transport plovila Evropa Firby Logistic 1

Transport plovila Evropa

Transport plovila Evropa predstavlja jedan od najzahtevnijih oblika specijalnog transporta do i sa bilo kog mesta na Starom kontinentu. Pored svojih dimenzija i specifičnog oblika, plovna sredstva jesu i skupa investicija koja su naročito komplikovana za transport ukoliko biste to hteli da obavite u vlastitoj režiji. Stoga, ukoliko želite siguran, kvalitetan i efikasan prevoz plovila Evropa, potrebno je da angažujete specijalizovanu kompaniju za organizaciju i transport plovila.

Jedan od najvažnijih aspekata prevoza plovila do i sa bilo koje destinacije u Evropi jeste temeljno i detaljno planiranje ovog procesa. Kao što smo naveli, nije jednostavan postupak u pitanju, zbog čega obraćanje pažnje na sve detalje transporta (priprema, utovar, odabir rute, istovar i slično) igra ključnu ulogu. Jedino na taj način možete računati sa tim da vaše plovilo bude u potpunosti zaštićeno tokom celokupne transportne procedure.

Transport plovila Evropa – Najvažnije stvari u ovom procesu 

Pored, ponavljamo, pripreme za transport plovila Evropa, postoje i drugi važni faktori koje treba uzeti u obzir ukoliko ste se odlučili na ovaj korak. Pokušaćemo da vam u daljem tekstu predočimo neke od najvažnijih stvari vezane za transport plovnih sredstava Evropa.

1) Izbor pouzdane i proverene kompanije za transport brodova i ostalih plovila 

Iskusna, kvalifikovana i ovlašćena kompanija za prevoz plovila ima sve neophodne kapacitete i predispozicije za bezbedan i kvalitetan transport plovila Evropa. Ove kompanije, zahvaljujući svom iskustvu i saradnji sa marinama, brodarima i brodogradiištima širom Evrope, obezbediće nesmetan i siguran transport plovnih sredstava, poštujući dogovorene rokove. Njihovo opsežno poznavanje sistema internacionalnih autoputeva i plovnih puteva koji se odnose na transport plovila širom Evrope uštedeće vam vreme i energiju, lišavajući vas svakog stresa i nervoze u vezi sa ovim postupkom.

transport plovila Evropa Firby Logistic 2

Iskusne i pouzdane kompanije za prevoz plovila, kakva je Firby Logistic, pre svega neće ni transportovati vaše plovno sredstvo ukoliko postoje okolnosti zbog koji prevoz ne bi bio bezbedan. Od ključne je važnosti, dakle, da izaberete kompaniju za transport plovila koje raspolože sa neophodnim iskustvom, profesionalcima, opremom i mehanizacijom neophodnom za ovaj poduhvat.

Naime, ovlašćene i sertifikovane kompanije znaju kako plovilo mora biti poduprto, balansirano, stabilizovano i obezbeđeno za transport. Iskusni stručnjaci znaju kako pravilno rasporediti težinu plovila na sve osovine kamiona i prikolice, kao i kako pravilno pričvrstiti plovilo za kamion ili prikolicu. Isto tako, međunarodni transport plovila podrazumeva i poznavanje procesa carinjenja i carinskih propisa. Kompanije za transport specijalnih tereta obezbediće vam celokupnu dokumentaciju potrebnu za proces carinjenja i obaviti sve ostale administrativne formalnosti vezane za carinjenje.

2) Izbor adekvatne marine, brodara i brodogradilišta 

Pre nego što izaberete brodara (ili to za vas učini kompanija za transport plovila), neophodno je da postavite sledeća pitanja:

 1. Da li brodar ima putni lift, kran ili viljuškar za utovar ili istovar vašeg plovila?
 2. Ako se istovar i utovar vrši pomoću viljuškara, da li je to moguće uraditi sa strane kamiona ili prikolice?
 3. Ukoliko je potrebno, da li je moguće da se plovilo umota zaštitnim prekrivačem, ako kompanija za transport to ne učini?
 4. Da li je obezbeđena montaža i demontaža bilo kog dela plovila?
 5. Da li brodar, odnosno marina prihvata kamione i prikolice za prevoz plovila na dužim relacijama?

3) Opšte pripreme za transport plovila Evropa 

Pre nego što se plovilo transportuje sa bilo koje destinacije u Evropi, neophodno je pripremiti ga za ovaj proces. U tom pogledu, kompanija za organizaciju i transport plovila pomoći će vam u sledeći aspektima:

– Unutar plovila

Svi predmeti u unutrašnjoj kabini plovila pažljivo se pregledaju kako bi se osiguralo da su bezbedno pričvršćeni. Sva vrata ormarića treba da budu dobro osigurana i zaključana. Sve stvari na palubi treba ukloniti ili dodatno pričvrstiti. Preporučujemo da zaključate kabinu i da zadržite ključ. Rezervoari za gorivo i vodu treba da budu skroz prazni ili ispušteni što je više moguće. Tokom zimskih meseci, vodu treba ispustiti iz sistema za vodu i dodati antifriz da bi se sprečilo oštećenje tih sistema. Sve baterije treba da budu isključene, a kablovi vezani kako bi se sprečio kontakt.

– Izvan plovila

Kompletna elektronika, sidra, trube, antene, propeleri, jarboli, zastave, potpornici, platno, ekrani, jastuci, svetla, šoferšajbne ili bilo koji predmet vašeg plovila treba da bude uklonjen, zapakovan i bezbedno odložen kako bi se sprečilo njihovo oštećenje tokom transporta. Čepove za odvod treba proveriti i ne bi trebalo da bude vode u kaljuži za vreme transporta.

– Otvori, prozori i vetrobrani

Svi otvori i ulazi na plovilu treba da budu dobro pričvršćeni i zapečaćeni trakom kako bi se sprečila oštećenja od vetra. Zasuni takođe treba da budu bezbedno zalepljeni kako bi se sprečilo otvaranje poklopca dok se plovilo transportuje. Isto tako prozori kabine treba da budu zaključani i zalepljeni sa spoljašnje strane. Pleksiglas treba ukloniti, spakovati i dobro pričvrstiti.

– Zebraste školjke

Transport plovila Evropa drumskim putem zahteva temeljnu proveru trupa vašeg plovila. Neophodno je izvršiti proveru otvora za odvod, kao i izlaznih pogona. Isto tako, često se plovila proveravaju na postojanje zebrastih školjki. Zato je pre transporta neophodno obezbediti i organizovati kompletnu dekontaminaciju i čišćenje plovila.

– Prekrivači za plovilo 

Vetar, kiša, sneg i druge meteorološke okolnosti mogu napraviti štetu na brodu tokom transporta. Stoga, pre transporta potrebno je plovilo obmotati odgovarajućih prekrivačem kako bi se maksimalno zaštitilo.

– Dodatne stavke

Pre transporta, neophodno je da obavestite kompaniju za transport plovila o svim dodatnim predmetima koje je takođe neophodno transportovati, a koji se ne nalaze direktno na plovnom sredstvu. Budući da je u pitanju transport specijalnih tereta, neophodno je voditi računa da se ne prekoračuje bilo koja dimenzija (dužina, širina i visina) plovila, tako što ćete za njega pričvrstiti dodatne predmete.

Ako je bilo koji dodatni predmet uklonjen da bi bilo moguće transportovati plovilo, neophodno je da navedete dimenzije, veličinu i masu tih stvari kako bi bio obezbeđen odgovarajući transport i transportni prostor i za njih. Ukoliko se te stvari mogu postaviti na prikolicu, potrebno je pripremiti okvir za koji će se one pričvrstiti. Tada se ceo sklop (plovilo + dodatne stvari) mogu pravilno podupreti i pričvrstiti za prikolicu za transport. Elektroniku treba otpremiti odvojeno ili bezbedno smestiti u kabinu plovila, sa zaključanim vratima, prozorima i svim drugim pristupima kabine.

Prevoz plovila Evropa i transport različitih vrsta plovnih sredstava

Kada je u pitanju transport plovila Evropa, moguće je prevoziti najrazličitije vrste plovila, odnosno čamaca. Tu govorimo o prevozu drvenih čamaca, gumenih čamaca, metalnih čamaca, glisera, jedrilica, jahti i slično.

Recimo, kod transporta drvenih čamaca, neophodno je detaljno i pažljivo ih pregledati i proveriti pre njihovog utovara na prikolicu za prevoz. Ovo je preporučljivo zato što mogu postojati inherentne strukturne slabosti ovog tipa čamca koje nisu lako vidljive ili uočljive. Druga opcija bi bila dobro dizajnirana kolevka koja će moći da rasporedi težinu čamca na mnogo šire kontaktno područje. Ukoliko želite da transportujete svoj drveni čamac bez kolevke, uverite se da kompanija za transport robe koristi dodatne jastučiće, prečke i druge oslonce.

transport plovila Evropa Firby Logistic 3

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ili, recimo, kada se prevoze gliseri, potrebno je uveriti se da je vetrobransko staklo dovoljno snažno da izdrži uslove transporta i udare vetra. Svi unutrašnji ili vanbrodski motori treba da budu podignuti i zaključani. Kad god je to moguće, trebalo bi da razmislite o uklanjanju svih rekvizita i njihovom bezbednom skladištenju. Kada se prevozi jedrilica, neophodno je da jarboli budu skinuti i demontirani. Svi kablovi i razvodnici treba da budu vezani za jarbol. Sva oprema, vitla, indikatori vetra i svetla treba da budu uklonjeni. Omotavanje jarbola zaštitnim prekrivačem je opciono, ali treba uzeti u obzir zaštitu od prljavštine i prljavštine sa puta.

Preporuka je da se jarboli ne pričvršćuju za jedrilicu, jer na prikolici uvek ima mesta za jarbol. Međutim, krajnji izbor je na vama.

Transport plovila Evropa i zaštita plovnih objekata tokom prevoza 

Jedna od glavnih stvari na koje treba obratiti pažnju kada je u pitanju transport plovila Evropa jeste zaštita plovnih objekata pre, za vreme i nakon prevoza. Većina kompanija za transport robe preporučiće preduzimanje nekoliko dodatnih mera kako bi se obezbedilo da je plovilo zaštićeno.

Osiguranje. Mnoge kompanije za organizaciju i transport plovila, kao i brodari, pružaju ponudu za prevoz sa osiguranjem. Međutim, u zavisnosti od veličine plovila i dužine rute, dodatno osiguranje može biti dobro rešenje.

Zaštitni pokrivači. Preporučljivo je tokom transporta koristiti posebnu vrstu zaštitnog prekrivača (ne platnenog) koji će zaštiti plovilo od nepovoljnih vremenskih prilika.

Dopunske usluge

Kompanije za organizaciju i transport plovila neretko nude i druge dodatne usluge, kako bi svojim klijentima obezbedili maksimalno kvalitetnu uslugu transporta i isporuke plovila. Pored pomenute usluge carinjenja, tu govorimo o profesionalnoj usluzi pripreme, zaštite i zamotavanja plovila. Ukoliko vi nemate svoj prekrivač za plovilo, transportne kompanije vam mogu ponuditi da prekriju vaše plovilo umesto vas.

Isto tako, specijalizovane kompanije za transport plovila nude vam mogućnost da pratite status svog plovnog objekta u realnom vremenu, dok se kreće ka svom odredištu. Prevoz plovila drumskim putem zahteva upotrebu prikolice. U tom smislu, kompanije za transport često nude sopstvene prikolice kako bi transport plovila Evropa bio realizovan. U tom smislu govorimo o:

 • Podesivim prikolicama. Budući da plovila dolaze u najrazličitijim dimenzijama, transportne kompanije neretko koriste prikolice koje se mogu prilagoditi različitim vrstama plovnih objekata.
 • Prilagođenim kolevkama za plovila. Neke kompanije koje nemaju na raspolaganju veliku flotu kamiona i prikolica ponudiće da naprave prilagođene kolevke kako bi odgovarale plovilu klijenta. Ove kolevke drže čamac bezbedno na prikolici za transport.

Firby Logistic – Efikasan, kvalitetan i siguran transport plovila Evropa 

Kompanija Firby Logistic je specijalizovana za najzahtevnije transportne projekte, kada je u pitanju transport plovila Evropa. Svakom klijentu omogućavamo kvalitetan, bezbedan i efikasan prevoz plovnih objekata do i sa bilo koje destinacije u Evropi u najkraćem mogućem roku. Za svakog klijenta pravimo individualan, detaljan i temeljan plan transporta, birajući optimalnu i ekonomičnu rutu prevoza. To činimo kako bismo klijentima maksimalno smanjili troškove transporta.

Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu i uspostavljenoj mreži poslovnih saradnika, brodara i agenata, možemo da organizujemo i izvršimo transport plovila Evropa do i sa bilo koje destinacije na Starom kontinentu. Naš tim kvalifikovanih stručnjaka obučen je za sve poslove i procedure u vezi sa ovim specijalnim prevozom. Tu govorimo, između ostalog, o montaži, demontaži, popravci, transportu, upravljanju specijalnim transportnim sredstvima, mašinama i opremom koji obezbeđuju brz i efektan prevoz plovila.

Obavljamo sve potrebne operacije u vezi sa pripremom, pozicioniranjem, prevozom, utovarom i istovarom plovila bez bilo kakvih problema i poteškoća!

U zavisnosti od vrste, težine, dimenzije plovila, udaljenosti i destinacije, transport plovila Evropa možemo organizovati i realizovati kao:

Uzimajući u obzir sve zahteve klijenata, navedene oblike saobraćaja možemo organizovati u vidu direktnog transporta (koristeći samo jedan oblik prevoza) ili kombinovanog transporta (koristeći kombinaciju dva ili više oblika transporta).

Zašto da izaberete nas za prevoz plovila Evropa? 

Kompanija Firby Logistic svim klijentima omogućuje sveobuhvatnu uslugu transporta plovila Evropa:

 • Izrađujemo kompletan plan za izvršenje vašeg zahteva za ponudu;
 • Obavljamo profesionalnu i temeljnu zaštitu i obezbeđivanje plovila i dodatnih predmeta;
 • Pronalazimo optimalne i ekonomične rute za transport plovila Evropa;
 • Raspolažemo sa svim dozvolama i odobrenjima neophodnim za obavljanje ovog oblika transporta;
 • Posedujemo svu neophodnu opremu, vozila i mehanizaciju za prevoz plovila Evropa;
 • Naše osobolje je profesionalizovano i visokokvalifikovano za upravljanje plovilima;
 • Obavljamo kompletan transport, kao i organizaciju utovara i istovara na željenoj destinaciji.

Transport plovila Evropa i dodatne usluge naše kompanije za sve klijente 

Pored osnovne usluge transporta plovila do i sa bilo koje evropske destinacije, Firby Logistic svim klijentima pruža i dodatne usluge. Cilj ovih dopunskih, pratećih usluga jeste olakšanje celokupne procedure prevoza plovila.

Ukoliko vam je neophodan brz, efikasan i prvoklasan transport plovila Evropa, u bilo kom trenutku nam možete poslati svoj zahtev za ponuduAko imate kakvih dodatnih pitanja i nedoumica po pitanju organizacije i realizacije ovog oblika transporta, budite slobodni da kontaktirate sa nama.

Firby Logistic – Vaš siguran izbor. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *