transport robe Crna Gora Firby Logistic 1

Transport robe Crna Gora

Transport robe Crna Gora predstavlja jednu od najtraženijih usluga kompanije Firby Logistic. Saznajte u našem blogu zbog čega je kamionski prevoz robe Crna Gora jedan od najboljih vidova transporta do/iz ove zemlje. Takođe, otkrijte koje su sve prednosti prevoza robe do/iz Crne Gore kamionom.

Crna Gora je država u jugoistočnoj Evropi i nalazi se na obali Jadranskog mora. Deo je Balkana i graniči se sa Srbijom na istoku, a Bosnom i Hercegovinom na severu i zapadu. Jugoistočnu granicu Crna Gora deli sa Albanijom, dok se sa Jadranskim morem i Hrvatskom graniči na jugozapadu. Podgorica je glavni i najveći grad Crne Gore i pokriva 10.4% teritorije ove države. Inače, Crna Gora se prostire na površini od 13.812 kilometara kvadratnih i u ovoj državi živi oko 620.000 stanovnika.

Svetska banka je privredu ove države okvalifikovala kao ekonomiju sa višim-srednjim prihodima. Takođe, privreda ove države, za koju je najrelevantniji turizam, uglavnom je zasnovana na uslugama. Prema podacima MMF-a, nominalni BDP u Crnoj Gori tokom 2019. godine iznosio je 5.424 milijarde dolara. Najznačajnija rudna bogatstva ove države su rude gvožđa, boksita i uglja. S druge strane, prerada duvana, soli i aluminijuma spadaju u glavne industrijske delatnosti.

Imajući u vidu balkanski, odnosno mediteranski položaj ove zemlje, Crna Gora predstavlja i atraktivnu lokaciju za uvoz i izvoz. Drugim rečima, njen glavni saobraćajni pravac predstavlja vezu između luka na Jadranskom moru i unutrašnjosti Balkana. Ukupna dužina svih puteva u Crnoj Gori je oko sedam hiljada kilometara. Upravo zato je transport robe Crna Gora odlično rešenje za rast i dalji razvoj vašeg poslovanja.

Transport robe Crna Gora – Kamionski prevoz

Prema zvaničnim podacima, Srbija predstavlja prvog spoljnotrgovinskog partnera Crnoj Gori, kada je u pitanju uvoz i izvoz. Isto tako, Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore u trgovini između država CEFTA. Samo u 2020. godini, robna razmena između dve države iznosila je 751.55 miliona era. Udeo u izvozu u Crnu Goru iznosio je 687.13 miliona evra, dok je udeo u uvozu bio 64.41 miliona evra.

transport robe Crna Gora Firby Logistic 2

Dakle, transport robe do/iz Crne Gore čini pravu okosnicu robne razmene između Srbije i Crne Gore. Praksa je pokazala da je najrazvijeniji vid prevoza robe na relaciji između Srbije i Crne Gore – drumski transport robe. Tačnije, tu podrazumevamo prevoz robe kamionom. Zbog čega je ovaj vid transporta robe jedan od najefikasnijih i najpraktičnijih kada govorimo o prevoz robe Crna Gora?

Prednosti kamionskog transporta robe do/iz Crne Gore

Pre svega, na ovaj način se vaša roba jednostavno i brzo otprema do krajnjeg odredišta u Crnoj Gori/Srbiji. Ujedno, kamionski transport robe Crna Gora najpogodniji je i za uslugu transporta po principu „od vrata do vrata“. Takođe, ovaj vid transporta je prikladan i za tzv. direktni transport robe. Tačnije, vaša pošiljka, čim uđe na teritoriju Crne Gore, direktno se isporučuje do adrese primaoca, odnosno konačne lokacije.

Za vreme transporta, vašom robom se minimalno upravlja, što povećava stepen njene zaštite i bezbednosti. Direktni transport robe znači i da se vaša pošiljka primaocu isporučuje u najkraćem roku, čime su i ispunjeni kako njegovi, tako i interesi pošiljaoca.

Prema tome, kamionski prevoz robe Crna Gora predstavlja isplativ i pouzdan vid transporta do/iz ove zemlje. Za razliku od železničkog, avio i/ili pomorskog transporta, kamione, kao prevozna sredstva karakteriše visok stepen fleksibilnosti tokom transporta. To znači da se ova transportna sredstva apsolutno prilagođavaju zahtevima pošiljalaca u pogledu vrste robe, njenih dimenzija, kubikaže, težine i slično. Dakle, do/iz Crne Gore može se izvršiti transport opasne (ADR) robe, vangabaritni transport robe, transport lako kvarljive robe, frigo transport robe (specijalni temperaturni režim) i drugo.

Postoje dva vida drumskog kamionskog prevoza Crna Gora:

 • FTL transport robe (Full Truck Load) – Pun utovar, odnosno solo vozilo;
 • LTL transport robe (Less Than a Truckload) – Zbirni transport robe.

Transport robe na relaciji Srbija – Crna Gora: Pun utovar

Kada govorimo o FTL transportu robe na relaciji Srbija – Crna, tu podrazumevamo prevoz po sistemu pun utovar (solo vozilo). Šta to znači?

Roba jedne kompanije (pošiljaoca) ispunjava celokupni tovarni prostor, odnosno kapacitet kamiona. Dakle, jedan kamion (ili više njih, u zavisnosti od količine robe) transportuje pošiljku ili pošiljke isključivo jednog pošiljaoca. Sistem FTL transporta primenjuje se kada je neophodno prevesti veću, kabastu ili težu robu. Pritom, ovaj sistem je pogodan i u slučajevima kada je potrebno poslati robu čija količina je dovoljna da popuni kompletni utovarni kapacitet kamiona (šlepera).

Prednosti punog utovara robe Crna Gora: 

 • Lak i efikasan transport većih i glomaznih pošiljki;
 • Utovarni prostor, odnosno kapacitet kamiona je veći, jer se prevozi roba jednog pošijaoca;
 • Izuzetna efikasnost prevoza. Kamion direktno i bez odlaganja isporučuje vašu robu na krajnju destinaciju. To za posledicu ima brže tranzitno vreme isporuke, odnosno rokovi za isporuku robe su znatno kraći;
 • Nema ograničenja kada je u pitanju težina ili veličina robe, iz ugla prevoznika (vozara). Ponekad, kada je količina robe manja od utovarnog kapaciteta kamiona ili je ona manjie veličine od ovog kapaciteta, prevoznici neće prevoziti robu sve dok utovarni prostor kamiona ne bude u celosti ispunjen. Naravno, ne dešava se ovo uvek. S druge strane, ako se šalje pošiljka koja je, prema svojim dimenzijama ili kubikaži, veća od utovarnog kapaciteta kamiona, ostatak robe se lako može transportovati drugim kamionom;
 • Ekonomičnost. U sistemu solo vozila, često se dešava prevoznici nude i manje transportne tarife;
 • Pogodan vid transporta za osetljivu robu;
 • Sigurnost. Kako se vaša roba neposredno otprema do krajnje adrese primaoca, onda će se njome minimalno rukovati i upravljati tokom transporta. Rezultat toga jeste veća bezbednost i zaštita sadržaja vaše robe.

Zbirni transport robe Crna Gora 

Za razliku od FTL transporta, LTL transport robe za Crnu Goru, odnosno iz Crne Gore znači da vaša roba popunjava samo deo utovarnog prostora kamiona. Preostali deo utovarnog kapaciteta svojom robom popunjavaju ostali pošiljaoci (kompanije). Kod LTL transporta roba se šalje u posebnim paletama. To znači da je ovaj vid drumskog prevoza roba izuzetno pogodan za manje pošiljke, odnosno za manju količinu robe.

transport robe Crna Gora Firby Logistic 3

Drugi naziv za LTL (Less Than a Truckload) prevoz robe jeste zbirni prevoz robe. U ovom slučaju se, dakle, konsoliduje, odnosno grupiše roba više različitih pošiljalaca u jednom kamionu. Na taj način smanjuu se ukupni troškovi prevoza, a to smanjenje u praksi može ići i čak do 30%. Zato je zbirni transport robe Crna Gora ekonomična opcija za vaše poslovanje.

Prednosti zbirnog transporta robe do/iz Crne Gore 

 • Brzina isporuke. S obzirom na to da da vaša roba ispunjava samo deo tovarnog kapaciteta kamiona, ne morate čekati da kompletan tovarni prostor ovog transportnog sredstva bude popunjen, kako bi transport robe Crna Gora bio realizovan. Na taj način, uvek možete računati na brzo otpremanje robe u relativno kraćem vremenkom roku.
 • Sigurnost. Pre samog transporta, vaša pošiljka se pakuje u palete ili u zaštitne sanduke. To doprinosi povećanju nivoa zaštite sadržaja vaše robe tokom transporta. Osim toga, na robu se stavljaju i dodatni zaštitni omoti, što značajno smanjuje rizik od spoljašnjih negativnih uticaja. Ujedno, vašom robom se upravlja i rukuje minimalno, baš kao kod FTL transporta. Međutim, ukoliko želite da bezbednost vaše robe pre, za vreme i nakon transporta bude na maksimalno visokom nivou, onda je neophodno da angažujete specijalizovanu kompaniju za organizaciju i transport robe.
 • Isplativost. Kao što smo istakli, zbirni transport robe kamionom za Crnu Goru/iz Crne Gore predstavlja ekonomičan vid prevoza. Ne samo da utovarni prostor kamiona delite sa drugim pošiljaocima, već sa njima delite i troškove prevoza. Tačnije, vi plaćate najam samo onog dela prostora koji zauizma vaša pošiljka. To znači da će cena transporta biti proporcionalna kubikaži robe, odnosno delu prostora u kojem se ona nalazi. Treba istaći i to da dolazi i do redukcije ukupne količine goriva neophodnog za transport, kada se roba grupiše u isto kamionu.
 • Druge pogodnosti. Unajmljivanjem kompanije za transport robe, u bilo kom momentu ćete moći da saznate status svoje pošiljke u realnom vremenu. Konsolidacija pošiljki u istom prevoznom sredstvu podrazumeva i smanjenje emisije štetnih gasova, budući da će na putu biti manje prevoznih sredstava u odnosu na situaciju kada bi se svaka pošiljka isporučivala posebnim kamionom. Na taj način, kako smo i već naveli, smanjuje se i potreba za većom količinom goriva.

Firby Logistic – Kvalitetan i efikasan prevoz robe do/iz Crne Gore 

Kompanija Firby Logistic vrši i organizuje kvalitetan, brz i efikasan transport robe Crna Gora na svakodnevnom nivou! Prevoz vaše robe do bilo koje lokacije u Crnoj Gori, sve do Jadrana, sa nama vam je dostupan tokom cele godine, 24/7. Budući da je prevoz robe Crna Gora deo jedne od našh najtraženijih usluga, transport robe do/iz ove zemlje možemo organizovati u najkraćem mogućem roku!

Takođe, za svakog klijenta individualno, u zavisnosti od njegovih zahteva, biramo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta, uz najpovoljnije cene! Firby Logistic vrši transport najrazličitije vrste robe – do Budve, Podgorice, dolinom Zete, Jadranskom magistralom, do Cetinja, luke Bar i gde god da je potrebno. Pored standardizovanih, konvencionalnih tereta, vršimo i organizujemo profesionalan i bezbedan transport i specijalnih tereta do/iz Crne Gore. Drugim rečima, vršimo transport opasne (ADR) robe, transport vangabaritnog tereta, transport robe koja se mora prevesti pod specijalnim temperaturnim režimom i slično.

Za vas pronalazimo najpristupačniji vid transporta. Pored drumskog (kamionskog) prevoza, u zavisnosti od rokova, robe, mesta utovara i istovara, vaše pošiljke možemo transportovati avio i železničkim saobraćajem.

Organizacija i transport robe Crna Gora 

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid prevoza – kamion ili kombi transport;
 • Transport robe hladnjačama. U ovom slučaju koristimo frigo vozila za prevoz robe pod posebnim temperaturnim režimom;
 • Kontejnerski transport. Organizujemo i vršimo transport kontejnera do/iz Crne Gore;

Istakli bismo da je zbirni kamionski transport robe Crna Gora jedan od najpogodnijih oblika transporta. To je zato što je tada potrebno prevesti manju količinu robe, te klijent neće morati da plaća zakup celokupnog teretnog prostora kamiona.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente

Pored osnovne usluge transporta robe do/iz Crne Gore, svim našim klijentima pružamo i dopunske (prateće) usluge, koje upotpunjuju i olakašavaju ovu proceduru.

 • Usluga transporta po principu „od vrata do vrata“ (preuzimamo robu na dogovorenoj adresi i isporučujemo je na dogovorenu destinaciju);
 • Priprema za transport i pakovanje robe;
 • Utovar i istovar robe;
 • Pribavljanje svih neophodnih dozvola i odobrenja za međunarodni transport;
 • Carinjenje robe i obavljanje celokupne carinske procedure;
 • Distribucija i logistika;
 • Špedicija;
 • Skladištenje robe;
 • Izveštavanje klijenata, na njihov zahtev, o statusu robe i stvarnom vremenu;
 • Obaveštavanje klijenata o vremenu i mestu prispeća robe.

Budite slobodni da nam pošaljete svoj zahtev za ponudu bilo kada, 24/7, ukoliko želite da sarađujete sa nama. Naravno, ako imate dodatnih pitanja ili nedoumica, ne ustručavajte se da nas pozovete ili pošaljete e-mail. Naše ljubazno osobolje će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Comments (2)

 1. Prevoz 25 stolica iz Valjeva do Herceg Novog.
  Pravno lice , utovar u Valjevu.
  Interesuje nas najkraci moguci rok.
  Imamo otvaranje lokala u Herceg Novom.
  Pozdrav.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *