etno turizam Firby Logistic 1

Etno turizam

Etno turizam predstavlja posebnu vrstu kulturnog turizma čiji je cilj obilazak i poseta etno sela, kao i upoznavanje sa lokalnim običajima i tradicionalnim načinom života u etno sredini. Iako je neophodno još ulaganja u ovu privrednu granu, etno turističke ture predstavljaju sve popularniji vid putovanja širom sveta, ali i u Srbiji. Brojni su razlozi za to.

Iako se u dobroj meri podudaraju, etno turizam jeste jedna specijalna podvrsta seoskog turizma. Ovaj vid turizma prilika je da iskusite nešto sasvim novo, a opet staro i postojano. Kada se spomene etno selo u Srbiji, neke od prvih asocijacija jesu netaknuta priroda, svež vazduh, domaća hrana, mir, tišina… Naravno, tu su i gostoprimstvo, kao i nepresušna domaćinska srdačnost. Bez obzira na to da li ste ljubitelj aktivnog ili pasivnog odmora, etno sela predstavljaju pravi turistički raj i melem za dušu i telo.

Ne postoji bolji način za beg i predah od gradske vreve, užurbanog i stresnog gradskog života nego što je poseta etno selu. U etno selima uvek ćete biti u  „zagrljaju“ pitome prirode, željenog mira i pozitivne energije. Zahvaljujući etno selima i etno turizmu, postiže se idealna harmonija i balans između autentičnog tradicionalnog ambijenta i određenih modernih sadržaja. Zato je etno turizam šansa za sve ljude iz naše zemlje, ali i za strance, da iskuse jedinstvenu i upečatljivu atmosferu i smeštaj kod seoskog srpskog domaćina. Etno sela, kao predivni kompleksi za odmor i relaksaciju, predstavljaju pravu malu oazu tradicionalnog načina života i običaja. Samo u poslednjih desetak godina, veliki broj etno sela i etno imanja u Srbiji omogućio je domaćim, kao i turistima iz sveta i Evrope, redovne posete i obilaske.

Etno sela, etno turizam i njegove prednosti

Dakle, etno sela baštine nasleđe jedne zajednice i naroda, odolevajući zubu vremena. Ona su čuvari sećanja na život, domaće radinosti, kulturu i običaje koji su se primenjivali u prošlosti. Ona su okružena čistim vazduhom, hranom, vodom, bujnom prirodom, ali i brojnim istorijskim kulturnim spomenicima. Glavna odlika etno sela u Srbiji jeste raznolikost.

Drugim rečima, zahvaljujući etno turizmu, u etno selima možete uživati u svim navedenim karakteristikama, ali i drugim aktivnostima. Tu spadaju, između ostalog, lov, ribolov, planinarenje, jahanje, sakupljanje lekovitih biljaka… U etno selima vredi se prepustiti gastromonskim čarima domaće trpeze i uživati u jelima i pićima tradicionalne kuhinje. Jednostavno, ne treba da čudi zašto sve više i više raste interesovanje ljudi za etno turizam.

etno turizam Firby Logistic 2

Pre svega, kada je u pitanju Srbija, ovaj vid turizma od posebne je važnosti za našu zemlju. Ne samo da dolazi do unapređenja turističke ponude, već se ujedno povećava i priohod etno i seoskih domaćinstava. Etno turizam razvija celokupan privredni sistem, ali i podstiče oživljavanje i reminescenciju na zaboravljenu narodnu kulturu. Ovaj vid turizma pruža jedinstvenu ponudu zdrave sredine i hrane, prigodnog ambijenta, aktivnog odmora u prirodi i slično. Najveća prednost etno turizma ogleda se upravo u onome što urbana gradska sredina ne može da pruži. To je čist i nezagađen vazduh, tišina i ekološka hrana. Štaviše, zanimljiv je podatak da je sve više porodica, odnosno roditelja koji će radije svoju decu upoznati sa domaćom tradicijom, nego sa atrakcijama svetskih metropola.

Dakle, ovaj vid odmora domaćim i stranim turistima omogućava brojne pogodnosti u odnosu na klasiačn turizam. Između ostalog, treba napomenuti i da su cene smeštaja u etno selima niže poredeći sa cenama boravka u hotelima. U etno selima se neretko mogu videti i sportisti koji u ovim odmaralištima vrše pripreme za narednu sezonu. Zato se u ove svrhe i organizuje namenski prevoz sportista.

Neka od najlepših etno sela u Srbiji

Kao što smo mogli da vidimo, etno sela predstavljaju svojevrsne komplekse, odnosno muzeje na otvorenom. Srećom, u našoj zemlji sve je više ovakvih odmarališta zahvaljujući kojima se možete vratiti u neko davno, mirnije i lepše vreme. Dakle, etno turizam Srbija će vam pomoći da iskusite onaj pravi, izvorni duh naše zemlje. Mi ćemo vam, stoga, navesti neka od najlepših etno sela u Srbiji.

 • Etno selo Tiganjica, nalazi se u neposrednoj okolini Zrenjanina, koje će vam na savršen način dočarati život u Banatu;
 • Drvengrad (Kustendorf), nalazi se nadomak Mokre Gore, između Tare i Zlatibora, koji je izgradio čuveni reditelj Emir Kusturica;
 • Etno selo Stolovo, koje se nalazi između Ćuprije i Paraćina;
 • Etno selo Sirogojno, koje će vam na jedinstven način opisati seoski planinski život u 19. veku;
 • Etno selo i domaćinstvo Rajski konaci, koje se nalazi podno planine Suvobor;
 • Etno selo Moravski konaci, koje se nalazi kod Velike Plane, u samom srcu Srbije;
 • Etno selo Sunčana reka, koje se nalazi na obali reke Drine, ispod planine Gučevo;
 • Etno selo Vraneša, u bilizini Zlatarskog jezera;
 • Etno selo Babina reka, koje se nalazi u opštini Lazarevac, sa ponosom nosi karakteristične lepote Šumadije;
 • Etno selo Vrhpolje, na samoj obali Drine;
 • Etno selo Koštunići, na padini planine Suvobor.

Naravno, postoji još predivnih etno sela u našoj zemlji kao što su etno selo Azbuka, etno selo Lužnice, etno selo Vrdnička kula, etno selo Beli kamen i brojna druga.

Etno turizam i organizovane etno ture

Na osnovu svega navedenog, može se videti da etno turizam u našoj zemlji omogućuje domaćim i stranim turistima da upoznaju Srbiju iz drugačijeg ugla. Statistički podaci govore da posetioce etno sela i domaćinstava u Srbiji u najvećem broju čine mladi bračni parovi sa decom, kao i oni koji putuju na more. Ali, da bi ovaj vid turizma bio vrhunski organizovan, od početka do kraja, neophodan je i kvalitetan vid organizovanog prevoza putnika. Drugim rečima, potrebno je angažovati firmu u čiju delatnost ulazi organizacija etno tura, odnosno koja se profesionalno bavi namenskim prevozom putnika.

etno turizam Firby Logistic 3

U zavisnosti od broja turista, iznajmljivanje minibusa, odnosno iznajmljivanje autobusa predstavljaju optimalna rešenje za obilazak etno sela. Tačnije, iznajmljivanje vozila sa vozačem ne samo da će vam olakšati, već će i oplemeniti i upotpuniti kompletan ugođaj etno ture. Više je razloga za to:

UDOBNOST

Najbitnija stvar tokom etno ture jeste omogućiti svim turistima maksimalni komfor. I upravo to vam pruža najam autobusa/minibusa. Sedišta su dovoljno prostrana i udobna, dok ujedno ova vozila poseduju najmodernije uređaje kao što su TV, DVD, besplatan WiFi, klima uređaj i slično. Sve što vi treba da uradite jeste da se udobno zavalite i uživate u svojoj jedinstvenoj etno ekskurziji.

FLEKSIBILNOST

Iznajmljivanje autobusa, odnosno minibusa za etno ture jeste vid vanlinijskog prevoza putnika. To znači da se ova vozila prilagođavaju vašem rasporedu, planu i programu putovanja.

SIGURNOST

Pored komfora, bezbednost putovanja uvek predstavlja prioritet nad prioritetima. O vašem sigurnom prevozu do/iz etno sela brinu profesionalni, iskusni i obučeni vozači. Oni su odlični poznavaoci lokalnih puteva i lokacija kojima autobus/minibus treba da prođe. Pored toga, ova vozila su prethodno, pred put, proverena i servisirana kako bi se obezbedila maksimalna tehnička ispravnost.

EKONOMIČNOST

Kada iznajmite autobus/minibus za etno turizam, onda znajte da ćete na taj način uštedeti na brojnim troškovima. Tu pre svega mislimo na troškove za gorivo, putarinu, troškove za prtljag, troškove za parkiranje i drugo.

EKOLOŠKO REŠENJE

Kada se manji broj vozila nalazi na putu, onda dolazi i do manje potrošnje goriva, što znači da je i manje zagađenje životne okoline. S tim u vezi, jedan minibus, odnosno autobus može prevesti veći broj putnika u isto vreme, eliminišući potrebu da svako od turista putuje sopstvenim prevozom. Samim tim troši se manje goriva, pa je i emisija štetnih gasova manja, a zaštita životne sredine veća!

Firby Logistic – Kvalitetan organizovani prevoz putnika do/iz etno sela 

Možemo da zaključimo da etno sela i etno turizam pružaju prvoklasni odmor u tradicionalnom ambijentu naših starih i, ponekad, zaboravljenih predela. U etno selu možete se opustiti uz domaću hranu i piće, pročistiti misli i dušu na čistom vazduhu i bujnoj prirodi, i jednostavno se rasteretiti. Srdačnost i gostoprimstvo domaćina, starinski nameštaj, etno kuće, vodenice i salaši makar na trenutak mogu vam probuditi uspomene iz detinjstva i podmladiti vas. Zato je etno turizam prilika koja se ne propušta u Srbiji!

Kompanija Firby Logistic pored transporta robe, profesionalno se bavi kolektivnim, organizovanom prevozom putnika do/iz bilo koje etno destinacije i sela u Srbiji. Klijentima na raspolaganju stoji bezbedna, kvalitetna i vrhunska usluga prevoza do/iz željene lokacije, po veoma povoljnim cenama. U zavisnosti od broja putnika, nudimo vam iznajmljivanje autobusa, odnosno iznajmljivanje minibusa. Dovoljno je da izaberete etno selo u koje biste da otputujete. Mi ćemo vas, zahvaljujući saradnji sa našim partnerskim turističkim agencijama, brzo i sigurno prevesti do vašeg etno odmarališta. Naš autobus/minibus, koji možete iznajmiti kada to vama odgovara, mogu da prevezu manju ili veću grupu putnika.

etno turizam Firby Logistic 4

Ako određeni etno kraj posećujete prvi put, nudimo vam mogućnost da vas povezemo u obilazak okoline, tamošnje izlete i razgledanje manjih ili većih mesta u  okolini. Naši licencirani i sertifikovani vozači za sve vreme putovanja vode računa o vašoj bezbednosti i maksimalnom komforu. Naša vozila su tehnički ispravna i redovno servisirana i testirana, tako da su pogodna za prevoz na kraćim i dužim relacijama. Ona su takođe opremljena najmodernijom pratećom opremom i uređajima. Govorimo o najsavremenijoj TV tehnologiji, klima uređajima, ozvučenju, DVD uređajima, ali i besplatnom internetu. Naš cilj je da vaše putovanje do etno kuće učinimo prijatnim, zabavnim i zanimljivim. Ovo je naročito važno ako se radi o višesatnim vožanjama iz druge zemlje sve do predela u unutrašnjosti Srbije.

Zašto da izaberete nas?

Firby Logistic svim klijentima nudi mogućnost iznajmljivanja minibusa/autobusa po izuzetno povoljnim cenama za organizaciju nezaboravne etno ture. Kolektivni prevoz putnika organizujemo od Beograda do krajnjeg etno sela. Uz nas se možete pouzdati na dnevni ili višednevni najam vozila u vanilinijskom prevozu 24/7.

Naša odlična poslovna saradnja sa turističkim agencijama i drugim partnerima omogućuje nam da za vas osmislimo i realizujemo kompletnu turu i plan putovanja. Ukoliko je to vaš izbor, za vas možemo organizovati i celokupni turistički aranžman. Organizujemo etno turizam širom Srbije – Šumadija, Tara, Vojvodina, Kosmaj, Fruška Gora, istočna i Zapadna Srbija, dakle, gde god vi poželite!

Mi vam omogućujemo:

 • Stalni i neprekidni komfor tokom putovanja – na dužim ili kraćim relacijama;
 • Fleksibilan vanlinijiski prevoz koji se prilagođava vašem planu i programu putovanja;
 • Bezbednost za vreme putovanja;
 • Vreme polaska i relaciju utvrđujemo sa putnicima pre putovanja;
 • Pomoć na putu, u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Sve što je potrebno da učinite jeste da rezervišete svoj autobus, odnosno da rezervišete svoj minibus, a sve ostalo prepustite nama. Dovoljno je da nam prijavite broj putnika, a Firby Logistic će, u saradnji sa turističkim organizacijama, napraviti ponudu etno turizma koja se ne odbija! Ne ustručavajte se da kontaktirate sa nama, ako imate bilo koju nedoumicu, dilemu ili dodatnih pitanja. Sveži, čisti, originalni, pitomi, autentični i jedinstveni predeli Srbije sa bogatom tradicijom i kulturnim nasleđem čekaju na vas!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *