planinski turizam Firby Logistic 1

Planinski turizam

Planine u Srbiji predstavljaju pravi dragulj i ponos naše zemlje. Sve naše planine dele se na Rodopske, Dinarske i Karpatsko-Balkanske. One čine najveći deo teritorije naše države, ali i jedan od najvećih turističkih potencijala u Srbiji. Zato planinski turizam u našoj zemlji iz godine u godinu dobija na značaju i popularnosti.

Odlazak na srpske planine jeste jedan od najboljih načina za odmor i beg od gradske vreve, užurbanog života i, nažalost, zagađenog vazduha. Predivni planinski venci u Srbiji ispresecani su dubokim klisurama, živopisnim pašnjacima i visoravnima, gustima i tamnim šumama. Čist i svež planinski vazduh nešto je što vredi iskusiti i doživeti. Na mnogim od naših planina nalaze se planinski brzaci, kristalno čista jezera i bistre reke. Naše planine su divlje i neukroćene lepotice Srbije, nedovoljne istražene, zbog čega su izuzetno atraktivne ne samo domaćim, već i brojnim inostranim turistima. U njihovim čarima može se uživati i leti i zimi.

Drugim rečima, prirodna bogatstva naših planina, kao i njeni prirodno-turistički kompleksi, čine osnovu za razvoj i rast sve popularnijeg planinskog turizma.

Šta, zapravo, obuhvata planinski turizam u Srbiji?

Kao što smo mogli na osnovu uvoda da zaključimo, planine u Srbiji predstavlju pravu, pravcatu prirodnu oazu za „bekstvo“ od gradskog saobraćaja, buke i gužve. Dakle, idalne destinacije za odmor, razonodu, zabavu i brojne druge rekreativno-sportske i zdravstvene aktivnosti. Na našim planinama, koje su ujedno i ski centri Srbije, nalazi se neprocenjiva harmonija biljnog i životinjskog ekosistema. Imajući u vidu sve rečeno, planinski turizam Srbije svakako je jedan od najjačih zaštitnih znakova naše zemlje.

planinski turizam Firby Logistic 2

Međutim, postavlja se pitanje – šta podrazumeva ovaj vid turizma? Naime, ovaj vid turizma uključuje najširi spektar aktivnosti koje se mogu upražnjavati na planinama. Između ostalih, te aktivnosti obuhvataju planinarenje, pešačke ture, zimske sportove, paraglajding, splavarenje, planinski biciklizam… Tu takođe ulazi i branje lekovitog bilja, lov i robiolov, sakupljanje šumskih plodova, jahanje i slično. Pored toga, brojne planine u našoj zemlji predstavljaju i tzv. vazdušne banje i zdravstveno-rehabilitacione centre za lečenje mnogh bolesti.

Dok zimi omogućavaju rekreaciju na brojnim ski stazama, planinski centri Srbije tokom leta pružaju veliki izbor između uređenih pešačkih i biciklističkih staza, sportskih terena, jahanja, raftinga i paraglajdinga. Na njima se nalazi na hiljade životinjskih i biljnih vrsta, od kojih su neke i ugrožene i zaštićene u okviru pet nacionalnih parkova. Vazduh obogaćen jodom, termomineralni izvori i pogodna i prijatna klima učinili su to da su brojni planinski centri u Srbiji proglašeni vazdušnim banjama. Pešačke i biciklističke ture po šumarcima i proplancima okrepljuju duh i telo i pružaju uzbudljivo iskustvo u netaknutim planinskim lepotama. Turiste koje odlikuje avanturistički duh uvek čeka istraživanje rečnih kanjona i kraških pećina, koje čine neodvojivi ambijent naših planina. Treba reći i to da je seoski turizam veoma dobro razvijen na našim planinama.

Od hotela, preko šumskih koliba, sve do omladinskih domova, smeštajni kapaciteti su takođe veliki. Hrana i piće zagarantovano su organskog i prirodnog porekla.

Najbolje planine za ovaj vid turizma u našoj zemlji

Dakle, nevezano za to da li ste za miran predah od gradske svakodnevice i relaksiranje u prirodi ili za uzbudljive i sportske aktivnosti, planinski turizam u Srbiji ispuniće sva vaša očekivanja.

Veoma je nezahvalan posao proglašavati najlepše planine u našoj zemlji. Naime, svaku od njih krasi posebnost i jedinstvenost. Međutim, praksa je pokazala da su pojedine od njih, ipak, tokom letnje i zimske sezone posećenije od drugih.

Kopaonik

Kopaonik, koga mnogi nazivaju Srebrnom planinom, predstavlja svakako najposećeniji i najpopularniji planinski masiv u Srbiji. Pančićev vrh, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.017 metara, najviši je vrh ove planine. Nacionalni park Kopanik zauzima centralni deo ovog planinskog centra i na njemu se nalazi mnoštvo zaštićenih vrsta. Takođe, Kopaonik je i najveći skijaški centar Srbije, a pored toga na ovoj planini ćete naići na brojne staze za planinarenje, biciklizam i džoging, kao i sportske terene.

Zlatibor

Prostirući se na 1000 kvadratnih kilometara površine, Zlatibor predstavlja pravi park prirode u zapadnoj Srbiji. Tornik je najviši planinski vrh i nalazi se na 1.496 metara nadmorske visine. Pred zadivljujućim lepotama Zlatibora jednostavno ne možete ostati ravnodušni. Brojne šumske staze, skrivena jezera i idealne panorame čine Zlatibor omiljenom destinacijom kako za mlađe, tako i za starije generacije.

planinski turizam Firby Logistic 3

Ova planina idealna je i za zimovanja i za letovanja, a poznata je i kao lečilište. Mediteranski i kontinentalni vetrovi stvaraju idiličnu klimu pogodnu za lečenje brojnih bolesti, dok je ponuda za smeštaj zaista raznovrsna.

Tara

Bez obzira na to da li ste avanturista ili samo želite da se opustite, o planinu Taru se nikako ne možete ogrešiti. Kanjon reke Drine, obronci Zlatibora i dolina reke Đetinje oivičavaju ovu rajsku planinu. Koziji rid, sa 1.591 metrom nadmorske visine, čini najviši vrh ove planine. Staze za planinarenje, planinski biciklizam i kanjoning veoma dobro su razvijene i namenjene onima koji vole i vode aktivan život. Dok ljubitelji mirnog odmora ne smeju da propuste vidikovce na Tari, obilazak srednjevekovnih tvrđava i jezero Perućac.

Stara planina

Vodopadi, šume, vidikovci, travnate površine i brojne druge prirodne lepote Strare planine oduzeće vam dah. Ova planina pravi je biser i dragulj istočne Srbije, a njen najviši vrh, Midžor, nalazi se na 2.169 metara nadmorske visine. Stara planina ujedno ima status parka prirode i zaštićenog područja prve kategorije, što znači da se na njoj nalaze brojne endemske biljne i životinjske vrste. Krasi je neverovatno veliki potencijal za zimske sportove. Ali, pored skijanja, turisti na ovom planinskom centru mogu uživati u biciklizmu, alpinizmu i pešaćenju na brojnim planinskim stazama.

Divčibare

Na planini Maljen u zapadnoj Srbiji nalazi se grad i istoimeni populani planinski centar Divčibare. Oni koji su željni mirnog i relaksirajućeg odmora ispunjenog razonodom i rekreacijom, neće pogrešiti ako za planinski turizam izaberu Divčibare. Zagarantovano vam je uživanje u svežem i čistom planinskom vazduhu. Na ovoj planini možete pešačiti blagim stazama i voziti planinski bicikl, dok su vam tokom zime na raspolaganju dve ski staze. Predivni krajolici i kvalitet vazduha Divčibara naročito će prijati našim najmlađim sugrađanima, zbog čega je ova planina neretko odredište đačkih ekskurzija.

Planinski turizam i organizovani prevoz putnika

Kao što možemo da vidimo, planinski turizam Srbiji zauzima značajno i veoma važno mesto u turzimu naše zemlje. Tačnije, njegov značaj ogleda se u sportsko-rekreativnom, odmarališnom, zdravstvenom i banjskom turizmu. Svakako će razvoj planinskog turizma u narednom periodu omogućiti još efikasniji ekonomski razvoj i prosperitet ovih prostora.

Kompanija Firby Logistic, pored transporta robe, profesionalno se bavi organizovanim, kolektivnim prevozom putnika. Učinićemo da vaš planinski turizam započne i završi se baš onako kako ste zamišljali – putovanjem iz snova! Prevoz domaćih i stranih turista do/sa Kopaonika, Zlatibora, Stare Planine, kao i drugih planinskih centara u našoj zemlji, spada u domen naše specijalnosti. S tim u vezi, svim klijentima nudimo maksimalno udoban, kvalitetan, bezbedan i efikasan prevoz do i sa bilo koje planinske destinacije u Srbiji. Bez obzira na to kolliki broj putnika čini vašu grupu, Firby Logistic uslugu prevoza pruža po veoma pristupačnim cenama!

U zavisnosti od broja putnika, u našoj ponudi vam na raspolaganju stoji: iznajmljivanje autobusa i iznajmljivanje minibusa. Omogućavamo vam da naša vozila iznajmite u dnevnom i višednevnom režimu u vanlinijskom prevozu – 24 sata, sedam dana u nedelji. Autobus/minibus se redovno testiraju i održavaju, nudeći najviši nivo udobnosti i bezbednosti za sve putnike. Turistima koji dolaze iz inostranstva pružamo i uslugu – aerodromski shuttle transfer. Drugim rečima, dolazimo po vas na beogradski aerodom i prevozimo vas do vašeg odmarališta. Isto tako, vraćamo vas nazad do terminala na aerodromu uz odličan odnos cene i kvaliteta usluge.

planinski turizam Firby Logistic 4

Naši iskusni, odgovorni, ljubazni i visokoobučeni vozači zaduženi su za vašu sigurnost i udobno putovanje. Oni vode računa da u bilo kom momentu tokom putovanja budete mirni, raspoloženi i rasterećni. Vozila u našem voznom parku opremljena su najsavremenijim uređajima, kao što su DVD/CD plejer, moderna TV tehnologija, besplatan Wi-Fi, klima uređaj i slično.

Zašto da sarađujete sa nama?

Ostvarili smo i više nego uspešnu poslovnu saradnju sa brojnim turističkim agencijama i drugim partnerima. Zato, pored prevoza putnika, za svakog klijenta možemo organizovati i realizovati kompletan planinski turistički aranžman. Ukoliko je to vaš zahtev, pomoći ćemo vam i da pronađete odgovarajući smeštaj, dok istovremeno možemo organizovati sportske, rekreativne i sve ostale planinske aktivnosti.

Brojni su razlozi zbog kojih Firby Logistic treba da bude vaš izbor broj jedan kada je u pitanju planinski turizam:

  • Maksimalni komfor, čak i na dužim putovanjima i višesatnim vožnjama iz inostranstva;
  • Fleksibilan vanlinijski prevoz koji se prilagođava vašem rasporedu, planu i programu putovanja;
  • Vrhunska bezbednost i sigurnost tokom putovanja;
  • Organizacija pomoći na putu u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Rezervišite svoj autobus, odnosno rezervišite minibus već danas. Dovoljno je da nam prijavite broj putnika, a sve ostalo možete prepustiti nama. Za vas ćemo napraviti jedinstvenu turističku ponudu i planinski aranžman sa kojim definitivno nećete biti razočarani. Ukoliko imate bilo kojih dodatnih pitanja ili nedoumica, budite slobodni da kontaktirate sa nama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *