transport robe Turska Srbija Firby Logistic 1

Transport robe na relaciji Srbija – Turska

Ukoliko se vaše poslovanje ili njegov deo odnosi na saradnju sa firmama i kompanijama u Turskoj, onda treba da izaberete najbolji i najefikasniji transport robe Turska. Naime, postoji više vidova prevoza robe na relaciji Turska – Srbija. Mi ćemo vam objasniti koje su prednosti tih vidova transporta i koji tip prevoza je pogodan za koju vrstu robe.

Turska jeste transkontinentalna, evroazijska država koja se većim delom nalazi na Anadolijskom poluostrvu, a manjim na Balkanskom poluostrvu. Zbog svog povoljnog geografskog i strateškog položaja na „raskrsnici svetova“, ova država predstavlja izuzetno atraktivnu lokaciju za uvoz i izvoz robe. Turska je, gledajući po nominalnom BDP-u, dvadeseta ekonomski najrazvijenija zemlja na svetu i jedanaesta po paritetu kupovne moći. Ova država jedna je od najvećih proizvođača zlata, srebra, nafte i prirodnog gasa u jugozapadnoj Aziji.

U privredi Turske najveći udeo u BDP-u „odlazi“ na uslužni sektor (oko 61 odsto). Industrija ima udeo oko 32 odsto, dok preostalih 7 odsto odlazi na poljoprivredu. Turska najviše proizvodi tekstil, motorna vozila, odeću, čelik, građevinski materijal, naftu, papir… Takođe, u ovoj državi razvijeni su stočarastvo i rudarstvo. Ekonomski odnosi Srbije i Turske iz godine u godinu beleže konstantan rast. Primera radi, dok je 2007. godine ukupna razmena između dve države bila oko 454 miliona dolara, u 2020. godini ta vrednost je dostigla 1.51 milijardu dolara. Takođe, primetan je trend rasta uvoza i izvoza robe iz Srbije u Tursku, odnosno iz Turske u Srbiju.

Ali, kao što smo istakli, da bi vaša kompanija zabeležila profit od saradnje sa turskim firmama, neophodno je izabrati adekvatan transport robe Turska.

Drumski transport robe Turska

Jedan od najrasprostranjenijih vidova transporta robe do/iz Turske svakako predstavlja drumski prevoz robe.

Reč je, naravno, uglavnom o kamionskom transportu robe koji omogućuje jednu od najtraženijih usluga transporta današnjice. Govorimo o prevozu robe po principu „od vrata do vrata“. Putem ove usluge vaša roba može se isporučiti do bilo kog mesta u Turskoj, odnosno u Srbiji. To znači da kompanija za organizaciju i transport robe preuzima vašu robu na dogovorenoj lokaciji, a zatim je prevozi do najbliže luke, železničke stanice ili aerodroma. Potom ova firma organizuje odgovarajući transport robe do luke, železničke stanice ili aerodroma iskrcaja, nakon čega se roba otprema direktno na adresu primaoca.

transport robe Turska Srbija Firby Logistic 2

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kamionski prevoz robe Turska – Srbija, u zavisnosti od vrste, dimenzija, količine i kubikaže vaše robe, može biti FTL (Full Truck Load) ili LTL (Less Than a Truckload). U prvom slučaju, vaša roba zauizma kompletni tovarni prostor kamiona (šlepera i prikolice), što znači da je u pitanju pun utovar robe. U drugom slučaju vaša roba zauzima samo deo tovarnog prostora kamiona i tada govorimo o zbirnom transportu robe Turska. Drugim rečima, kod LTL prevoza robe Turska – Srbija, vi plaćate najam samo dela prostora koji zauzima vaša robe. Tačnije, vaša roba utovarni kapacitet kamiona deli sa robom drugih pošiljalaca, što znači da je zbirni transport robe Turska pogodan za manje pošiljke, odnosno manju količinu robe. To je efikasno i ekonomično rešenje koje vam može smanjiti efektivne troškove prevoza i do 30 odsto.

Brojne su prednosti drumskog transporta robe Turska. Navešćemo neke od njih:

 • Prevoz robe do zabačenih ili ruralnih predela do kojih je nemoguće stići drugim vidovima transporta;
 • Fleksibilnost prevoza;
 • Ekonomično rešenje za relativno kraće destinacije;
 • Procedura pakovanja robe manje je složenija u odnosu na druge vidova prevoza;
 • Pogodna opcija za kombinovani transport robe.

Avio prevoz robe Turska – Srbija

Treba podsetiti da je između Srbije i Turske potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. Na osnovu ovog bilateralnog međunarodnog ugovora, omogućuje se bescarinski izvoz robe u Tursku. U ovu robu, između ostalog, ulazi junetina, sirovo i rafinisano suncokretovo ulje, određeni pekarski proizvodi, soja, pasulj, grašak….

Ova roba, kao što se vidi, spada u kategoriju lako kvarljive robe, odnosno osetljive robe. Najbolje i najefikasnije rešenje za transport ove vrste robe do/iz Turske jeste avio transport robe. Avio, odnosno vazdušni saobraćaj veoma je pogodan za prevoz hitnih i brzih pošiljki u kratkom roku. Ovde govorimo o robi za koju postoji osnovani rizik da bi mogla izgubiti na kvalitetu ako se ne isporuči u kraćem vremenskom periodu. Zato je sigurno najveća pogodnost avio prevoz robe Srbija – Turska brzina. U pitanju je, dakle, najbrži vid prevoza robe na navedenoj relaciji.

Kompanija Firby Logistic, kao firma specijalizovana za transport robe, vrši i organizuje avio transport robe Turska bezbedno i po pristupačnim cenama. Nevezano za to da li želite robu da pošaljete na redovnoj ili čarter liniji, u bilo kom trenutku imamo odličnu ponudu za vas.

Pored brzine isporuke, postoje i druge prednosti ovog vida transporta robe:

 • Tačnost i preciznost;
 • Pouzdanost isporuke;
 • Bezbednost pre, za vreme i nakon transporta;
 • Ušteda troškova na duži rok;
 • Otpremanje robe na gotovo bilo kojoj lokaciji uz uslugu transporta „od vrata do vrata“.

Kontejnerski transport robe Turska – Srbija 

Najbolja transportna opcija za uštedu troškova prilikom prevoza robe do/iz Turske jeste kontejnerski transport. Kao što sam naziv kaže, u pitanju je pomorski (vodni) transport robe specijalizovanim transportnim jedinicama – kontejnerima. Ove kontejnere prevoze posebni kargo, odnosno teretni brodovi.

transport robe Turska Srbija Firby Logistic 3

Foto: Pixabay/Ilustracija

Postoje dva vida kontejnerskog transporta robe na relaciji Srbija – Turska.

 • FCL (Full Container Load) transport;
 • LCL (Less Than Container Load) transport.

Prvi vid prevoza robe odnosi se na transport punih kontejnera. Tada vaša roba zauzima celokupni tovarni prostor kontejnera. Postoje brojne administrativno-tehničke obaveze koje treba preduzeti pri FCL transportu robe Turska. Ali, budite bez brige. Ukoliko angažujete kompaniju FIrby Logistic, sve te formalnosti preduzimamo za vas i u vaše ime. Obavljamo ugovaranje zakupa kontejnera sa brodarom, organizujemo popunjavanje teretnice u procesu carinjenja. Vršimo kompletnu logistiku i koordinaciju istovara kontejnera i isporuke robe. Takođe, organizujemo i izvozno carinjenje i predaju napunjenog kontejnera agentu brodara na kontejnerskom terminalu u luci isporuke.

Drugi vid prevoza robe odnosi se na zbirni kontejnerski transport robe. Ovo je izuzetno efikasno, bezbedno, pouzdano i kvalitetno rešenje za otpremanje manje količine robe. Za razliku od FCL prevoza, vaša roba popunjava samo deo tovarnog prostora kontejnera. Dakle, vaša roba deli utovarni kapacitet kontejnera sa robom drugih pošiljalaca. Samim tim, delite i troškove prevoza robe sa drugim pošiljaocima, što zbirni transport robe Turska – Srbija čini i isplativim rešenjem. Ukoliko vam je vreme transporta robe nebitno, a želite da uštedite na troškovima prevoza, LCL prevoz robe Turska je idealna transportna opcija za vas!

Firby Logistic – Vaše pravo na najkvalitetniji prevoz robe do/iz Turske

Budući da Turska, kao što smo već napomenuli, ima izuzetno pogodan geografski položaj, transport robe Turska spada u jednu od najtraženijih usluga kompanije Firby Logistic. Imajući u vidu da je tržište ove zemlje izuzetno veliko, ne treba da čudi što Tuska predstavlja povoljnu destinaciju za uvoz/izvoz bilo koje vrste robe.

Zahvaljujući našem višegodišnjem iskustvu u transportu robe Srbija – Turska, kao i više nego uspešnim poslovnim odnosima sa brojnim partnerima i saradnicima, u stanju smo da transport robe Turska obavimo i organizujemo po izuzetno povoljnim cenama. Za svakog klijenta ponaosob biramo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta, vršeći prevoz u najkraćem mogućem roku. Prema tome, svim našim klijentima obezbeđujemo najbolje uslove i najpristupačnije cene za prevoz robe širom Turske.

Za međunarodni transport robe na relaciji Srbija – Turska, naša kompanija poseduje neophodnu opremu, dozvole i odobrenja za prevoz svih vrsta robe. U tom smislu, vršimo i organizujemo transport konvencionalne (standardne) i specijalne robe. Kada su u pitanju specijalni tereti, obavljamo transport vangabaritne robe, transport robe hladnjačama, kao i transport opasne (ADR) robe.

Bez obzira na to da li robu želite da uvezete iz, odnosno izvezete u/iz Turske, Firby Logistic će vam omogućiti najbrži i najjednostavniji vid transporta:

Naši visokoobučeni i utrenirani vozači, kao i drugo osoblje, dostupni su za vas 24/7. Oni su u svakom trenutku spremni da vam obezbede najprofesionalniju uslugu pre, za vreme i nakon transporta. O vašoj robi staraju se na najbolji mogući način, kako bi za sve vreme transporta ostala bezbedna i maksimalno zaštićena.

Na nas se možete osloniti!

Pre svega, Firby Logistic pruža klijentima najbezbednije i najbrže rešenje za transport najzahtevnije robe. Govorimo o:

Postoje neki proizvodi, odnosno roba koja se ne sme uvoziti u Tursku. Tu, između ostalog, spadaju različite vrste municije, eksploziva, oružja, vatrometa, pojedino voće i povrće i slično. Firby Logistic je u potpunosti upoznat sa carinskim procedurama kada je u pitanju transport robe Srbija – Turska. Zato, kako ne biste imali bilo kakvu komplikaciju ili poteškoću vezanu za carinski postupak, Firby Logistic će vam pomoći u obavljanju kompletne carinske procedure.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente 

Svim klijentima nudimo i dodatne, odnosno prateće usluge koje pojednostavljuju celokupan postupak transporta robe Turska:

Budite slobodni da nam u bilo kom trenutku, 24//7, pošaljete svoj upit. U slučaju bilo kakvih dilema ili nedoumica, naši kontakt podaci vam uvek stoje na raspolaganju.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor. 

Comments (1)

 1. Postovani Ljubo,
  U vezi naseg telefonskog razgovora…
  Treba nam ponuda za prevoz namestaja iz Turske, Kayseri. Radi se o kolicini od oko pola slepera za pocetak. Vozi se do Beograda. Takodje nam je interesantna cena za lagerovanje u Beogradu.
  Fabrika u Kayseriju nije u bescarinskoj zoni.
  Tezina robe je oko 3-5t.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *