kontejnerski transport Kina Firby Logistic 1

Kontejnerski transport robe Kina i uvoz tehničke robe za fizička lica

Kontejnerski transport Kina jedna je od najtraženijih i najunosnijih usluga u međunarodnom transportu. Bez obzira na to o kom proizvodu se radi – sirovina, poluproizvod ili gotov proizvod – transport robe kontejnerima Kina u praksi se pokazao kao jedan od najboljih i najpouzdanijih. Saznajte i zašto.

Kina je država koja ima jednu od najrazvijenijih privreda na svetu. Prema zvaničnim podacima, ova azijska zemlja je druga najjača ekonomija na svetu, gledajući po nominalnom BDP-u. Samo u 2020. godini, BDP Kine je iznosio priibližno 15.66 milijardi američkih dolara! U pogledu pariteta kupovine moći, kineska privreda je najveća na svetu i taj status drži još pd 2014. godine. Ujedno, ovaj država je i najveći svetski izvoznik robe i drugi najveći uvoznik robe.

Jednostavno, u pitanju je ogromno tržište koje je sveobuhvatno i koje se kontinuirano, iz dana u dan, razvija. Zato svugde u svetu, pa i u Srbiji, neminovno postoji trend povećanja uvoza robe iz Kine. Ova taktika se pokazala prilično uspešnom za mnoge kompanije, u terminima profita i rasta biznisa. Najčešće se iz Kine uvozi odeća, obuća, tehnička robe, elektronika, nameštaj, igračke i slično. Najveći razlog za ovakvo stanje stvari jeste – cena! Jednostavno je. Cene kineskih proizvoda su znatno manje, odnosno niže u poređenju sa cenama proizvoda na drugim tržištima.

Međutim, kako vam transport robe iz Kine za Srbiju ne bi zadavao bilo kakvih poteškoća, neophodno je da angažujete kompaniju koja se profesionalno bavi organizacijom i transportom robe.

Kontejnerski transport robe Kina – Uvoz tehničke robe za fizička lica

Od svih načina transporta, u praksi se ispostavilo da je kontejnerski transport robe Kina optimalan i isplativ način za prevoz robe do/iz ove zemlje. Kao što sam naziv sugeriše, u pitanju je brodski transport robe specijalizovanim transportnim jedinicima – kontejnerima. Međutim, ovde se postavlja pitanje – zbog čega se isplati uvoziti tehničku robu za fizička lica baš iz Kine?

Pre svega, pod tehničkom robom spadaju svi oni uređaji industrijske proizvodnje namenjeni za dugotrajniju upotrebu. To su, recimo, mobilni telefoni, kompjuteri, kućni aparati, bela tehnika… Dakle, svi oni proizvodi za čiji je rad i funkcionisanje neophodna električna energija ili drugi izvor napajanja.

kontejnerski transport Kina Firby Logistic 2

Kina je svoju ekonomiju zasnovala i stvorila na činjenici da kineski proizvođači tehničku robu prodaju po veoma niskim cenama. I to značajno nižim u odnosu na druge dobavljače. Kontinuirano širenje tržišta ove države, uz tehnološki napredak, Kini je omogućilo da bude glavni konkurent najjačim ekonomijama sveta. Treba istaći da je zabluda da je kineska roba lošeg kvaliteta. Čak i ako je nekada važilo ovo „pravilo“, imajte u vidu da su stvari danas znatno drugačije. Danas KInezi i te kako umeju da naprave provklasni kvalitet tehničke i bilo koje druge robe.

Kada uvozite tehničku robu iz Kine nemojte da vam jedini i glavni faktor, pri donošenju ove odluke, bude cena. Kada u ovu „jednačinu“ unesete i kvalitet robe, znajte da i te kako možete da nabavite kvalitetniju, a opet jeftiniju robu. U najvećem broju slučajeva, kineski dobavljači svoje ponude formiraju na osnovu različitih pariteta kao što su FOB, CIF i FCA, a ponekad se taj paritet bude EXW.

FOBFranko utovareno u broj (u naznačenoj luci)

CIFTroškovi, vozarina i osiguranje (do naznačene luke)

FCAFranko prevoznik (na naznačenom mestu)

EXWFranko fabrika

Koje su prednosti kontejnerskog transporta robe Kina?

Međutim, hajmo sada da se pozabavimo time zbog čega kontejnerski transport Kina treba da bude izbor broj jedan za vaše poslovanje, ukoliko sarađujete sa kineskim proizvođačima.

EFIKASNOST I EKONOMIČNOST

Kontejner predstavlja sveobuhvatnu i kompaktnu transportnu jedinicu u kojoj se nalazi celokupna roba. Pre nego što se izvrši utovar, obavlja se pregled robe. Nakon ukrcaja, odnosno utovara robe u kontejner, ne vrši se bilo kakvo dodatno rukovanje i manevrisanje robom. I upravo ova karakteristika čini brodski transport Kina jednim od najefikasnijih vidova prevoza.

Na spoljašnjem delu kontejnera nalaze se detaljni podaci o specifikacijama i vrsti robe koja se prevozi. To znači da primalac robe, ali i carinici, može lako prepoznati i identifikovati kontejner u kojem se nalazi roba njemu namenjena.

BEZBEDNOST

Ovo je sigurno jedan od najvećih benefita kontejnerskog transporta robe Kina. Kao što smo već istakli, kontejner je kompaktna transporta jedinica koja pruža vrhunsku zaštitu robi koja se u njemu nalazi. Nakon utovara robe, kontejner se zatvara. Drugim rečima, kontejneri, posebno kada se vrši transport lako kvarljive robe, idealni su rešenje za duže relacije, s obizrom na to da pružaju apsolutnu fizičku barijeru od raznih nepovoljnih spoljašnjih faktora (ekstremne temperature, požar, krađa…)

Na taj način, kontejneri čuvaju i održavaju kvalitet robe za sve vreme transporta. Takođe, ove jedinice se izrađuju od čvrstih i izdržljivih materijala. To znači da kontejneri pružaju maksimalnu sigurnost robe, štiteći je od propadanja i gubitka kvaliteta.

FLEKSIBILNOST 

Na kraju krajeva, kontejnerski transport robe Kina predstavlja izuzetno fleksibilan i prilagodljiv vid transporta. U svakom trenutku možete transportovati veću količinu robe (FCL prevoz – pun utovar) ili manju količinu robe (LCL prevoz – zbirni transport robe). Pored toga, kontejneri dolaze u najrazličitijim veličinama, tako da manji obim robe možete prevesti u manjim kontejnerima. Ne samo da se kontejnerima transportuje standardna roba, već se može izvršiti i transport opasne (ADR) robe, što ovaj vid prevoza čini svestranim.

Kontejnerski transport Kina – Vrste ovog vida prevoza

Dakle, istakli smo da brojne firme imaju velike benefite od uvoza i izvoza robe u/iz Kine, zbog niskih cena u ovoj zemlji. Kada se na ovu cenu dodaju i niski transportni troškovi, to onda sveukupnu nabavnu cenu čini još nižom. Samim tim, povećava se mogućnost za dobru zaradu od prodajne cene na srpskom tržištu. Tako se kontinuniranim nabavkama i prodajom robe po višim cenama postiže velika cenovna razlika, zbog čega dolazi i do rasta profita tokom vremena. I upravo se u tome ogleda suština uspešnog poslovanja koje se bazira na transportu robe na relaciji Kina – Srbija, kao i na uvozu tehničke robe za fizička lica.

kontejnerski transport Kina Firby Logistic 3

No, vratimo se na kontejnerski transport robe Kina. Postoje dve vrste ovog tipa transporta.

 1. Pun kontejnerski transport Kina (FCL prevoz – Full Container Load);
 2. Zbirni kontejnerski transport robe Kina (LCL prevoz – Less Than Container Load).

FCL kontejnerski transport podrazumeva da vaša roba ispunjava tovarni prostor kontejnera u celosti. Ono što treba istaći jeste da u ovom slučaju treba obaviti brojne obaveze administrativno-tehničke prirode. Ali, bez brige. Ukoliko angažujete specijalizovanu kompaniju za organizaciju i prevoz robe, onda se možete pouzdati u to da će upravo ova firma preuzeti sve te obaveze na sebe.

U neke od tih obaveza ulaze: zakup prostora na kontejnerskom brodu, organizacija popunjavanja teretnice i izvoznog carinjenja, predaja punog kontejnera agentu brodara u luci isporuke, organizacija istovara kontejnera i slično.

LCL kontejnerski transport znači da vaša roba ispunjava samo deo tovarnog prostora kontejnera. To znači da vi svoju robu, zajedno sa troškovima prevoza, delite sa ostalim pošiljaocima. U pitanju je odlična, isplativa i ekonomična opcija za manje pošiljke na relativno dugačkim relacijama. Vi, dakle, ne zakupljujete ceo kontejner za svoju robu, već plaćate najam samo onog dela kontejnera koji zauizma vaša roba. Manje pošiljke i količine robe podrazumevaju i nižu transportnu cenu.

Firby Logistic – Siguran, kvalitetan i pouzdan kontejnerski transport robe Kina

Svim klijentima kompanija Firby Logistic nudi uslugu kvalitetnog, efikasnog i sigurnog kontejnerskog transporta robe Kina.

Ovaj vid prevoza organizujemo i vršimo do/iz bilo koje destinacije u Kini. Za svakog klijenta pravimo temeljan plan transporta, birajući samo optimalnu i najekonomičniju rutu prevoza. Transport robe iz Kine spada u naše svakodnevne zahteve i upite brojnih zadovoljnih klijenata. Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu u transportu na relaciji Kina – Srbija, veoma dobro smo upoznati sa kineskim tržištem.

Ostvarili smo i više nego uspešnu saradnju sa brojnim partnerima i agentima u Kini, zbog čega vama možemo omogućiti samo najbolju uslugu prevoza robe i to po najpovoljnijim cenama. Raspolažemo sa najmodernijom opremom za kontejnerski transport robe. Imamo i sve potrebne dozvole i odobrenja za ovaj vid međunarodnog transporta. Vršimo transport konvencionalne robe, ali i transport posebnih (specijalnih) tereta. Između ostalog, obavljamo transport lako kvarljive robe, vangabaritni transport robe, transport opasne (ADR) robe, kao i transport robe koja se mora prevoziti pod specijalnim temperaturnim režimom.

Firby Logistic kontejnerski transport Kina organizuje kao:

 • Pun kontejnerski transport (FCL prevoz). Cena ovog transporta, pre svega zavisi od tipa i veličine kontejnera. U nju ulazi: osiguranje i brodski transport, uvoz i takse, špediterske usluge u odredišnoj luci, porezi, carina i transport do konačnog odredišta.
 • Zbirni kontejnerski transport (LCL prevoz). Neke od najznačajnijih prednosti ovog vida transporta su brža isporuka, pogodnost za manje pošiljke, i do 30 odsto niža cena transporta, kontrola pošiljke za vreme transporta i slično. U cenu LCL transporta, između ostalog, ulazi istovar i pretovar robe, osiguranje u luci, uvozna taksa CISF, skladištenje, špediterske usluge, CAF (razlika u valutnoj razmeni) i drugo.

Zašto da sarađujete sa nama? 

Specijalizovani smo za pružanje sledećih usluga, kada govorimo o transportu robe do/iz Kine.

Prilikom transporta robe u Kinu jako je važno poznavati carinske propise i ograničenja. To kažemo zato što postoji i zabrana uvoza određenih proizvoda u ovu zemlju. To su pojedine vrste oružja, municije, eksploziva, pojedino voće i povrće i slično. Međutim, budite bezbrižni. Kako ne biste imali bilo kakvih poteškoća u proceduri carinjenja robe, Firby Logistic će vam u svakom smislu pomoći u ovom postupku.

Naše profesionalno, visokostručno, iskusno i kvalifikovano osbolje spremno je da vam pomogne 24/7. U mogućnosti smo da vam pružimo prvoklasnu uslugu pre, za vreme i nakon transporta robe. Staramo se o vašoj robi na najbolji mogući način, vodeći računa da ona ostane bezbedna i sigurna za vreme celokupne procedure transporta robe do/iz Kine.

Omogućujemo vam najpristupačnija i najbrža rešenja čak i za najzahtevniju robu, kada je u pitanju kontejnerski transport Kina:

 • Skupoceni, vredni i dragoceni komadi nameštaja, kao i druge osetljive stvari i dragocenosti;
 • Vangabaritni teret;
 • Biljke i životinje (kućni ljubimci);
 • Namirnice (hrana i piće);
 • Opasna (ADR) roba, kao i različite vrste gasova i tečnosti.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente 

Pored osnovne usluge transporta robe kontejnerima do/iz Kine, omogućavamo vam i dodatne (prateće) usluge koje pojednostavljuju proceduru prevoza.

Pre svega, transport robe Kina – Srbija vršimo i organizujemo kao uslugu po principu „od vrata do vrata“. To znači da vašu robu preuzimamo na dogovorenoj adresi, a potom je drumskim, železničkim ili avio prevozom transportujemo do luke ukrcavanja. Potom organizujemo iskrcavanje robe u luci iskrcaja, nakon čega organizujemo transport robe i istovar na konačnoj destinaciji.

U domen naših dodatnih usluga ulaze i:

 • Priprema za transport i pakovanje robe;
 • Montaža i demontaža robe;
 • Utovar, pretovar i istovar robe;
 • Špedicija i distribucija;
 • Skladištenje robe;
 • Carinjenje robe;
 • Vađenje svih neophodnih dozvola, odobrenja i drugih dokumenata neophodnih za međunarodni kontejnerski transport Kina;
 • Obavljanje kompletne administrativno-tehničke papirologije;
 • Obaveštavanje klijenta, na njegov zahtev, o statusu robe i lokaciji broda;
 • Izveštavanje klijenata o vremenu i mestu prispeća robe.

U svakom trenutku, 24/7 nam možete uputiti vaš zahtev za ponudu. Ako imate bilo kakvih nedoumica, dilema ili dodatnih pitanja vezanih za kontejnerski transport robe Kina i uvoz tehničke robe za fizička lica, ne ustručavajte se da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *