveta do najudaljenijih odredišta u Letoniji!

Takođe, ono po čemu se razlikujemo od drugih jeste to da transport robe Letonija pružamo po najpovoljnijim cenama na tržištu! Možemo, dakle, izvršiti i organizovati brz, bezbedan, kvalitetan i efikasan transport robe na relaciji Srbija – Letonija. Imamo višedecenijsko iskustvo u transportu robe do i iz Letonije i odlično poznajemo tržište i transportnu infrastrukturu ove države. Naša poslovna saradnja sa brojnim agentima i partnerima širom sveta omogućava nam da izvršimo i organizujemo brz, vrhunski i jednostavan transport robe Letonija sa bilo kog mesta na svetu!

Za svakog klijenta pripremamo detaljan plan prevoza i biramo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta, u skladu sa vrstom i količinom robe, kao i dogovorenim rokovima isporuke. To činimo kako bismo maksimalno smanjili vaše troškove prevoza! Kontinuirano i svakodnevno ulažemo u dobre partnerske odnose, mehanizaciju, vozni park, profesionalnu opremu i naše ljudstvo, što nam pruža mogućnost da ispunimo sve potrebe klijente za transport robe iz Letonije, odnonso za transport robe do Letonije.

Transport robe Letonija možemo organizovati za bilo koju vrstu robe. Svim klijentima, u tom smislu, nudimo transport standardnih tereta – paletizovanih ili nepaletizovanih – kao i transport specijalnih tereta. Drugim rečima, organizujemo i obavljamo transport opasne (ADR) robe, vangabaritni transport robe, transport robe hladnjačama (prevoz pod specijalnim temperaturnim režimom) i slično. Imajući u vidu vrstu robe, zadate rokove i mesto utovara, pored drumskog kamionskog saobraćaja, vašu robu možemo da prevezemo avio, železničkim ili vodnim saobraćajem.

Organizacija i transport robe Letonija

Transport robe Letonija, u zavisnosti od potreba i zahteva klijenata, možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid transporta (drumskiželezničkiavio ili vodni prevoz), čime smanjujemo troškove i vreme transporta, s obzirom na to da se izbegava prepakivanje ili pretovar robe.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju koristimo kombinaciju navedenih oblika transporta, što predstavlja jedan od najboljih načina za međunarodni transport robe na dužim relacijama kakva je, između ostalih, Srbija – Letonija.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj vid prevoza možemo organizovati kao kombinovani ili direktni transport. Ovde bismo posebno izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog transporta robe kada treba prevesti manju količinu robe. Tada klijent ne plaća zakup celog kontejnera ili prevoznog sredstva, usled čega je i cena transporta manja.

Dodatne (prateće) usluge naše kompanije za sve klijente

Svim klijentima, pored osnovne usluge transporta robe do i iz Letonije, pružamo i dodatne usluge koje olakšavaju celokupnu proceduru prevoza.

 • Pakovanje robe i priprema za transport;
 • Preuzimanje robe na dogovorenoj lokaciji i njena isporuka do krajnje adrese primaoca (usluga transporta po principu „od vrata do vrata“);
 • Utovar, pretovar i istovar robe;
 • Montaža i demontaža robe;
 • Pribavljanje neophodnih dozvola i odobrenja, kao i priprema kompletne dokumentacije i papirologije za međunarodni transport robe;
 • Carinjenje robe i obavljanje kompletne carinske procedure;
 • ATA karnet;
 • Špedicija i špediterske usluge;
 • Distribucija, transport i logistika;
 • Skladištenje robe;
 • Iznajmljivanje viljuškara;
 • Izveštavanje klijenata, na njihov zahtev, o statusu i trenutnom stanju robe i prevoznog sredstva;
 • Obaveštavanje klijenata o mestu i vremenu prispeća robe;

Pored usluge transporta, veoma uspešno obavljamo i selidbe stambenih i poslovnih prostora do/iz Letonije zahvaljujući specijalizovanim vozilima.

Budite slobodni da nam u bilo kom momentu pošaljete svoj zahtev za ponudu, ukoliko želite efikasan, bezbedan i kvalitetan transport robe Letonija. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nedoumica po pitanju ovog transporta, ne ustručavajte se da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *