obilazak manastira Firby Logistic 1

Obilazak manastira

Manastiri u Srbiji sigurno predstavljaju naše najvažnije kulturno-nacionalne simbole koji svedoče o brojnim usponima i padovima naše države tokom istorije. Ova sveta mesta defnitivno nisu obične građevine. To su kulturna zdanja kojima se naša zemlja sa razlogom ponosi. Manastiri su stubovi srpske tradicije i baštine, stubovi onoga što čini srž i esenciju srpskog naroda kroz vekove. Zato obilazak manastira u Srbiji predstavlja mnogo više od običnog putovanja.

Ne postoji kraj ili region u Srbiji koji ne krasi neka od ovih neizmerno estetski i duhovno lepih građevina. Počev od Vojvodine i Fruške gore, sve do Kosova i Metohije, cela naša zemlja prekrivena je ovim autentičnim i velelepnim građevinama. Od Pećke Patrijaršije i Visokih Dečana, preko Ravanice, Žiče, Tumana, sve do Krušedola, Starog i Novog Hopova.. Srpski manastiri, podizani u srednjem veku, održavali su, a i dan danas čuvaju veru i duh jednog naroda u najtežim vremenima i iskušenjima.

Međutim, pored njihove nesumnjivo zadivljujuće arhitekture, naše manstire odlikuju reprezentativne ikone, freske i zidno slikarstvo u kojima preovladava monumentalnost i jednostavnost linija. U srpskim manastirima nalaze se mošti najvažnijih ličnosti srpske istorije – vladara i svetaca. Veličina i značaj ovih ličnosti, koji su svoje živote posvetili duhovno, moralno i kulturno najuzvišenijim ciljevima, impresioniraju ne samo verske poklonike, već i one koji nisu posvećeni religiji.

Neke od najlepših manastirskih kompleksa, među kojima se sigurno ističe Hilandar na Svetoj Gori, podigli su vladari drevne srpske dinastije Nemanjić. Ujedno, ovaj manastir se nalazi na listi najvažnijih UNESCO svetskih baština.

Cilj i svrha – Šta podrazumeva obilazak manastira?

Na osnovu svega navedenog, dolazimo do zaključka da obilazak manastira u svojoj suštini predstavlja jednu, pre svega, duhovnu misiju. Tačnije, organizovana poseta manastirima, po svojoj formi spada u posebnu vrstu turističkog aranžmana – tzv. verski turizam. Zato se ovde postavlja glavno pitanje – šta je cilj obilaska manastira kao jednog vida verskih putovanja?

obilazak manastira Firby Logistic 2

Svrha posete manastirima jeste jačanje, odnosno produbljivanje verskih osećanja turista. Dakle, osnova ovog religioznog putovanja svakako jeste poseta ovoj verskoj destinaciji. Ali, suština posete bilo kom manastiru nije samo običan obilazak ovog kulturno-istorijskog spomenika, već jačanje osećaja religije verskog turiste. (U jednom od prethodnih blogova objasnili smo ko su i koje vrste verskih turista postoje).

Samim tim, poseta nekom srpskom manastiru, iz ugla verskog turiste, mora biti motivisana religioznim razlozima. Obilazeći manastir, verski turista svakako fizički posećuje ovo mesto. Ali, on istovremeno ispunjava svoje religiozne i duhovne potrebe koje proizlaze iz njegovih verskih stavova i opredeljenja.

Razlika između verskih u kulturnih turista koji posećuju manastire u Srbiji

Međutim, svakako treba istaći da obilazak manastira nije isključivo vezan za verske turiste. Odnosno ova mesta posećuju i drugi turisti, nevezano od svojih religioznih opredeljenja. U ovom slučaju radi se o kulturnom turizmu, odnosno o kulturnim turistima. Svakome od nas se nekada dogodilo da iz turističkih pobuda posetimo neki manastir u Srbiji, ali nas to nije automatski činilo i verskim turistima.

Dakle, ključna razlika između verskih i kulturnih turista, kada je u pitanju poseta manastirima, leži u nameri putnika. Ako turista polazi na hodočašće, odnosno putovanje kako bi učvrstio svoja verska osećanja, tada govorimo o verskom turisti. S druge strane, ako putnik želi da obiđe neki manastir kako bi više saznao o istoriji i tradiciji ovog svetog mesta, tada je u pitanju kulturni turista.

Kada stranac, koji nije pravoslavne vere, dođe u Srbiji i ima želju da poseti manastir – on je kulturni turista. Ali, pravoslavci (naši ili strani državljani) koji obilaze manstire u cilju jačanja verskog osećaja spadaju u grupu verskih turista. Međutim, ne treba unapred razdvajati ove dve vrste posetilaca manastira, jer se nikada sa sigurnošću ne može utvrditi motiv nečije posete.

Poseta manastirima u Srbiji i grupna putovanja 

Ono što je karakteristično za obilazak manastira u Srbiji jeste organizovano kolektivno, odnosno grupno putovanje. Naravno, poseta manastirima moguća je i u individualnoj režiji. Međutim, putnici na ovim verskim putovanjima u najvećem broju slučajeva su pripadnici jedne, pravoslavne vere, koji putuju u pratnji duhovnog ili stručnog vodiča.

Zato, ako želite da obiđete jedan ili više manastira grupno, najbolje je agažovati kompaniju koja se profesionalno bavi organizovanim prevozom putnika do/od manastira.

Zašto to treba učiniti? 

obilazak manastira Firby Logistic 3

Licencirana kompanija koja je specijalizovana u oblasti namenskog prevoza turista organizuje kompletnu rutu i turu obilaska manastira. Ove firme nude mogućnost iznajmljivanja autobusa, odnosno iznajmljivanja minibusa kao najboljih prevoznih sredstava za kolektivno versko putovanje. Dakle, u pitanju je iznajmljivanje vozila sa vozačem koji se stara o vašoj bezbednosti i komforu tokom ovog putovanja. Ova vozila se uvek redovno proveravaju i servisiraju pre putovanja. Pored toga, pružaju vam veliki stepen udobnosti tokom putovanja, zahvaljujući prostranim sedištima i najmodernijim uređajima. Vozači su ljubazni, iskusni, poštuju svakog putnika i veoma dobro poznaju saobraćajne propise i puteve. Autobus ili minibus koji iznajmite za obilazak manastira (u zavisnosti od broja turista) apsolutno se adaptura vašem planu i programu putovanja.

Prema tome, nije jedini cilj obilaska manastira produbljivanje verskih osećanja. Na ovim putovanjima turisti se mogu bolje upoznati, razmeniti stavove i utiske i tako ojačati međusobne odnose. Kao što smo već rekli – ljudi unutar ove grupe već maju zajednička, identična verska opredeljenja. Samim tim, poseta manastirima i osećaj vere učiniće ovo njihovo putovanje još dubljim i lepšim iskustvom.

Poseta manastirima u Srbiji jedan od najčešćih obilka verskog turizma u našoj zemlji. Iako ih ima svuda u Srbiji, neki od najpoznatijih manastira za ovaj vid turizma jesu Studenica, Ravanica, Gradac, Sopoćani, Rača, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Mileševa, Žiča, Đurđevi Stupovi, Ljubostinja… Izvan granica naše zemlje, to su svakako pravoslavni manastiri Ostrog i Hilandar.

Firby Logistic – Obilazak manastira po Srbiji i kvalitetan prevoz putnika

Kao što znate i kao što možemo da zaključimo, Srbija je zemlja koju krasi obilje manastira. Veliki broj ovih svojevrsnih građevina i simbola naše nacionalne i kulturne baštine čini našu državu verski i duhovno najbogatijom na svetu. Budući da je ovo jedno od naših najvećih vrednosti kojima moramo i treba da se dičimo, u obilazak manastira u Srbiji treba više ulagati, kako bi ovaj vid hodočašća i duhovnog turizma postao još razvijeniji.

U našoj zemlji postoji više od 80 manastira koji odolevaju stubu vremena. Ne treba naročito isticati i to što naši manastiri u pogledu arhitektonskog stila, predstavljaju pava umetnička dela, bez presedana!

Zbog svega navedenog, kompanija Firby Logistic vrši i organizuje obilazak i posetu manastirima po Srbiji, nudeći kvalitetan, efikasan i bezbedan prevoz turista. Imajući u vidu broj putnika, omogućujemo vam iznajmljivanje autobusa, odnosno iznajmljivanje minibusa. Vozila u našem voznom parku opremljena su najmodernijim uređajima (besplatan Wi-Fi, DVD/CD plejer, najnovija TV tehnologija…), a pored toga se redovno proveravaju kod ovlašćenih servisera. Zato smo u stanju da vam pružimo maksimalan osećaj komfora, spokoja, mira i bezbrižnosti tokom putovanja – sve što je dovoljno za kompletan užitak. O vašoj udobnosti i bezbednosti tokom putovanja vode računa naši visokoobučeni i iskusni vozači sa poznavanjem više jezika. Od drugih nas razlikuje to što naša vozila izdajemo u optimalnom i najboljem odnosu kvalitet – cena.

Zahvaljujući saradnji sa brojnim turističkim agencijama i partnerima, organizujemo obilaske manastira u vidu jednodnevnih i višednevnih izleta. Ukoliko je to vaš zahtev, obezbedićemo vam i vodiča na stranom jeziku. Za sve putnike iz inostranstva organizujemo i aerodromski shuttle transfer – od aerodroma u Beogradu, Nišu i drugim gradovima, do odmarališta i smeštaja, i nazad.

Zašto da sarađujete sa nama? 

Ako želite da vam organizujemo kompletnu turu i obilazak manastira, Firby Logistic vam nudi mogućnost iznajmljivanja autobusa/minibusa po izuzetno povoljnim cenama. Sa nama se možete pouzdati u dnevni ili višednevni najam ovih vozila u vanilinijskom prevozu, 24 sata, sedam dana u nedelji.

obilazak manastira Firby Logistic 4

Prevoz putnika u našoj organizaciji uključuje obilazak manastira na Fruškoj Gori, Kosovu i Metohiji, kao i obilazak drugih pravoslavnih manastira izvan naše zemlje (Ostrog i Hilandar). Naravno, organizujemo posetu svih drugih manastira po Srbiji. Pored toga, za sve klijente, ukoliko je to vaš zahtev, osmišljavamo i realizujemo kompletan plan putovanja i turistički aranžman.

Nudimo vam:

  • Vrhunski komfor na kraćim i dužim relacijama;
  • Fleksibilan vanlinijski prevoz koji je prilagođen vašim potrebama i rasporedu putovanja;
  • Bezbednost tokom putovanja;
  • Vreme polaska i relaciju utvrđujemo sa putnicima pre putovanja;
  • Organizaciju pomoći na putu.

Sve što treba da uradite jeste da rezervišiete svoj autobus OVDE, odnosno da rezervišete svoj minibus OVDE. Dovoljno je da nam prijavite ukupan broj putnika, a sve ostalo što se tiče mirnog, udobnog i sigurnog prevoza prepustite nama.

Pozovite nas odmah +381 (0)11 450 84 85 ili 381 (0)69 450 84 85 ili nam pošaljite mejl na info@firbylogistic.com

Naravno, ukoliko imate bilo kojih drugih, dodatnih pitanja u vezi sa obilaskom manastira, budite slobodni da kontaktirate sa nama. Naše ljubazno osoblje će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *