transport robe Slovačka Firby Logistic 1

Transport robe Slovačka – Pun utovar

Ukoliko želite da prevezete svoju robu na relaciji Srbija – Slovačka, onda je transport robe Slovačka, sa naglaskom na pun utovar kamiona, jedno od najboljih rešenja za vaše poslovanje. Saznajte u našem blogu koje su sve prednosti ovog vida drumskog prevoza robe do/iz Slovačke.

Slovačka je kontinentalna država, bez izlaza na more, u centralnoj Evropi. Graniči se sa Poljskom na severu, Ukrajinom na istoku, a Mađarskom na svojoj južnoj granici. Austrija se prostire na jugozapadu Slovačke, dok se Češka nalazi na njenoj severozapadnoj granici. Površina Slovačke iznosi oko 49 hiljada kvadratnih kilometara. U ovoj državi živi više od 5.4 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad jeste Bratislava, dok je drugi najveći grad Košice.

Slovačka ekonomija uspešno se transformisala iz državno, odnosno centralno planirane privrede u tržišnu privredu. I to sve u periodu od 1998. godine do 2006. godine. Sve velike privatizacije su okončane, bankarski sektor je gotovo u potpunosti privatizovan, a strane investicije su porasle. Slovačka privreda je razvijena, sa ekonomijom visokog dohotka i BDP-om po glavi stanovnika koji iznosi 78% od proseka u EU, u 2018. godini. MMF je 2021. godine Slovačku rangirao kao 45. najbogatiju zemlju na svetu. Ujedno, od 2021. godine, slovačka ekonomija je 61. najveća na svetu i jedna od najbrže rastućih u Evropi.

U strukturi BDP-a, 64.8% je udeo uslužnog sektora. Industrija čini 31.4 % BDP-a, a poljoprivreda 3.8%. Žitarice, voće i šećerna repa predstavljaju najzastupljenije poljoprivredne proizvode. Dok najveći udeo u industriji imaju proizvodi od metala, automobili, mašine i prateća orpema, hrana i piće. Sve u svemu, Slovačka predstavlja atraktivnu lokaciju za uvoz i izvoz robe, zbog čega je prevoz robe Slovačka veoma dobro razvijen.

Najbolji način za transport robe Slovačka

Ukupna dužina svih puteva u Slovačkoj iznosi više od 18.000 kliometara. Najveću važnost za putnički promet, kao i promet robe, ima drumski transport. Kada su u pitanju ekonomski odnosi između Srbije i Slovačke, prema zvaničnim podacima, postoji obostrani interes za unapređenje i dalje produbljivanje ekonomske saradnje. U 2020. godini, obim spoljnotrgovinske razmene iznosio je 545.2 miliona evra. Od toga, izvoz iz Srbije u Slovačku iznosio je 301.7 miliona evra, a uvoz iz Slovačke u Srbiju bio je 243.5 mliona evra.

transport robe Slovačka Firby Logistic 2

Najbolji vid transporta robe na relaciji Srbija – Slovačka jeste drumski transport robe. Tačnije, u praksi se ispostavilo da kamionski transport robe Slovačka jedan od najpraktičnijih i najpouzdanijih vidova drumskog prevoza robe do/iz ove zemlje.

Postoji i više razloga za to.

 • Brz, lak i jednostavan prevoz robe do bilo koje tačke u Slovačkoj, odnosno Srbiji;
 • Najprikladniji vid transporta robe po principu „od vrata do vrata“. To znači da se vaša roba preuzima na dogovorenoj adresi, a zatim se otprema na dogovorenoj adresi primaoca;
 • Odlična opcija za tzv. direktni transport robe. Čim vaša roba uđe na tržište Slovačke, ona se neposredno isporučuje do krajnje adrese primaoca;
 • Minimalno manevrisanje vašom pošiljkom za vreme transporta, što povećava stepen bezbednosti vaše robe;
 • Isporuka robe se vrši u najkraćem mogućem roku.

Ispunjavajući interese kako pošiljaoca, tako i primaoca robe, prevoz robe kamionom Slovačka je pouzdano i ekonomično rešenje za prevoz. U odnosu na železnički, vodni ili avio transport, kamioni se apsolutno prilagođavaju zahtevima pošiljaoca u pogledu vrste robe, njenog obima, težine, kubikaže, dimenzija i slično. To znači da se do/iz Slovačke može izvršiti transport lako kvarljive robe, transport vangabaritnog tereta, frigo transport robe, transport opasne (ADR) robe i drugo.

Prevoz robe Slovačka – Koje su prednosti transporta po sistemu punog utovara?

S druge strane, jedan od najboljih oblika kamionskog transporta robe Slovačka jeste po tzv. sistemu punog utovara. Šta ovaj sistem podrazumeva i u čemu se sastoji njegov značaj?

Sistem punog utovara robe odnosi se na transport robe Slovačka solo vozilom. Drugim rečima, u pitanju je FTL transport robe (Full Truckload). To znači da vaša roba, kao roba jednog pošiljaoca, popunjava celokupni utovarni prostor jednog ili više kamiona (u zavisnosti od veličine pošiljke). Tačnije, kamion prevozi robu iskjučivo jednog pošiljaoca do krajnje adrese primaoca. Ovaj sistem se koristi u slučajevima kada je neophodno transportovati veće, teže, glomaznije ili kabastije pošiljke.

transport robe Slovačka Firby Logistic 3

Pored toga, sistem punog utovara se koristi u situacijama kada treba poslati robu čija količina je dovoljna da ispuni kompletni utovarni kapacaitet kamiona.

Transport robe Slovačka i benefiti punog utovara kamiona

 • Kao što smo rekli, prikladan i pogodan vid transporta za teže, kabaste ili veće pošiljke;
 • Utovarni kapacitet kamiona je veći;
 • Prvoklasna efikasnost transporta robe. Kamion koji prevozi vašu robu po sistemu punog utovara, direktno i bez odlaganja isporučuje vašu pošiljku do krajnje destinacije. Zato je i vreme transporta znatno brže, odnosno rokovi za isporuku vaše pošiljke su kraći;
 • Bez limita u pogledu težine ili dimenzija robe, posmatrano iz ugla vozara (prevoznika). Dogodiće se, naime, nekada da količina robe bude manja od utovarnog kapaciteta kamiona, ili da vaša pošiljka bude manjih dimenzija u odnosu na taj kapacitet. U tom slučaju, prevoznici neće otpremiti vašu pošiljku sve dok utovarni prostor kamiona ne bude u potpunosti ispunjen. Ali, naravno, ne dešava se ovo uvek u praksi. Međutim, ako se otprema roba koja je, po svojoj kubikaži ili veličini, veća od zapremine utovarnog kapaciteta kamiona, ostatak robe se lako može transportovati drugim kamionom;
 • Ekonomičnost. Neretko se dešava da prevoznici nude i manje prevozničke tarife u sistemu punog utovara;
 • Odlično rešenje za transport osetljive robe;
 • Bezbednost. Vaša roba se neposredno otprema do krajnje adrese primaoca. Posledica toga jeste minimalno rukovanje robom pre, za vreme i nakon transporta, što povećava stepen njene sigurnosti i zaštite njenog sadržaja.

Firby Logistic – Kvalitetan i efikasan transport robe Slovačka

Treba istaći da je Slovačka članica Evropske unije od 2004. godine. To znači da prilikom uvoza i izvoza robe u Slovačku važi regulativa EU. Ekonomski prosperitet i stabilnost Slovačke čine ovu državu veoma prilvačnom destinacijom za transport robe. Transport robe Slovačka u najvećoj meri se odvija kroz drumski i železnički prevoz robe. Kompanija Firby Logistic svim klijentima nudi kvalitetan i efikasan prevoz robe Slovačka, uz najbolje uslove transporta i profesionalnu uslugu.

Zahvaljujući našem višegodišnjem iskustvu, kao i razvijenoj poslovnoj mreži agenata i partnera, odlično poznajemo tržišne prilike, ekonomiju i saobraćajnu infrastrukturu u Slovačkoj. Zato smo u stanju da svakom klijentu pružimo maksimalno kvalitetnu uslugu transporta robe do/iz Slovačke po izuzetno pristupačnim cenama. Za svakog klijenta ponaosob, poštujući sve vaše zahteve, biramo optimalnu i ekonomičnu rutu transporta kako bismo vam redukovali troškove u najvećoj mogućoj meri. Vašu robu možemo brzo, lako i jednostavno transportovati na relaciji Srbija – Slovačka, do bilo koje destinacije, birajući najkraće i najbrže rute. Isto tako, možemo realizovati i organizovati transport robe iz Slovačke u bilo koju drugu zemlju u Evropi.

Možemo da vam ponudimo transport konvencinalnih tereta, paletizovanih ili nepaletizovanih. Isto tako, vršimo i organizujemo transport specijalnih tereta, transport opasnih materija, vangabaritni transport robe, transport robe pod posebnim temperaturnim režimom

Pored kamionskog transporta po sistemu punog utovara, ukoliko klijent to zahteva, možemo organizovati i drumski zbirni transport robe Slovačka. Osim drumskog, u stanju smo da obavimo i organizujemo i druge vidove saobraćaja do/iz Slovačke – avio, železnički ili vodni.

Organizacija i transport robe Slovačka

 • Direktni transport robe. U ovom slučaju koristimo samo jedan vid saobraćaja (avio, drumski, železnički ili vodni). Na taj način kijentima smanjujemo troškove prevoza, budući da se tako izbegava prepakivanje ili pretovar robe.
 • Kombinovani transport robe. U ovom slučaju koristimo kombinaciju navedenih vidova saobraćaja. To je jedan od najboljih oblika međunarodnog transporta robe za duže relacije kakva je između Srbije i Slovačke. Smanjuju se troškovi transporta i skraćuje vreme prevoza.
 • Kontejnerski transport robe. Ovaj vid transporta možemo organizovati kao direktni ili kombinovani, u zavisnosti od potreba klijenata. Ovde bismo naročito izdvojili uslugu zbirnog kontejnerskog transporta robe Slovačka. To je najpogodniji vid transporta kada je neophodno prevesti manju količinu robe, budući da klijent ne plaća zakup celog kontejnera ili transportnog sredstva.

Dodatne usluge naše kompanije za sve klijente 

Pored osnovne usluge transporta robe do/iz Slovačke, svim klijentima nudimo i dodatne (prateće) usluge koje pojednostavljuju celokupnu proceduru prevoza.

Kompanija Firby Logistic obavlja i sve vrste selidbi stambenih i poslovnih prostora do/iz Slovačke, i to u posebno namenjenim vozilima.

Ne ustručavajte se da nam pošaljete svoj upit, 24/7, ako želite saradnju sa nama. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nedoumica u vezi sa transportom robe na relaciji Srbija – Slovačka, budite slobodni da kontaktirate sa nama. Sa zadovoljstvom ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *