poseta vinarija vinske ture Srbije Firby Logistic 1

Obilazak i poseta vinarija – Vinske ture Srbija

Poseta vinarija mnogo je više od obilaska ovih mesta i čaše dobrog vina. Naime, pored sâme posete, putnici, odnosno vinski turisti imaju priliku da se upoznaju kulturom, običajima i tradicijom vinske regije koju obilaze. Pored toga, oni se mogu upoznati i sa procedurom proizvodnje vina. Sem toga, turisti mogu ove napitke degustirati, ali i konzumirati druge gastronomske specijalitete.

Poseta vinarija, vinogradima i vinskim festivalima nije novina! 

Od Bordoa i Burgundije u Francuskoj, preko Sicilije i Toskane u Italiji, sve do doline Nape u Kaliforniji…. Gotovo da ne postoji deo sveta gde se ne uzgajaju čuvene sorte vinove loze i proizvodi vino vanvremenskog kvaliteta. Vino – belo, crveno, penušavac ili rozé – piće je koje ne poznaje granice dobrog ukusa. Vino briše razlike među ljudima i zato se sa posebnim užitkom pije širom planete.

Iz ovih razloga, organizuju se posete vinarijama, odnosno vinske ture koje iz godine u godine postaju sve popularnije ne samo u svetu, već i u Srbiji. Interesantan je podatak da vinski turizam u Srbiji postoji više od 155 godina! Naime, začeci vinskog turizma u našoj zemlji vezuju se za doba vladavine kneza Mihaila Obrenovića. Međutim, tek je 1899. godine organizovan pravi, kolektivni organizovani vinski turizam. Od pomenute godine, kada je organizovana  „Prva smederevska izložba grožđa“, naša zemlja prevalila je dugačak put kako bi danas mogla da se ponosi vrhunskim sortama vina koje krase svetske trpeze i brojne privatne vinarije.

Šta je vinski turizam i koja je njegova veza sa obilaskom vinarije?

Poseta vinarijama Srbija, kao deo vinskog turizma, sve više i više zanimljivija je domaćim i stranim turistima. Vinski turisti žele, kroz vinske ture, da se upoznaju ne samo sa vinarijom, već i sa vinskim krajevima. Jedan od glavnih razloga njihovog putovanja jeste i otkrivanje novih ukusa i užitaka. Poput srpskih srednjovekovnih zdanja, tvrđava i gradova, tako su i poseta vinarija i vinski putevi izuzetno privlačni našim i inostranim turistima.

poseta vinarija vinske ture Srbije Firby Logistic 2

Zato i ne iznenađuje što u našoj zemlji postoji više vinskih ruta. Od rejona Subotice i Palića, preko Fruške Gore i Vršca, pa nadalje kroz Beograd i šumadijski kraj, sve do niškog, župskog i kosovsko-metohijskog rejona. Ovde se, dakle, nameće jedno glavno pitanje – šta obuhvata obilazak vinarija? Tačnije, šta je to vinski turizam i šta podrazumevaju vinske ture? U najširem smislu, poseta vinarija i vinski turizam su sinonimi. Međutim, u užem značenju, obilazak vinarija predstavlja samo jedan, ali izuzetno značajan segment vinskog turizma.

Vinski turizam je kompleksna, kulturno autentična pojava. Ona podrazumeva turističko putovanje koje obuhvata posetu vinariji, vinogradima, vinskim festivalima i izložbama. Glavni motiv za ovo putovanje jeste degustacija vina, ali i doživljaj vinogradarske regije, kao i svih atrakcija. Pored svega navedenog, svrha vinskog turizma jeste i upoznavanje sa tehnologijom izrade, odnosno proizvodnje, pakovanja i skladištenja vina. Jednostavno – vinske ture objedinjuju najvažnije aspekte celokupnog vinskog iskustva – od putovanja, preko degustacije vina, sve do obilaska vinograda, od kojih su neki stari i više decenija.

Ko su vinski turisti?

Poseta vinarija, odnosno vinski turizam, ipak, nije namenjen za svakoga. To je i logično, budući da je ovo, poput verskog ili etno turizma, posebna vrsta turističkog putovanja. Ljubitelji vinskih tura nazivaju se vinskim turistima. To su ljudi koji svakim svojim čulom uživaju u vinu i žele detaljnije da budu upoznati sa konkretnom vinarijom i vinskom industrijom. Pored toga, vinski turisti su putnici čija je želja da svoje turističko putovanje provedu u kvalitetnom društvu i prirodnom vinskom ambijentu i atmosferi. Vinski turizam, obilazak, odnosno poseta vinarija Srbija ima i edukativni pečat. Naime, vinski turisti stiču nova znanja o vinima, načinima njihove konzumacije i svim važnim elementima njihove proizvodnje.

Međutim, ne treba donositi zaključak da su vinski turisti isključivo profesionalni vinari, somelijeri ili enolozi koji znaju napamet sve sorte vinove loze iz najrazličitijih vinorodnih regiona. Vinske ture su „rezervisane“ sa sve one koji uživaju u aromama i ukusima različitih vina. Dakle, nevezano za to da li ste iskusni ljubitelj ovog pića ili tek ulazite u bogati, plemeniti vinski svet – ako je vino izvor vašeg užitka, onda je vinska tura prava stvar za vas!

U suštini, svi vinski turisti mogu se podeliti u tri kategorije:

  1. Radoznali (slučajni) vinski turisti. Oni žele da se upoznaju sa vinima na zabavan, neformalan način. Upuštaju se u vinsku avanturu iz znatiželje.
  2. Zainteresovani vinski turisti. Ovaj tip turista želi da otkrije neke nove informacije o vinima koje ne mogu saznati u lokalnim prodavnicama pića. Oni žele da saznaju nešto više o vinariji i nabave nove boce vina koje bi pokazali prijateljima.
  3. Posvećeni (pasionirani) vinski turisti. Oni žele još više podataka od zainteresovanih vinskih turista. Takođe, oni žele da svoje intelektualne sposobnosti prošire, kao i da budu priznati kao odlični poznavaoci vina. Sa zadovoljstvom kupuju i probaju retka vina.

Koje su prednosti poseta vinarija?

Od obilaska vinarija prednosti imaju kako vinarije, tako i turisti, kao krajnji potrošači. Navešćemo neke od benefita za vinarije, ali ćemo se više fokusirati na pogodnosti koje od poseta vinarija imaju putnici (turisti).

Pogodnosti za vinarije

Promocija vinskog turizma i obilaska vinarija šansa je za vinske regione da ostvare ekonomsku korist. Stoga i ne treba da čudi što uzgajivači vinove loze, kao i vinari, ulažu značajna sredstva na usavršavanje vinskog turizma. Uzećemo kao primer Kaliforniju i Španiju. Prema pojedinim procenama, vinske ture omogućile su rast i razvoj ekonomije Kalifornije za više od dve milijarde dolara na godišnjem nivou. Dok je Španija od vinskih tura zabeležila rast prihoda za više od 15 odsto.

Takođe, vino se konzumentima, odnosno kupcima prodaje direktno – bez obzira na to da li se nalaze u ili izvan države u kojoj se vino proizvodi. Verovali ili ne, gotovo 40 odsto svih vina konzumira se u državama izvan svojih matičnih zemalja. Dakle, vinska tura, s jedne strane, omogućava prodaju vina na licu mesta. S druge strane, što je još važnije, jedan od ciljeva posete vinariji jeste izgrađivanje imidža i brenda vinarije, kao i odnosa sa potrošačima.

Prema tome, prodaja vina u vinariji, za vreme vinske ture, predstavlja kratkoročni cilj. Međutim, ekonomičniji, održiviji i dugoročniji cilj predstavlja izgradnja poverenja sa potrošačima, kao i širenje „dobrog glasa“ vinarije.

Pogodnosti za turiste

1) Vrhunski i bezbedan prevoz

Ako za svoju vinsku turu angažujete licenciranu i specijalizovanu kompaniju za organizovani prevoz putnika, znajte da ćete uživati u svim prednostima maksimalno komfornog putovanja. U zavisnosti od brojnosti turističke grupe, možete birati između iznajmljivanja autobusa i iznajmljivanja minibusa. U pitanju je iznajmljivanje vozila sa profesionalnim vozačem, tako da možete uživati u degustaciji vina bez bilo kakvog ustručavanja, jer se nećete vi lično naći iza volana u povratku.

poseta vinarija vinske ture Srbije Firby Logistic 3

Ova vozila vam, pre svega, omogućuju da putujete u stilu, pružajući vam nenadmašnu udobnost. Minibusevi, odnosno autobusi opremljeni su najmodernijim uređajima, a sedišta su komforna i prostrana. O vašoj bezbednosti i eleganciji putovanja staraju se visokoobučeni i iskusni vozači koji poznaju više jezika. Minibus i autobus za vinske ture podrazumevaju vanlinijinski prevoz putnika. To znači da se ova vozila prilagođavaju vašem planu, potrebama i rasporedu putovanja.

Pritom, kada veća grupa turista posećuje vinariju, onda će ovaj obilazak biti finansijski isplativ, budući da je prevoz autobusom/minibusom jefitnije rešenje nego da svako dolazi sopstvenim vozilom.

Jednostavno, angažovanjem profesionalizovane kompanije za namenski i kolektivni prevoz putnika, uživaćete u vrhunskom i kvalitetnom prevozu tokom posete vinariji.

2) Vozači i vodiči upoznati su sa vinorodnim regionom

Još jedna velika pogodnost angažovanja kompanije za organizovani prevoz putnika ogleda se u tome što vašu vinsku turu predvode profesionalci – vodiči, stručni enolozi, ali i vozači. Naročito turistički vodiči i enoloziji poseduju adekvatno znanje o specifičnim vinima, vinariji i vinorodnoj oblasti. Ovo je naročito važno za inostrane turiste, ali čak i domaći turisti uvek vole da saznaju nešto više o lokalnim vinima.

S druge strane, vozač je dobro upoznat sa vinskim putevima i rutama. On se prilagođava vašim specifičnim zahtevima i preferencijama u pogledu vinske ture. Takođe, kao što smo već istakli, iznajmljivanje autobusa/minibusa za posetu vinarija jeste fleksibilna opcija, budući da vozači planove prevoza usaglašavaju sa vašim potrebama i rasporedom putovanja. Turistički vodič tačno zna koliko dugo treba da traje zaustavljanje autobusa/minibusa na određenoj vinskoj lokaciji i vinariji, a da se istovremeno ne remeti vaš plan putovanja.

3) Edukativno putovanje

Poseta vinarija i vinski turizam nije samo jedno obično putovanje. Naime, tokom obilaska vinarije, uvek ćete moći vinara, odnosno proizvođača vina da pitate sve što vas interesuje o konkretnom vinu ili vinovoj lozi. Kao što sigurno znate, postoji mnogo vrsta vina. Obilazak vinarija i vinske ture prilika su da otkrijete ukuse najrazličitjih vina koje do tog momenta niste mogli da probate. Dakle, na ovom putovanju možete proširiti svoja znanja o vinu, vinskoj industriji, vinariji i istoriji proizvodnje vina.

Ova svojevrsna vinska edukacija i znanje trajaće vam dugo vremena i nakon posete vinariji. I upravo to će vam pomoći da uparite svoje omiljeno vino sa vrsnim gastronomskim specijalitetima.

4) Uživanje u vinu i pejzažima

Na kraju krajeva, zahvaljujući vinskoj turi uvidećete da odlično vino nije samo ono na koje ste navikli ili koje volite. Razumećete i druge kvalitete vina koje ovo piće čine božanskim napitkom. Pored ukusa i arome, videćete da su za pravo uživanje u vinu bitni i njegovo poreklo, struktura, gustina, tekstura…  Tokom posete vinariji sva vaša čula će uživati u degustaciji vina.

S obzirom na to da se vinarije uglavnom nalaze pored vinograda, za vreme vinske ture možete da se prepustite spektakularnom pogledu na vinogradarske pejzaže. A sâmi vinogradi učiniće i to da više cenite trud i nesebičan rad vinara. Ukoliko vinska tura to podrazumeva, moći ćete da, pored posete vinariji,  obiđete i vinograd i dodirujete i konzumirate grožđe od kojeg se pravi vaše omiljeno vino.

Sve u svemu, poseta vinarija garantuje vam beskompromisno uživanje u svakom segmentu putovanja – od isprobavanja vina, preko predivnih pejzaža i gostoprimstva vinara, sve do novih saznanja o ovom piću.

Firby Logistic – Poseta vinarija i kvalitetne organizovane vinske ture širom Srbije 

Kao što možemo da zaključimo, poseta vinarija usmerena je samo na jedno, a to je na pružanje nezaboravnog vinskog iskustva i doživljaja. Uvek postoji i opcija da ponesete bocu vina ili neku drugu uspomenu sa sobom. U Srbiji postoji veliki broj vinarija koje je moguće posetiti i samim tim se upoznati sa specifičnostima vina.

Vinski turizam Srbije čini čak sedamnaest vinskih puteva na kojima možete otkriti bogatstvo i raznolikost vinskih običaja i tradicije naše zemlje. Želite da posetite i okusite vina Fruške Gore? Da li vam je u planu da posetite vršački ili karlovački „grožđe bal“? Ili vam je cilj da obiđete čuvenu Župsku berbu u Aleksandrovcu i da okusite vino sa fontane? Firby Logistic je tu da vas efikasno, kvalitetno i bezbedno preveze do ovih, kao i svih drugih željenih vinskih lokacija.

Kompanija Firby Logistic pored transporta robe, profesionalno se bavi kolektivnim, organizovanim prevozom putnika i posetama vinarijama širom Srbije. U zavisnosti od brojnosti vaše grupe, nudimo vam iznajmljivanje autobusa, odnosno iznajmljivanje minibusa. Sve što treba da uradite jeste da izaberete vinariju koju biste da posetite. Mi ćemo vam obezbediti prevoz za najrazličitije vinske ture koje organizujemo u saradnji sa renomiranim turističkim agencijama i partnerima. Zahvaljujući tome, pružamo vam mogućnsot da otkrijete vinske rute, čari poznatih vinarija, kao i da doživite vinske izložbe i festivale na najbolji način. Naše vinske ture vam omogućavaju da se upoznate sa običajima, istorijom i sortama vinove loze iz najrazličitijih krajeva. Ujedno, poseta vinarija Srbija pružaju vam i pogodnost da se prepustite prirodnim lepotama vinograda, ali i jedinstvenom doživljaju degustacije prvoklasnih vina.

Naš autobus/minibus, koji možete iznajmiti kada to vama odgovara, u stanju su da prevezu manju ili veću grupu putnika.

Obilazak vinarija Srbija i organizovane vinske ture Srbija

Ostvarili smo uspešnu poslovnu saradnju sa brojnim lokalnim turističkim agencijama, zbog čega možemo u celosti osmisliti vašu vinsku turu i rutu. Istovremeno za vas osmišljavamo i realizujemo sve zanimljive aktivnosti za vreme posete vinariji, uz, naravno, nezaobilaznu degustaciju vina i lokalnih specijaliteta. Nevezano za to, uvek možemo organizovati i vinsku rutu na nekom od poznatih vinskih puteva Srbije, ako je to vaša želja. Pored toga, Firby Logistic organizuje obilaske vinarija, vinskih izložbi, vinskih festivala i sajmova.

poseta vinarija vinske ture Srbije Firby Logistic 4

Naša redovno servisirana i pouzdana vozila (autobus/minibus) omogućiće vam maksimalno ugodno i udobno putovanje do željene destinacije. Ona su opremljena najsavremenijom pratećom opremom i uređajima. Tu spada najmodernija TV tehnologija, klima uređaji, ozvučenje, DVD uređaji, kao i besplatan internet. Želimo da vaše putovanje do vinarije učinimo prijatnim, zabavnim i iskustvom koje ćete zauvek pamtiti. Obezbeđujemo komforno putovanje čak i ako se radi o višesatnim vožnjama iz inostranstva sve do vinarije u unutrašnjosti Srbije.

Naši iskusni i sertifikovani vozači tokom celog puta vode računa o vašoj bezbednosti i sigurnosti. Takođe, obezbeđujemo lokalne turističke vodiče i profesionalne enologe na vašoj vinskoj turi. Oni će učiniti da vina Srbije upoznate iz drugog, zanimljivijeg ugla.

Rezervišite svoj autobus, odnosno svoj minibus odmah, a sve ostalo prepustite nama. Mi ćemo samo za vas napraviti ponudu vinske ture prema kojoj nećete ostati ravnodušni! Ako imate bilo koje dodatno pitanje, budite slobodni da kontaktirate sa nama. Izaberite svoju vinsku turu i otkrijte živopisne predele i tajne najuspešnijih vinara.

Comments (2)

  1. Postovani,predstavljam Mcc organsku vinariju iz Erdevika na Fruskoj Gori.Imamo niskotiraznu proizvodnju vrhunskog vina. Da li bi mogli da saradjujemo u vidu vinskih tura?
    Imamo izuzetno lepu vinariju,na podnozju Fruske Gore sa pogledom na vinograde. Kapacitet je 10-15 ljudi koji bi mogli da ugostimo u degustacionu salu.
    Veliki pozdrav

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *