drumski transport robe Hrvatska Firby Logistic 1

Drumski transport robe Hrvatska

Drumski transport robe Hrvatska jedan je od najboljih i najefektnijih načina za prevoz robe do/iz ove zemlje. Firby Logistic je kompanija koja vrši kvalitetan i bezbedan prevoz bilo koje vrste robe drumskim putem na relaciji Srbija – Hrvatska. Saznajte u našem blogu koje su prednosti i šta sve podrazumeva prevoz robe Hrvatska Srbija.

Hrvatska je država koja se nalazi praktično na raskrsnici između Centralne i Jugoistočne Evrope. Obala Hrvatske prostire se duž Jadranskog mora. Na severozapadu graniči se sa Slovenijom, a sa Mađarskom na severoistoku. Srbija je istočni sused Hrvatske, dok se ova zemlja na jugoistoku graniči sa Bosnom i Hercegovinom i S. Makedonijom. Ujedno, Hrvatska sa Italijom deli pomorsku granicu na zapadu i jugozapadu. Iz ovih razloga, Hrvatska predstavlja atraktivnu lokaciju za uvoz i izvoz robe ne samo drumskim putem, već i pomorskim putem.

Glavni i najveći grad Hrvatske je Zagreb. Ova država prostire se na površini od 56.594 kvadratna kilometra, a u njoj živi oko 3.9 miliona stanovnika.

Svetska banka svrstala je hrvatsku privredu kao ekonomiju sa visokim dohotkom. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, nominalni BDP u Hrvatskoj iznosio je 60.688 milijardi dolara u 2018. godini. U strukturi BDP-a Hrvatske dominira uslužni sektor (70.8%, u kojem preovlađuje turizam). Na drugom mestu nalazi se industrijski sektor (27.3%), a na trećem mestu je poljoprivreda (1.9%). U industrijskom sektoru najrazvijeniji su brodogradnja, prehrambena industrija, farmacija, drvna industrija, informacione tehnologije i biohemija. Najvažniji spoljno-trgovinski partner Hrvatske je Evropska unija.

Šta podrazumeva drumski transport robe Hrvatska?

Kada su u pitanju ekonomski odnosi između Srbije i Hrvatske, treba reći da je trgovinska razmena u konstantnom rastu.

Prema zvaničnim podacima, ova razmena u 2020. godini iznosila je 1.086, 5 milijardi evra (od toga izvoz iz Srbije u Hrvatsku 574.1 miliona evra, a uvoz iz Hrvatske u Srbiju 495.2 miliona evra). Dakle, nivo robne razmene zadržao je trend rasta. Inače, Hrvatska spada u 20 vodećih investitora u Srbiji sa ulaganjem u najrazličtije sektore – od usluga do prerađivačke industrije. Štaviše, i srpske kompanije napravile su veliki iskorak u pogledu ulaganja u poljoprivredu i turizam u Hrvatskoj. Zato je transport robe za Hrvatsku, odnosno transport robe iz Hrvatske izuzetno razvijen.

drumski transport robe Hrvatska Firby Logistic 2

Praksa je pokazala da je najbolji način za robnu razmenu između dve zemlje drumski transport robe Hrvatska. Tačnije, ovde mislimo na kamionski prevoz robe do/iz Hrvatske. Zbog čega je ovo jedan od najpraktičnijih i najpouzdanijih vidova prevoza robe na relaciji Srbija – Hrvatska?

 • Roba se lako i brzo isporučuje na bilo kojoj destinaciji u Srbiji/Hrvatskoj;
 • Najpogodniji vid prevoza za uslugu transporta po principu „od vrata do vrata“;
 • Odličan izbor za tzv. direktan transport robe. U trenutku kada roba uđe na tržište bilo koje zemlje, onda se neposredno i bez odlaganja isporučuje na krajnju adresu primaoca;
 • Minimalno upravljanje robom za vreme transporta, što povećava nivo bezbednosti pošiljke;
 • Isporuka se obavlja u najkraćem mogućem roku.

Drumski kamionski prevoz robe Hrvatska Srbija svakako je pouzdan i ekonomičan oblik transporta. Za razliku od avio, železničkog i kontejnerskog transporta, kamione karakteriše velika fleksibilnost za vreme transporta. Odnosno, ova transportna sredstva prilagođavaju se zahtevima pošiljaoca u pogledu vrste, težine, dimenzija i kubikaže robe. To znači da se do/iz Hrvatske može izvršiti transport vanagabritnog tereta, transport opasne robe, transport lako kvarljive robe, frigo transport robe i slično.

Transport robe Hrvatska – Pun utovar (FTL)

Jedan od najefikasnijih vidova drumskog transporta robe do/iz Hrvatske jeste po sistemu punog utovara. Šta ovaj sistem podrazumeva i koje su njegove pogodnosti?

Ovaj vid transporta se drugačije naziva FTL transport (Full Truckload). To znači da roba jednog pošiljaoca ispunjava celokupni tovarni prostor jednog kamiona. Odnosno jedan kamion (ili više njih, u zavisnosti od količine robe koja se šalje) transportuje robu isključivo jedne kompanije (pošiljaoca). Čućete ponekad da se sistem punog utovara ponekad može nazvati i transportom po principu solo vozila (jedan pošiljalac – jedan kamion). FTL kamionski transport koristi se kada je neophodno da se isporuči veća, kabasta ili teža roba. Pored toga, ovaj sistem je pogodan i u situacijama kada je potrebno postati količinu robe čija je ukupna kubikaža dovoljna da ispuni kompletni tovarni kapacitet kamiona.

Evo i koje su prednosti FTL prevoza robe Hrvatska:

 • Brz i jednostavan transport za Hrvatsku, odnosno transport iz Hrvatske težih, većih i glomaznijih pošijki;
 • Utovarni kapacitet kamiona je veći;
 • Vrhunska efikasnost transporta. Budući da kamion direktno isporučuje vašu pošijku na konačnu destinaciju, tranzitno vreme isporuke će biti manje, odnosno okovi za isporuku će biti kraći;
 • Nema ograničenja u pogledu težine ili veličine robe, posmatrano iz perspektive vozara (prevoznika). Ponekad, kada je količina robe manja od utovarnog prostora kamiona (ili je ona manjih dimenzija od kapaciteta kamiona) prevoznici neće transportovati robu sve dok kompletni tovarni prostor kamiona ne bude ispunjen. Svakako, ne dešava se ovo uvek. S druge strane, ako se šalje pošijka koja, prema svojoj količini, kubikaži ili dimenzijama, nadmašuje utovarni kapacitet kamiona, ostatak robe se lako može prevesti drugim transportnim sredstvom.
 • Ekonomičnost. Događa se da prevoznici, kada je u pitanju transport robe Hrvatska po sistemu punog utovara, nekada nude i manje prevozničke tarife;
 • Prikladan oblik transporta za osetljivu i krhku robu;
 • Bezbednost. Već smo istakli da se vaša roba direktno i bez odlaganja otrpema na krajnju adresu primaoca. To znači da će se njome za vreme transporta upravljati na minimalnom nivou. Rezultat toga jeste veća bezbednost i zaštita sadržaja vaše pošiljke.

Zbirni drumski transport robe Hrvatska (LTL)

drumski transport robe Hrvatska Firby Logistic 3

U odnosu na FTL prevoz robe Hrvatska, LTL (Less Than a Truckload) drumski transport robe Hrvatska podrazumeva da vaša roba ispunjava samo deo tovarnog prostora kamiona. Preostali deo utovarnog kapaciteta kamiona svojom robom ispunjavaju ostali pošiljaoci, odnosno kompanije. Kod LTL transporta, vaša roba šalje se u posebnim paletama. To znači da je LTL transport robe odlično rešenje kada je neophodno poslati manje pošiljke, odnosno robu manjih dimenzija ili manju količinu robe.

Dakle, ovde je u pitanju tzv. zbirni transport robe Hrvatska. Roba više pošiljalaca grupiše se (konsolidacija) u istom prevoznom sredstvu. Na taj način, dolazi i do smanjenja ukupnih troškova prevoza, tako da je finansijska isplativost jedna od glavnih osobenosti ovog vida transporta. To smanjenje može ići i do 30 odsto, što zbirni transport robe Hrvatska čini zaista ekonomičnim rešenjem za vaš biznis.

Evo i koje su prednosti LTL transporta robe Hrvatska 

 • Brzina. S obzirom na to da vaša roba ispunjava samo deo tovarnog kapaciteta kamiona, automatski niste u obavezi da ispunite kompletan tovarni prostor ovog prevoznog sredstva, kako bi drumski transport robe Hrvatska bio realizovan. Na taj način, zagarantovana vam je brza isporuka robe u relativno kraćem vremenskom roku.
 • Sigurnost. Pre samog transporta do/iz Hrvatske, roba se pakuje u posebne palete ili zaštitne sanduke. To već na samom startu povećava stepen zaštite vaše pošiljke. Na robu se, takođe, stavljaju i dodatni zaštitni omoti, zbog čega roba biva zaštićena od fizičkih udara i drugih spoljašnjih negativnih okolnosti. I kod LTL transporta, vašom robom se za vreme prevoza upravlja minimalno. Svakako, ako želite da bezbednost vaše robe pre, za vreme i nakon transporta bude na maksimalno visokom nivou, onda je neophodno da angažujete pouzdanu, seritifikovanu i licenciranu kompaniju za organizaciju i transport robe.
 • Ušteda. Ne samo da delite utovarni kapacitet kamiona sa drugim pošiljaocima, već sa njima delite i zajedničke troškove prevoza. Drugim rečima, vi ne plaćate zakup celokupnog tovarnog prostora, već samo onog dela u kojem se nalazi vaša roba. To u praksi znači da će cena transporta za jednog pošiljaoca biti direktno srazmerna zapremini robe, odnosno delu prostora kamiona u kojem se ona nalazi. Ujedno, kada se pošiljke različitih pošiljalaca grupišu u istom prevoznom sredstvu, smanjuje se i ukupna količina goriva neophodna za transport robe Hrvatska.
 • Ostale prednosti. Ukoliko za uslugu prevoza robe na relaciji Srbija – Hrvatska unajmite kompaniju koja se profesionalno bavi transportom, u bilo kom momentu ćete moći da saznate status svoje pošiljke u stvarnom vremenu. Konsolidacija robe u istom kamionu znači da dolazi i do redukcije emisije štetnih gasova, budući da će na putu biti manje vozila u poređenju sa situacijom kada bi se svaka pošiljka isporučivala posebnim prevoznim sredstvom.

Firby Logistic – Efikasan i kvalitetan transport robe za Hrvatsku/transport robe iz Hrvatske

Kompanija Firby Logistic već više od jedne decenije unazad vrši i organizuje efikasan, povoljan i bezbedan transport robe Hrvatska. Ova usluga nalazi se u našoj standardnoj ponudi i svakog dana primamo zahteve za prevoz robe do/iz ove države. Organizujemo i obavljamo brz, pristupačan i jednostavan drumski transport robe Hrvatska. Spomenuli smo da je trgovinska razmena i ekonomska saradnja između Srbije i Hrvatske u konstantnom rastu. Upravo zato je i povećana količina tražnje za transportom robe u Hrvatsku, a Firby Logistic ovaj prevoz može organizovati i izvršiti u najkraćem mogućem roku!

Spremn smo u svakom trenutku da vam organizujemo i ponudimo tovarni prostor kamiona za transport robe u Hrvatsku, odnosno transport robe iz Hrvatske. Transport robe vršimo do/iz bilo kog mesta u Hrvatskoj – Zagreb, Varaždin, Spit, Dubrovnik, Rijeka, Pula, Šibenik… Odmah nakon vašeg poziva i zahteva za saradnju, možemo organizivati najkvaitetniji prevoz robe Hrvatska Srbija.

Zahvaljujući našem iskustvu, ali i odličnoj poslovnoj saradnji koju smo uspostavili sa brojnim agentima i partnerima širom sveta, u stanju smo da organizujemo drumski transport robe Hrvatska u najkraćem roku po najpovoljnijim cenama na tržištu! Za svakog klijenta biramo optimalnu i ekonomičnu rutu prevoza, kako bismo vam maksimalno smanjili troškove prevoza.

Organizacija transporta robe Hrvatska

Poštujući vaše zahteve za transport i imajući u vidu rokove za isporuku, mesto utovara i vrstu robe, transport robe Hrvatska možemo organizovati kao:

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid prevoza (drumski, železnički, avio ili vodni). Na taj način, klijentu smanjujemo troškove prevoza, jer se izbegava pretovar i prepakivanje robe.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju koristimo kombinaciju navedenih vidova prevoza, kao jedan od najboljih vidova međunarodnog transporta robe.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj vid transporta možemo organizovati kao direktni ili kombinovani, u zavisnosti od potreba klijenata. Ovde bismo posebno izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog transporta robe. To je najpogodniji vid transporta kada je potrebno prevesti manju količinu robe, budući da klijent tada ne plaća zakup celog kontejnera ili transportnog sredstva.

Organizujemo transport robe do/iz Hrvatske za sve vrste tereta. Nudimo vam ne samo transport konvencionalnih (standardnih) tereta, već i transport specijalnih tereta. Vršimo vangabaritni transport robe, transport opasnih (ADR) materija, kao i transport robe koja se mora prevoziti pod specijalnim temperaturnim režimom.

Dodatne usluge naše kompanije

Svim klijentima obezbeđujemo i dodatne, odnosno prateće usluge koje omogućuju još efektniji, jednostavniji i kvalitetniji transport robe Hrvatska.

Budlite slobodni da nam bilo kada, ako ste zainteresovani za saradnju sa nama, pošaljete svoj zahtev za ponudu. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili dodatnih pitanja, kada je u pitanju transport robe Hrvatska, ne ustručavajte se da zatražite od nas bilu kakvu informaciju. Naše ljubazno osoblje će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *